Rastoke - Male Plitvice velike ljepote

12.02.2018.

Na utoku rijeke Slunjčice u Koranu, uz grad Slunj, smjestilo se mjesto iznimne prirodne ljepote, Rastoke. Modro zelena voda koja se prelijeva u mnoštvu manjih i većih slapova, kaskada, brzaca i jezera okruženih bogatim zelenilom na otočićima i hridima zaslužni su za epitet „Plitvice u malom“, koji se za ovo područje sve češće upotrebljava. I zaista, smještene na staroj cesti iz Karlovca prema Plitvicama i Dalmaciji, Rastoke su pravi uvod u čaroliju ovog područja, okrunjenog slavnim Plitvičkim jezerima.

Za razliku od Plitvica, posebnost Rastoka čini harmonični sklad prirode i čovjeka. Na području koje je tisućama godina stvarala i oblikovala priroda, čovjek je, prilagođavajući se prirodnim uvjetima, stvorio mlinarsko naselje koje se s okolnim vapnenačkim stjenama, starim gradinama i gradićem Slunjem skladno se uklopilo u jedinstvenu cjelinu. Zbog iznimne prožetosti povijesne, etnografske i graditeljske kulturne baštine Rastoke su 1969. godine upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture.

Ljepotu, posebnost i šarm Rastoka prepoznali su mnogobrojni domaći i strani posjetitelji koji u sva godišnja doba vole prošetati putićima i mostićima te se diviti ovom prirodnom fenomenu, kojem je dodatnu privlačnost dala ljudska ruka. Iz tog razloga, u proteklih se nekoliko godina izgradilo i obnovilo mnoštvo starih kuća i drvenih mlinova žličara. Brojna su se domaćinstva u okolici okrenula turizmu, poljoprivredi i gastronomiji te ćete danas u Rastokama pronaći oko tridesetak domaćinstava, a većina se bavi iznajmljivanjem kuća i soba te ugostiteljstvom.

MLINICE ŽLIČARE
U Rastokama se od davnina grade mlinice koje se nazivaju žličare, a tipične su za gorsko-brdske krajeve zelenog krša. Mlinovi žličari mogu se podizati jedino na rubovima zemljišta gdje pad vode iznosi najmanje 3 do 5 metara, a kosine skela za dovod vode su do 35 stupnjeva. Rastočke mlinice podizane su na sedrenoj podlozi. Donji dio mlinica građen je obično od sedre, a mjestimice su ugrađivane i druge vrste autohtonog kamena. Pojedini dijelovi mlinica stoje na hrastovim stupovima ili stupovima od divljeg kestena koji u vodi dodatno očvrsnu. Na sedrenim temeljima i drvenim stupovima podizana su drvena zdanja mlinica.
Najstarija mlinica u vodeničarskom naselju Rastoke sagrađena je još u 17. stoljeću, dok ih je većina iz 19. i početka 20. stoljeća. Godine 1962., kada su Rastoke registrirane kao ruralna cjelina, postojale su 22 mlinice te 28 kuća s pripadajućim gospodarskim zgradama. U mlinicama se mljelo žito, dok se u koševima ispod slapova pralo rublje i vuna. Osim mlinica, za Rastoke su svojstvene i terase iznad vode, tzv. ganjci.

Odlučite li se posjetiti ovaj prirodni biser, svakako se uputite do najpoznatijih rastočkih slapova Buka, Hrvoja i Viline kose u kraj kojih modrozelena boja vode najviše dolazi do izražaja. Zahvaljujući dobroj ponudi smještaja, Rastoke su odličan izbor za vikend-odmor i bijeg od kaotičnog urbanog tempa života. Svakako treba iskušati i lokalne gastronomske specijalitete, koji se često baziraju na riječnoj ribi te namirnicama iz domaćeg uzgoja. Bez obzira na godišnje doba, ovo pitoreskno mjestašce ima mnogo toga za ponuditi – u proljeće vode bujaju, a raslinje zeleni i budi se iz zimskog sna te cijelo mjesto dobiva novi sjaj u različitim nijansama zelene boje; u ljeto je sve porepuno svijeća i živosti; u jesen mjesto se oblaći u novo ruho isprepleteno zlatnim i crvenim nitima, a drveće i vrtovi kuća puni su plodova; u zimu snježni prekrivač u kombinaciji s ledom pretvara ovo mjesto u bajku kojoj je nemoguće odoljeti.

Za sve one koji na svom odmoru žele vidjeti i doživjeti više, cijelo područje Korsuna pruža niz mogućnosti za istraživanje i avanturu: od brojnih utvrda i srednjovjekovnih gradova, poput Slunja, Drežnik grada, Cetingrada, do zanimljivih sela, prirodnih ljepota i brojnih mogućnosti za aktivni odmor (biciklizam, ribolov, pješaćenje i planinarenje, rafting, motocross...).

