Vodnjansko blago

26.03.2015.

Gradić Vodnjan u južnoj Istri samo je naizgled jedan u nizu istarskih gradova bogatih srednjovjekovnom arhitekturom, sakralnim spomenicima i uskim uličicama koje karakterizira tišina i spokoj. Ono što Vodnjan izvaja je Župna crkva sv. Blaža u kojoj počivaju tijela i neraspadnuti dijelovi tijela šestero katoličkih svetaca i svetica. Na CT snimanju 2009. ustanovljeno je kako su dva tijela sačuvana sa svim unutarnjim organima čime predstavljaju jedinstveni primjer samoočuvanosti u svijetu.

"Sveta Tijela" ili "Vodnjanske mumije", kako ih nazivaju, u 19. su stoljeću stigle u Vodnjan iz Venecije. Naime, 1818. godine ondje ih je donio venecijanski slikar Gaetano Grezler, koji je u Vodnjan stigao kako bi oslikao crkvu sv. Blaža, najveću u okolici, sa zvonikom visokim 60 metara, a koja se gradila od 1760. do 1800., po uzoru na crkvu sv. Petra u Veneciji. Grazler je na svoj put jedrenjakom prema Istri sa sobom ponio vrijednu kolekciju, kako bi ju zaštitio tijekom Napoleonove invazije, a koja se od tada čuva o ovoj crkvi.

 
Među "Vodnjanskim mumijama" nalaze se tijela sv. Leona Bembe (12. st.), sv. Ivana Olinija (14. st.) i sv. Nikolose Burse (15. st.) te očuvani dijelovi tijela sv. Barbare (5. st.), sv. Marije Egipatske (5. st.) i sv. Sebastijana (3. st.). No, osim ovog fenomena, koji je još uvijek nepoznanica znanstvenicima s obzirom da tijela nisu balzamirana, niti su bila hermetički zatvorena, veliko bogatstvo Vodnjana čini i najveća zbirka sakralne umjetnosti u Hrvatskoj te jedna od najvećih u Europi (prema nekima čak druga iza Vatikanske).
U njoj se nalazi 730 eksponata, koji potječu iz razdoblja od 400. godine, pa sve do 19. stoljeća. Među njima su reljefi u kamenu, slike na platnu i drvu, skulpture, relikvijari, mnoštvo knjiga i rukopisa, nakit, svećeničke halje, a cijela zbirka pruža jedinstveni pogled na Srednji vijek. Tu je i 370 relikvija 250 različitih svetaca.
 
Danas crkvu sv. Blaža posjećuju ljudi iz cijelog svjeta, uključujući i brojne hodočasnike. No, unatoč tome "vodnjanske mumije" i relikvije još uvijek su relativno nepoznate široj javnosti, a sve se češće govori i o potrebi boljeg zbrinjavanja tijela, koja se trenutno nalaze u neadekvatnim uvjetima.
 
 
Fantasia Travel vodi vas na izlet u Nacionalni park Brijuni, 16. svibnja. Nakon posjeta Brijunima, uputit ćemo se do Vodnjana te tom prilikom možete, uz stručno vodstvo, razgledati Crkvu Svetog Blaža i Sveta Tijela. Više informacija potražite na:  http://www.fantasiatravel.hr/nacionalni-park-brijuni.aspx

Komentari

Sandra Pusica

31.07.2020. 14:08

Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com WhatsApp (+16014560144) Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

Sandra Pusica

03.07.2020. 18:16

Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

lawson

15.05.2020. 13:52

zdravo Ovime želimo obavijestiti širu javnost da je MR. Zajmodavac zajmova LAWSON SMITH otvorio je financijsku priliku za sve kojima je potrebna bilo kakva financijska pomoć. Dajemo zajam po kamati od 2 for za pojedince, tvrtke i tvrtke na jasan i razumljiv način i stanje. Kontaktirajte nas danas e-poštom kako bismo vam mogli dati naše uvjete kredita na: (lawsonsmithloan24@gmail.com) E-adresa: Lawsonsmithloan24@gmail.com

christy walton

14.04.2020. 14:10

Krediye mi ihtiyacınız var? Nereden kredi alacağınızı mı arıyorsunuz? Herhangi bir kredi almaya çalıştınız mı? uygun bir kredi almak istiyorsanız şimdi (christywalton355@gmail.com) başvurunuz. Burada% 2'lik çok düşük bir faiz oranı ile kredi sunulmaktadır. Eğer ilgileniyorsanız şimdi bize ulaşın.

linda

13.02.2020. 11:37

KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu u SAD-u. Trenutno sam udovica s troje djece i zaglavila sam u financijskoj situaciji u travnju 2018. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite raznih privatnih i korporativnih tvrtki, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim šalterima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i dobro ih ne čujete više od mene, učinili su mi ga dvaput prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti e-poštom ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Nema kreditne provjere, nema cosignera sa samo 2% kamatne stope i boljim planovima otplate i Ako želite kontaktirati bilo koju firmu vezano za osiguranje zajma bez osiguranja, tada se danas obratite g. Davidu Wilsonu za vaš zajam Nude sve vrste zajma koje nude Kratkoročni zajam (5_10 godina) Dugoročni zajam (20_40) Zajam za medijski termin (10_20) Oni nude zajam poput Zajam za dom ............., Poslovni zajam ........ Dug kredita ....... Studentski zajam .........., Zajam za pokretanje posla Poslovni zajam ......., kredit tvrtke .............. itd E-pošta .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je financijski zajam David Wilson pravo mjesto, molim vas, recite mu da sam vam gospođa Linda McDonald usmjerio sreću ....

Broj komentara: 6

Prikazani od 6. do 2.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*