Sjeverna Istra - Zemlja tartufa i vina

15.10.2015.

Nakon ljeta i odmora na prekrasnim Jadranskim plažama, stiglo je vrijeme za za jesenske izlete, koje će mnogi od vas sigurno provesti u prirodi, koja u ovom doba godine postaje čarobna. Jedna od zanimljivih destinacija koje nikako ne bi smjeli zaobići je Sjeverna Istra, regija bogate povijesti, kulture i prirode, koja dolazi u paketu s izvrsnom i prepoznatom gastronomijom.
Sjeverna Istra dio je našeg najvećeg poluotoka, a prostire se od Kvarnerskog zaljeva do Savudrije, sjeverno od toka rijeke Mirne. U ovom dijelu smjestili su se brojni srednjovjekovni gradići, redom građeni na brdima i utvrđeni snažnim zidinama. Najpoznatiji primjeri su Roč, Buzet, Hum, Motovun, Buje i Grožnjan, no tu su i oni nešto manje popularni, poput Višnjana, Momjana i Oprtlja.

 Sjeverna Istra 
 
Svaki od ovih gradova priča posebnu priču, koja ih, uz atmosferu zaustavljenog vremena čini apsolutno neodoljivima. Bez obzira na brojne posjetitelje, pogotovo tijekom vikenda, ove gradove karakterizira mirnoća i spokoj, koji su idealni za opuštanje i bijeg od stresa koje nosi svakodnevica u većim gradskim sredinama. Šetnja kroz labirint uskih uličica, kava na terasi nekog od simpatično uređenih ugostiteljskih objekata te uživanje u spektakularnim pogledima s gradskih zidina, provjerena su kombinacija za „punjenje baterija“, bilo da ste se u Istru uputili na jednodnevni ili višednevni izlet.

Motovun by D.Borcic
 
No, potpuni doživljaj Sjeverne Istre nepotpun je bez kušanja lokalnih specijaliteta na nekom od brojnih agroturizama, u kojima je vikendom gotovo nemoguće pronaći slobodan stol bez prethodne najave. Istarski pršut, fuži, pljukanci ili boškarin specijaliteti su koje ne bi trebalo propustiti, no „kralj“ istarske gastronomije definitivno je Istarski tartuf, iznimno aromatična podzemna gljiva koja je nezaobilazni dodatak mnogim jelima koje ovdje možete probati. Tartuf se kao delicija prvi put javlja u vrijeme Rimljana, koji su smatrali da tartufi rastu jer je Bog Jupiter munjom pogodio stablo hrasta. Budući da je Jupiter bio poznat po svojim seksualnim aktivnostima, tartuf se od tada smatra afrodizijakom. Najcjenjeniji među tartufima je bijeli tartuf, Tuber magnatum pico. Jede se svjež - uglavnom se riba i posipa po vreloj pašti, mesu ili ribi. Jesen je posebno doba godine jer se „u lov“ na bijeli tartuf ide od rujna do prosinca, a to je ujedno i najbolje vrijeme za degustaciju.

Sjeverna Istra
 
U Istri se od rujna pa sve do studenog obilježavaju Dani tartufa kojim se tartuf slavi kao dio istarske kuhinje. Za ovu vrhunsku gastronomsku deliciju morat ćete izdvojiti nešto veću količinu novaca, ovisno o količini, sezoni i kvaliteti, no na menijima ćete pronaći i jeftinije varijante, često spravljene od drugih vrsta tartufa, koji su nešto slabije kvalitete.
 
Uz tartufe i ostale specijalitete ovog kraja, poslužuju se vrhunska vina, koja su neodvojivi dio identiteta cijele Istre, a posebno njezinog sjevernog dijela. Uz bijelu malvaziju i crni teran, u okolici Buja, raste posebna sorta bijelog muškata, koji se prema gradiću Momjanu, smještenom nekoliko kilometara sjeverno od Buja, naziva Momjanski muškat. Momjanski muškat je suh i sladak, intenzivne zlatne boje. Pripisuje mu se miris divljih karanfila, ruže i kadulje, a neki tvrde da ima i afrodizijska svojstva.

