Zagorje - Bajka na dlanu

31.05.2016.

Zeleni brežuljci ukrašeni plodnim vinogradima i malim kućicama; prekrasni pejsaži; bogata povijest kojoj danas svjedočimo kroz brojne srednjovjekovne utvrde; netaknuta priroda; brojni izvori termalne vode oko kojih su izgrađene neke od najboljih toplica u Hrvatskoj; vrijedni, veseli i simpatični ljudi koji će vas uvijek rado ugostiti; izvrsna gastronomija... Sve ove asocijacije vežu se uz Zagorje, regiju smještenu u sjevernom dijelu Hrvatske, koju se zbog navedenog, ali i više od toga, s pravom naziva bajkom na dlanu.
Ova simbolična fraza po kojoj Zagorje sve češće prepoznajemo, izvrsno opisuje osjećaj koji imate kada se u rano jutro probudite u nekoj od brojnih zagorskih 'kleti', izađete na svjež i čist zrak te s visine pogledate zelene brežuljke i doline koji se prostiru dokle vam pogled seže. Zbog svojeg reljefa, Zagorje je meka za ono što putnici vole nazivati „prekrasan pogled“, jer se sa gotovo svake uzvisine, kojih ovdje ne nedostaje, pruža naprosto očaravajući doživljaj gledanja.
 
Zagorje - Bajka na dlanu
 
Pitoma sela i očuvana priroda čine savršeni spoj za sve one koji dolaze u Zagorje kako bi se odmorili te uživali u netaknutoj prirodi, koja je za ovu regiju karakteristična. Zagorje obiluje uređenim šetnicama, koje se nerijetko protežu obalama rijeka i potoka, a spomeniti reljef čini ga atraktivnim za bicikliste i motoriste.
Uz prirodne ljepote, zagorsku bajku definitivno čini stvarnom i bogata povijest ovog kraja, koju si izvrsno možete predočiti posjetima brojnim burgovima i dvorcima. Uz najpoznatiji, dvorac Trakošćan, svakako vrijedi posjetiti i Veliki Tabor, dvorce Mihanović, Oršić, Bežanec..., ali i utvrđene gradove poput Konjščine ili Cesargrada, koji su izvrsno očuvani spomenici kasnog srednjeg vijeka.
 
Veliki Tabor
 
No, uz ove svjedoke „kasne“ povijesti, Zagorje je ipak najpoznatije prema svojim pradavnim stanovnicima, krapinskim neandertalcima, koji su prostor oko Krapine naseljavali prije više od 100 tisuća godina. Danas se ondje nalazi jedna od najvećih zbirki kosti fosilnog čovjeka prikupljenih na jednoj lokaciji, a smještena je u Muzeju krapinskih neandertalaca, izvrsnom multimedijalnom objektu koji posjetiteljima nudi izniman doživljaj kroz spoj prirode i suvremene tehnologije.
 
Muzej u Krapini
 
Priroda i povijest samo su dio skladnog zagorskog bogatstva. Gotovo je nemoguće izvojiti karakteristiku po kojoj je Zagorje najpoznatije, odnosno koja se izvaja od drugih. Mnogi Zagorje prepoznaju upravo po krapinskom pračovjeku, drugi po „mlincima“, treći po toplicama, a za mnoge je prva asocijacija – vino. O zagorskom vinu se svašta priča, no upravo mu to daje onu izazovnu mističnost zbog koje gotovo nitko iz Zagorja ne odlazi, a da nije popio barem jednu čašu. Zagorski brežuljci premreženi su vinogradima te ćete na turističkoj karti Zagorja pronaći veliki broj vinskih puteva kroz brojna vinotočja u kojima možete probati najbolje što se od zagorskog vina nudi. Posebno je zanimljivo posjetiti Zagorje u vrijeme Martinja, odnosno blagdana sv. Martina, koji se obilježava 11. studenog. Sv. Martin, zaštitnik vina i vinograda, slavi se diljem Hrvatske, no upravo su u Zagorju tradicionalne glazbene i folklorne proslave najzabavnije. Na njima se odvija i tradicionalno „krštenje vina“, običaj simboličkog pertvaranja mošta u vino. Martinje u Zagorju autentičan je doživljaj, a posebno u mjestima kojima je sv. Martin zaštitnik.
 
Izlet u Zagorje
 
Uz vino, Zagorje je mjesto poznato po brojnim gastronomskim specijalitetima od 'race' (patke) s mlincima do svjetski poznatih štrukli. Nakon dobrog ručka u brojnim autohtonim restoranima, za sve one koji žele potrošiti stečene kalorije, tu je niz mogućnosti za bavljenje različitim sportskim ili rekreativnim aktivnostima. Za one koji više vole odmarati, tu su brojne toplice i lječilišta s termalnim vodama.
U svakom slučaju, Zagorje – bajka na dlanu – ponudit će svakom nešto, a vrlo vjerojatno i više nego što očekujete.
 
 
 Fantasia Travel vodi vas u Zagorje, u posjet dvorcima Trakošćan i Veliki Tabor te u slovensko selo Olimlje, koje je dva puta proglašeno najljepšim europskim selom.
Polasci iz Rijeke: 27.8. i 24.9.
Više informacija potražite na: http://www.fantasiatravel.hr/izlet-dvorci-zagorja-olimlje.aspx

Komentari

KREDIT

07.03.2021. 20:01

Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Sandra Pusica

03.07.2020. 18:17

Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com WhatsApp (+16014560144) Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

linda

13.02.2020. 11:39

KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu u SAD-u. Trenutno sam udovica s troje djece i zaglavila sam u financijskoj situaciji u travnju 2018. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite raznih privatnih i korporativnih tvrtki, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim šalterima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i dobro ih ne čujete više od mene, učinili su mi ga dvaput prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti e-poštom ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Nema kreditne provjere, nema cosignera sa samo 2% kamatne stope i boljim planovima otplate i Ako želite kontaktirati bilo koju firmu vezano za osiguranje zajma bez osiguranja, tada se danas obratite g. Davidu Wilsonu za vaš zajam Nude sve vrste zajma koje nude Kratkoročni zajam (5_10 godina) Dugoročni zajam (20_40) Zajam za medijski termin (10_20) Oni nude zajam poput Zajam za dom ............., Poslovni zajam ........ Dug kredita ....... Studentski zajam .........., Zajam za pokretanje posla Poslovni zajam ......., kredit tvrtke .............. itd E-pošta .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je financijski zajam David Wilson pravo mjesto, molim vas, recite mu da sam vam gospođa Linda McDonald usmjerio sreću ....

Broj komentara: 3

Prikazani od 3. do 1.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*