Vodnjansko blago

26.03.2015.

Gradić Vodnjan u južnoj Istri samo je naizgled jedan u nizu istarskih gradova bogatih srednjovjekovnom arhitekturom, sakralnim spomenicima i uskim uličicama koje karakterizira tišina i spokoj. Ono što Vodnjan izvaja je Župna crkva sv. Blaža u kojoj počivaju tijela i neraspadnuti dijelovi tijela šestero katoličkih svetaca i svetica. Na CT snimanju 2009. ustanovljeno je kako su dva tijela sačuvana sa svim unutarnjim organima čime predstavljaju jedinstveni primjer samoočuvanosti u svijetu.

"Sveta Tijela" ili "Vodnjanske mumije", kako ih nazivaju, u 19. su stoljeću stigle u Vodnjan iz Venecije. Naime, 1818. godine ondje ih je donio venecijanski slikar Gaetano Grezler, koji je u Vodnjan stigao kako bi oslikao crkvu sv. Blaža, najveću u okolici, sa zvonikom visokim 60 metara, a koja se gradila od 1760. do 1800., po uzoru na crkvu sv. Petra u Veneciji. Grazler je na svoj put jedrenjakom prema Istri sa sobom ponio vrijednu kolekciju, kako bi ju zaštitio tijekom Napoleonove invazije, a koja se od tada čuva o ovoj crkvi.

 
Među "Vodnjanskim mumijama" nalaze se tijela sv. Leona Bembe (12. st.), sv. Ivana Olinija (14. st.) i sv. Nikolose Burse (15. st.) te očuvani dijelovi tijela sv. Barbare (5. st.), sv. Marije Egipatske (5. st.) i sv. Sebastijana (3. st.). No, osim ovog fenomena, koji je još uvijek nepoznanica znanstvenicima s obzirom da tijela nisu balzamirana, niti su bila hermetički zatvorena, veliko bogatstvo Vodnjana čini i najveća zbirka sakralne umjetnosti u Hrvatskoj te jedna od najvećih u Europi (prema nekima čak druga iza Vatikanske).
U njoj se nalazi 730 eksponata, koji potječu iz razdoblja od 400. godine, pa sve do 19. stoljeća. Među njima su reljefi u kamenu, slike na platnu i drvu, skulpture, relikvijari, mnoštvo knjiga i rukopisa, nakit, svećeničke halje, a cijela zbirka pruža jedinstveni pogled na Srednji vijek. Tu je i 370 relikvija 250 različitih svetaca.
 
Danas crkvu sv. Blaža posjećuju ljudi iz cijelog svjeta, uključujući i brojne hodočasnike. No, unatoč tome "vodnjanske mumije" i relikvije još uvijek su relativno nepoznate široj javnosti, a sve se češće govori i o potrebi boljeg zbrinjavanja tijela, koja se trenutno nalaze u neadekvatnim uvjetima.
 
 
Fantasia Travel vodi vas na izlet u Nacionalni park Brijuni, 16. svibnja. Nakon posjeta Brijunima, uputit ćemo se do Vodnjana te tom prilikom možete, uz stručno vodstvo, razgledati Crkvu Svetog Blaža i Sveta Tijela. Više informacija potražite na:  http://www.fantasiatravel.hr/nacionalni-park-brijuni.aspx

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*