Fantasia Travel vodi vas na prekrasni jednodnevni izlet Rastoke i na Plitvička jezera. Polazak je iz Rijeke, u nedjelju 18.3.2018. Cijena 120 kn. Više o izletu pogledajte na: http://www.fantasiatravel.hr/plitvice-rastoke-izlet-iz-rijeke-2018.aspx

Autori fotografija: Damir Bakarić, Slavko Bionda, Vedran Božičević, Toni Hnojčik

* Sva prava pridržana * Svako korištenje fotografije ili teksta, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi. *

Komentari

Hope elinal

20.02.2020. 03:39

Trebate li hitan zajam za financiranje vašeg poslovanja ili u bilo koju svrhu? mi smo certificirani i legitimni i međunarodni zajmodavac s licenciranim kreditom Nudimo zajmove poslovnim firmama, tvrtkama i pojedincima po pristupačnoj kamatnoj stopi od 2%, to može biti kratkoročni ili dugoročni kredit ili čak ako imate lošu kreditnu cenu, obradit ćemo vaš posudimo čim primimo vašu prijavu. mi smo neovisna financijska institucija. Tijekom godina izgradili smo izvrsnu reputaciju u pružanju različitih vrsta zajmova tisućama naših kupaca. Građanima i ne-građanima nudimo zajamčene kreditne usluge u bilo kojem iznosu, nudimo jednostavne osobne zajmove, komercijalni / poslovni zajam, zajam za automobile, financiranje lizinga / opreme, zajam za konsolidaciju duga, zajam za stanovanje itd. Za sve građane i ne-građane s bilo kojim dobra ili loša kreditna povijest. Ako trebate e-poštu naše tvrtke: (Kplendes@outlook.com), možete nam poslati e-poštom svoje podatke e-poštom već danas i radovat ćete se. EMAIL: Kplendes@outlook.com

Derek Douglas

17.02.2020. 14:27

Zdravo, Trebate li ugodan zajam za svoje zadovoljstvo? Nudimo zajam od domaće i inozemne banke za prihvatljive kamatne stope od 3%. Mi smo certificirani, pouzdani, pouzdani, efikasni, brzi i dinamični i radimo zajedno. dajemo dugoročni kredit od najviše 2 do 50 godina. Trebate li izravan, jednostavan i pristupačan zajam za plaćanje duga, pokretanje posla ili iz nekog drugog razloga? Ako je to slučaj, obratite nam se putem vašeg zahtjeva za kredit. Ova ponuda je za ozbiljne ljude. Ako vas zanima, kontaktirajte nas putem e-pošte: easyloanfirm2020@gmail.com Mi smo certificirani, pouzdan, pouzdan, učinkovit, brz i dinamičan. Lijepi Pozdrav, Derek Douglas easyloanfirm2020@gmail.com Jednostavna i povoljna ponuda zajma

KUMAH JAMES

17.02.2020. 04:08

Dobivanje legitimnog zajma oduvijek je bio ogroman problem Tolikom broju klijenata koji imaju financijske potrebe. Pitanje lošeg kredita i osiguranja je nešto što klijente uvijek zabrinjava kada traže kredit od legitimnog zajmodavca. Ali MIDLAND CREDIT FIRM je to promijenio u industriji kreditiranja. MIDLAND CREDIT FIRM akreditiran je od strane organizacije zajma za dodjelu kredita lokalnim i međunarodnim klijentima uz kamatnu stopu od 3%. Dali smo privilegiju da ispunimo vaše financijske potrebe. Problem kredita ne bi vas trebao zaustaviti u dobijanju potrebnog zajma. Naše usluge uključuju sljedeće: * Zajmovi za investitore * Konsolidacija duga * Druga hipoteka * Poslovni zajmovi * Osobni zajmovi * Međunarodni zajmovi Bez socijalnog osiguranja i bez provjere kredita, 100% garancija. Sve što trebate učiniti je obavijestiti nas što točno želite i sigurno ćemo vam ostvariti san. MIDLAND KREDITNA FIRMA kaže DA kada vaše banke kažu NE. Napokon, financiramo male zajamne tvrtke, posrednike, male financijske institucije jer imamo neograničen kapital. Za dodatne pojedinosti o kupnji zajma od nas: Molimo odmah odgovorite na ovu e-mail: midland.credit2@gmail.com Naziv tvrtke: MIDLAND CREDIT HOME Tvrtka e-pošte midland.credit2@gmail.com Tvrtka NMLS ID: 315276. Web stranica tvrtke: midlandcreditonline.com Moto: Investiranje za generacije.

linda

13.02.2020. 00:56

KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu u SAD-u. Trenutno sam udovica s troje djece i zaglavila sam u financijskoj situaciji u travnju 2018. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite raznih privatnih i korporativnih tvrtki, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim šalterima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i dobro ih ne čujete više od mene, učinili su mi ga dvaput prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti e-poštom ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Nema kreditne provjere, nema cosignera sa samo 2% kamatne stope i boljim planovima otplate i Ako želite kontaktirati bilo koju firmu vezano za osiguranje zajma bez osiguranja, tada se danas obratite g. Davidu Wilsonu za vaš zajam Nude sve vrste zajma koje nude Kratkoročni zajam (5_10 godina) Dugoročni zajam (20_40) Zajam za medijski termin (10_20) Oni nude zajam poput Zajam za dom ............., Poslovni zajam ........ Dug kredita ....... Studentski zajam .........., Zajam za pokretanje posla Poslovni zajam ......., kredit tvrtke .............. itd E-pošta .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je David Wilson financijski zajam mjesto na kojem ga možete uputiti, samo mu recite da ja gospođa Linda McDonald usmjeravam vam sreću ................... ....

Kumah James

01.02.2020. 09:26

Trebate li brzi i hitni zajam s relativno niskom kamatnom stopom od čak 3%? Nudimo poslovne zajmove, osobne zajmove, stambene kredite, auto kredite, studentske zajmove, zajmove za konsolidaciju duga npr. bez obzira na vašu kreditnu ocjenu. Zagarantovani smo pružanjem financijskih usluga brojnim klijentima širom svijeta. Pomoću naših fleksibilnih paketa zajma, zajmovi se mogu obrađivati i prenijeti zajmoprimcu u najkraćem mogućem roku, kontaktirajte nas putem e-maila: (midland.credit2@gmail.com) i svjedočite financijskom iskustvu koje mijenja živote.

Broj komentara: 7

Prikazani od 7. do 3.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*