Rastoke - Male Plitvice velike ljepote

12.02.2018.

Na utoku rijeke Slunjčice u Koranu, uz grad Slunj, smjestilo se mjesto iznimne prirodne ljepote, Rastoke. Modro zelena voda koja se prelijeva u mnoštvu manjih i većih slapova, kaskada, brzaca i jezera okruženih bogatim zelenilom na otočićima i hridima zaslužni su za epitet „Plitvice u malom“, koji se za ovo područje sve češće upotrebljava. I zaista, smještene na staroj cesti iz Karlovca prema Plitvicama i Dalmaciji, Rastoke su pravi uvod u čaroliju ovog područja, okrunjenog slavnim Plitvičkim jezerima.

Za razliku od Plitvica, posebnost Rastoka čini harmonični sklad prirode i čovjeka. Na području koje je tisućama godina stvarala i oblikovala priroda, čovjek je, prilagođavajući se prirodnim uvjetima, stvorio mlinarsko naselje koje se s okolnim vapnenačkim stjenama, starim gradinama i gradićem Slunjem skladno se uklopilo u jedinstvenu cjelinu. Zbog iznimne prožetosti povijesne, etnografske i graditeljske kulturne baštine Rastoke su 1969. godine upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture.

Ljepotu, posebnost i šarm Rastoka prepoznali su mnogobrojni domaći i strani posjetitelji koji u sva godišnja doba vole prošetati putićima i mostićima te se diviti ovom prirodnom fenomenu, kojem je dodatnu privlačnost dala ljudska ruka. Iz tog razloga, u proteklih se nekoliko godina izgradilo i obnovilo mnoštvo starih kuća i drvenih mlinova žličara. Brojna su se domaćinstva u okolici okrenula turizmu, poljoprivredi i gastronomiji te ćete danas u Rastokama pronaći oko tridesetak domaćinstava, a većina se bavi iznajmljivanjem kuća i soba te ugostiteljstvom.

MLINICE ŽLIČARE
U Rastokama se od davnina grade mlinice koje se nazivaju žličare, a tipične su za gorsko-brdske krajeve zelenog krša. Mlinovi žličari mogu se podizati jedino na rubovima zemljišta gdje pad vode iznosi najmanje 3 do 5 metara, a kosine skela za dovod vode su do 35 stupnjeva. Rastočke mlinice podizane su na sedrenoj podlozi. Donji dio mlinica građen je obično od sedre, a mjestimice su ugrađivane i druge vrste autohtonog kamena. Pojedini dijelovi mlinica stoje na hrastovim stupovima ili stupovima od divljeg kestena koji u vodi dodatno očvrsnu. Na sedrenim temeljima i drvenim stupovima podizana su drvena zdanja mlinica.
Najstarija mlinica u vodeničarskom naselju Rastoke sagrađena je još u 17. stoljeću, dok ih je većina iz 19. i početka 20. stoljeća. Godine 1962., kada su Rastoke registrirane kao ruralna cjelina, postojale su 22 mlinice te 28 kuća s pripadajućim gospodarskim zgradama. U mlinicama se mljelo žito, dok se u koševima ispod slapova pralo rublje i vuna. Osim mlinica, za Rastoke su svojstvene i terase iznad vode, tzv. ganjci.

Odlučite li se posjetiti ovaj prirodni biser, svakako se uputite do najpoznatijih rastočkih slapova Buka, Hrvoja i Viline kose u kraj kojih modrozelena boja vode najviše dolazi do izražaja. Zahvaljujući dobroj ponudi smještaja, Rastoke su odličan izbor za vikend-odmor i bijeg od kaotičnog urbanog tempa života. Svakako treba iskušati i lokalne gastronomske specijalitete, koji se često baziraju na riječnoj ribi te namirnicama iz domaćeg uzgoja. Bez obzira na godišnje doba, ovo pitoreskno mjestašce ima mnogo toga za ponuditi – u proljeće vode bujaju, a raslinje zeleni i budi se iz zimskog sna te cijelo mjesto dobiva novi sjaj u različitim nijansama zelene boje; u ljeto je sve porepuno svijeća i živosti; u jesen mjesto se oblaći u novo ruho isprepleteno zlatnim i crvenim nitima, a drveće i vrtovi kuća puni su plodova; u zimu snježni prekrivač u kombinaciji s ledom pretvara ovo mjesto u bajku kojoj je nemoguće odoljeti.

