Kroštule

22.12.2014.

Kroštule su tradicionalna hrvatska slastica, specifična za Kvarner i Dalmaciju. Priprema je vrlo jednostavna, no unatoč tome njihovom je okusu teško odoljeti.

Pripremaju se od brašna, jaja, šećera, kiselog vrhnja i alkohola (u Dalmaciji se koriste likeri, a na Kvarneru bijelo vino). Tijesto se reže na trake, veže u čvor, prži u dubokom ulju i zatim posipa šećerom u prahu. Postoje različiti recepti za kroštule, no osnovno pravilo svake dobre kroštule je njezina hrskavost. Doslovno moraju pucketati u ustima. Preporučeno ih je konzumirati s kavom, čajem ili desertnim vinom (primjerice Momjanskim muškatom).

U nastavku donosimo super recept za dalmatinske kroštule, koji možete iskoristiti u pauzi pripreme "pravih" kolača i njime razveseliti svoje bližnje. Dobar tek :D

DALMATINSKE KROŠTULE - RECEPT

Sastojci:

200 g oštrog brašna
200 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
2 žlice šećera
Prstohvat soli
Korica 1 limuna
2 dl kiselog vrhnja
2 žlice ruma
2 žlice limoncella
2 žumanjka
1 jaje
1 žlica ulja

Priprema:
1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo
2. Žumanjke, jaje, šećer, sol, limunovu koricu, rum, limoncello, kiselo vrhnje i ulje dobro izradite pjenjačom. Postepeno dodavajte mješavinu brašna (dok se ne dobije elastično tijesto koje se ne lijepi).
3. Prebacite ga na radnu plohu i još ga rukama 2 min izradite. Oblikujte u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju te ostavite 30 min na sobnoj temperaturi.
4. Razdijelite na dva dijela te svaki razvaljajte na cca 2 mm debljine i režite trakice 2 cm x 15 cm, te zavežite u čvor.
5. Pecite u vrućem ulju 2-3 min (okretati ih kako ne bi potamnile).
6. Izvadite ih na papirnati ručnik i posipajte šećerom u prahu.

Recept preuzet s Gastro.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*