Vinograd Istra
 
Ovo desertno vino savršeno prati slastice, ali i druga profinjena jela i stoga ga mnogi ljubitelji vina često ga stavljaju na prvo mjesto među istarskim sortama. I doista, jednom kada probate ovaj biser, teško ćete ga odbiti kada vam ga sljedeći put netko ponudi. U Momjanu će vam najčešće ponuditi bijeli ili rosé muškat, s time da treba imati na umu kako je 'pravi' momjanski muškat ovaj bijeli. On dolazi u dvije (slatko i jako slatko) ili tri (slatko, srednje slatko i jako slatko) izvedbe te treba paziti s odabirom, jer muškat i u svom najblažem obliku nekima može biti presladak.

Motovun
 
Tijekom rujna, listopada i studenog, gotovo svaki vikend, u Sjevernoj Istri održava se veliki broj gourmet festivala i manifestacija, poput Tuberfesta, festivala tartufa u mjestu Livade podno Motovuna; Dana tartufa i terana u Motovunu; Dana muškata i tartufa u Momjanu itd. Provjerite kalendare, vremenske prognoze i krenite prema Istri, koja vas sigurno neće razočarati.

Autorica teksta: Doris Kramarić

Autori fotografija: Jadranka Herak, D. Borčić, Doris Kramarić

Komentari

nekoliko zajmova u hrvatskoj

11.05.2021. 03:05

Pozdrav svima vama, molim vas, ne ako vaša banka odbije dati zajam ovdje je sjajan ideal za vas, želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedočenju. Zajam sam dobio 1. siječnja 2021. preko gospođe Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65000 eura i bio sam sretan. Ako vam treba zajam za vaš najbolji interes, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki e-poštom: {vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com} (WhatsApp: +16014560144)

Susan Benson

31.03.2021. 01:26

Pozdrav dame i gospodo, trebate li novčanu pomoć? Ja sam Susan Benson. Ja sam zajmodavac, a takođe i finansijski savjetnik. Da li vam je potreban poslovni zajam, lični zajam, hipoteka ili zajam za dovršetak projekta? ako je vaš odgovor da, preporučiću vam da kontaktirate moju firmu. Pružamo sve vrste zajmova, uključujući dugoročne i kratkoročne zajmove. Za više informacija, pišite nam putem e-pošte: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ili mi pošaljite poruku direktno na WhatsApp putem: +447903159998 i u trenutku primite odgovor. Mi smo sveobuhvatna tvrtka za financijske usluge i obvezani smo da ćemo vam pomoći da ispunite sve svoje težnje. Specijalizirani smo za pružanje rješenja za strukturirano financiranje pojedincima i kompanijama na najučinkovitiji i najbrži način. Evo nekoliko razloga zbog kojih biste nas trebali kontaktirati radi zajma; * Praktičnost - Možete se prijaviti za kredit bilo kada i bilo gdje. * Fleksibilni iznos - Vi odlučujete koliko želite posuditi. * Brzo direktno finansiranje - Primite zajam u roku od 24 sata nakon odobrenja. * Fleksibilna kamatna stopa - pristupačna kamatna stopa od 3%. * Visoke stope odobrenja * Fleksibilna otplata - imate priliku odabrati datum otplate, bilo sedmično, mjesečno ili godišnje u trajanju od 1-30 godina. * Jednostavna internetska aplikacija. * Personalizovane smernice i stručnost. * Nema skrivenih troškova Ne gubite priliku zbog nedostatka sredstava. Kontaktirajte moju kompaniju odmah, možemo vam pomoći pri zajmu jer smo pomogli brojnim pojedincima i organizacijama koji su se suočili sa finansijskim poteškoćama širom svijeta Za više informacija o našoj ponudi zajma, pošaljite nam svoj zahtjev za zajam putem ove adrese e-pošte sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ili na WhatsApp putem +447903159998 Posrednici / savjetnici / brokeri su dobrodošli da dovedu svoje klijente i 100% su zaštićeni. U potpunom povjerenju, radit ćemo zajedno u korist svih uključenih strana.

KREDIT

07.03.2021. 20:05

Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

KREDIT

07.03.2021. 18:55

Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Eduardo

03.12.2020. 08:39

Dobar dan prijatelju, želio bih vas upoznati s dobrom tvrtkom za zajmove, gdje sam dobio zajam od 30,000.00 eura kada sam tražio zajam za plaćanje računa i nastavak svog života. Na televiziji sam vidio preporuke da pružaju poslovni zajam, e-mail elenanino0007@gmail.com

Broj komentara: 20

Prikazani od 20. do 16.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*