Za sve one koji na svom odmoru žele vidjeti i doživjeti više, cijelo područje Korsuna pruža niz mogućnosti za istraživanje i avanturu: od brojnih utvrda i srednjovjekovnih gradova, poput Slunja, Drežnik grada, Cetingrada, do zanimljivih sela, prirodnih ljepota i brojnih mogućnosti za aktivni odmor (biciklizam, ribolov, pješaćenje i planinarenje, rafting, motocross...).

Fantasia Travel vodi vas na prekrasni jednodnevni izlet Rastoke i na Plitvička jezera. Polazak je iz Rijeke, u nedjelju 18.3.2018. Cijena 120 kn. Više o izletu pogledajte na: http://www.fantasiatravel.hr/plitvice-rastoke-izlet-iz-rijeke-2018.aspx

Autori fotografija: Damir Bakarić, Slavko Bionda, Vedran Božičević, Toni Hnojčik

* Sva prava pridržana * Svako korištenje fotografije ili teksta, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi. *

Komentari

lance hopkinson

18.04.2020. 18:35

Dobar dan, Ovdje uzmite brz i jednostavan kredit uz kamatnu stopu od 3% bez stresa ili kolaterala, zakonit je i slijede se pravi protokoli. Ne ustručavajte se kontaktirati nas putem e-pošte putem adrese hopkinsonloan@hotmail.com i ispunite dolje navedene podatke. Puno ime: Iznos pozajmice: Trajanje zajma: Hvala.

MARIE MIKUS

17.04.2020. 23:59

Srdačan pozdrav svima koji su pročitali ovu poruku, ja sam Marie Mikus i došla sam da olakšam sve žrtve prijevara o zajmu, a također tražim zajam. Bila sam obrubljena zbog svog novca, ali kasnije sam od Boga dobila pravog muškarca. Pročitao sam svjedočanstvo i kontaktirao sam ga nazvao sam ovog zajmodavca Božjim čovjekom, jer je odgovarao na moje molitve o zajmu. Jako sam sretan što sam upoznao takvog čovjeka, ovo je vrlo lak način da dobijem kredit od pouzdanog čovjeka koji ima kreditnu kompaniju u Sjevernoj Americi, ime je firme (NAJPOVOLJNIJE LAKE FINANCE HOME) svjedočenje u svim društvenim medijima jer sam mu obećao da ću ga podijeliti po cijelom svijetu. Imajte na umu da je ovaj zajam po kamatnoj stopi od 2% Imajte na umu da također možete dobiti posao i investirati u posao E-adresa: westlakefinancehome@gmail.com

christy walton

14.04.2020. 14:06

Krediye mi ihtiyacınız var? Nereden kredi alacağınızı mı arıyorsunuz? Herhangi bir kredi almaya çalıştınız mı? uygun bir kredi almak istiyorsanız şimdi (christywalton355@gmail.com) başvurunuz. Burada% 2'lik çok düşük bir faiz oranı ile kredi sunulmaktadır. Eğer ilgileniyorsanız şimdi bize ulaşın.

Endre

02.04.2020. 21:55

Trebate li zajam s fiksnom stopom od 2%? Ako je odgovor da, kontaktirajte nas e-poštom: (dakany.endre@gmail.com) za daljnje postupke. Ponuda za hitni zajam.

Amber Shaw

06.03.2020. 16:27

Pozdrav, moje ime je Amber Shaw i tu sam da vam preporučim legitimnog zajmodavca zajma koji mi je dao zajam u iznosu od 15 000 dolara, njegovo ime je gospodin Otto, iz tvrtke Mobil Funding Inc. ljubazno ih kontaktirajte za vaš zahtjev za kredit danas putem: mobilfunding1999@gmail.com kontaktirajte ga danas i zahvalite mi kasnije

Broj komentara: 16

Prikazani od 16. do 12.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*