Rastoke - Male Plitvice velike ljepote

12.02.2018.

Na utoku rijeke Slunjčice u Koranu, uz grad Slunj, smjestilo se mjesto iznimne prirodne ljepote, Rastoke. Modro zelena voda koja se prelijeva u mnoštvu manjih i većih slapova, kaskada, brzaca i jezera okruženih bogatim zelenilom na otočićima i hridima zaslužni su za epitet „Plitvice u malom“, koji se za ovo područje sve češće upotrebljava. I zaista, smještene na staroj cesti iz Karlovca prema Plitvicama i Dalmaciji, Rastoke su pravi uvod u čaroliju ovog područja, okrunjenog slavnim Plitvičkim jezerima.

Za razliku od Plitvica, posebnost Rastoka čini harmonični sklad prirode i čovjeka. Na području koje je tisućama godina stvarala i oblikovala priroda, čovjek je, prilagođavajući se prirodnim uvjetima, stvorio mlinarsko naselje koje se s okolnim vapnenačkim stjenama, starim gradinama i gradićem Slunjem skladno se uklopilo u jedinstvenu cjelinu. Zbog iznimne prožetosti povijesne, etnografske i graditeljske kulturne baštine Rastoke su 1969. godine upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture.

Ljepotu, posebnost i šarm Rastoka prepoznali su mnogobrojni domaći i strani posjetitelji koji u sva godišnja doba vole prošetati putićima i mostićima te se diviti ovom prirodnom fenomenu, kojem je dodatnu privlačnost dala ljudska ruka. Iz tog razloga, u proteklih se nekoliko godina izgradilo i obnovilo mnoštvo starih kuća i drvenih mlinova žličara. Brojna su se domaćinstva u okolici okrenula turizmu, poljoprivredi i gastronomiji te ćete danas u Rastokama pronaći oko tridesetak domaćinstava, a većina se bavi iznajmljivanjem kuća i soba te ugostiteljstvom.

MLINICE ŽLIČARE
U Rastokama se od davnina grade mlinice koje se nazivaju žličare, a tipične su za gorsko-brdske krajeve zelenog krša. Mlinovi žličari mogu se podizati jedino na rubovima zemljišta gdje pad vode iznosi najmanje 3 do 5 metara, a kosine skela za dovod vode su do 35 stupnjeva. Rastočke mlinice podizane su na sedrenoj podlozi. Donji dio mlinica građen je obično od sedre, a mjestimice su ugrađivane i druge vrste autohtonog kamena. Pojedini dijelovi mlinica stoje na hrastovim stupovima ili stupovima od divljeg kestena koji u vodi dodatno očvrsnu. Na sedrenim temeljima i drvenim stupovima podizana su drvena zdanja mlinica.
Najstarija mlinica u vodeničarskom naselju Rastoke sagrađena je još u 17. stoljeću, dok ih je većina iz 19. i početka 20. stoljeća. Godine 1962., kada su Rastoke registrirane kao ruralna cjelina, postojale su 22 mlinice te 28 kuća s pripadajućim gospodarskim zgradama. U mlinicama se mljelo žito, dok se u koševima ispod slapova pralo rublje i vuna. Osim mlinica, za Rastoke su svojstvene i terase iznad vode, tzv. ganjci.

Odlučite li se posjetiti ovaj prirodni biser, svakako se uputite do najpoznatijih rastočkih slapova Buka, Hrvoja i Viline kose u kraj kojih modrozelena boja vode najviše dolazi do izražaja. Zahvaljujući dobroj ponudi smještaja, Rastoke su odličan izbor za vikend-odmor i bijeg od kaotičnog urbanog tempa života. Svakako treba iskušati i lokalne gastronomske specijalitete, koji se često baziraju na riječnoj ribi te namirnicama iz domaćeg uzgoja. Bez obzira na godišnje doba, ovo pitoreskno mjestašce ima mnogo toga za ponuditi – u proljeće vode bujaju, a raslinje zeleni i budi se iz zimskog sna te cijelo mjesto dobiva novi sjaj u različitim nijansama zelene boje; u ljeto je sve porepuno svijeća i živosti; u jesen mjesto se oblaći u novo ruho isprepleteno zlatnim i crvenim nitima, a drveće i vrtovi kuća puni su plodova; u zimu snježni prekrivač u kombinaciji s ledom pretvara ovo mjesto u bajku kojoj je nemoguće odoljeti.

Za sve one koji na svom odmoru žele vidjeti i doživjeti više, cijelo područje Korsuna pruža niz mogućnosti za istraživanje i avanturu: od brojnih utvrda i srednjovjekovnih gradova, poput Slunja, Drežnik grada, Cetingrada, do zanimljivih sela, prirodnih ljepota i brojnih mogućnosti za aktivni odmor (biciklizam, ribolov, pješaćenje i planinarenje, rafting, motocross...).

Fantasia Travel vodi vas na prekrasni jednodnevni izlet Rastoke i na Plitvička jezera. Polazak je iz Rijeke, u nedjelju 18.3.2018. Cijena 120 kn. Više o izletu pogledajte na: http://www.fantasiatravel.hr/plitvice-rastoke-izlet-iz-rijeke-2018.aspx

Autori fotografija: Damir Bakarić, Slavko Bionda, Vedran Božičević, Toni Hnojčik

* Sva prava pridržana * Svako korištenje fotografije ili teksta, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi. *

Komentari

Endre

02.04.2020. 21:55

Trebate li zajam s fiksnom stopom od 2%? Ako je odgovor da, kontaktirajte nas e-poštom: (dakany.endre@gmail.com) za daljnje postupke. Ponuda za hitni zajam.

Amber Shaw

06.03.2020. 16:27

Pozdrav, moje ime je Amber Shaw i tu sam da vam preporučim legitimnog zajmodavca zajma koji mi je dao zajam u iznosu od 15 000 dolara, njegovo ime je gospodin Otto, iz tvrtke Mobil Funding Inc. ljubazno ih kontaktirajte za vaš zahtjev za kredit danas putem: mobilfunding1999@gmail.com kontaktirajte ga danas i zahvalite mi kasnije

linda

06.03.2020. 10:36

KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu u SAD-u. Trenutno sam udovica s troje djece i zaglavila sam u financijskoj situaciji u travnju 2018. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite raznih privatnih i korporativnih tvrtki, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim šalterima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i dobro da ih više ne čujete, učinili su mi ga dvaput prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti e-poštom ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Nema kreditne provjere, nema cosignera sa samo 2% kamatne stope i boljim planovima otplate i Ako želite kontaktirati bilo koju firmu u vezi sa osiguravanjem zajma bez osiguranja, tada se danas obratite gospodinu Davidu Wilsonu za vaš zajam Nude sve vrste zajma koje nude Kratkoročni zajam (5_10 godina) Dugoročni zajam (20_40) Zajam za medijski termin (10_20) Oni nude zajam poput Zajam za dom ............., Poslovni zajam ........ Dug kredita ....... Studentski zajam .........., Zajam za pokretanje posla Poslovni zajam ......., kredit tvrtke .............. itd E-pošta .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je financijski zajam David Wilson pravo mjesto za molim vas, recite mu samo ja gospođa Linda McDonald da vas usmjerim za sreću ................... ....

Susan Benson

06.03.2020. 09:13

Pozdrav dame i gospodo. Moje ime je Susan Benson, zajmodavac sam i također financijski savjetnik. Ako vam je potrebna financijska stabilnost, ja sam prava osoba za kontaktiranje, ne pozajmljujem samo novac, nekome dajem i financijske savjete. Moj glavni prioritet je vaša financijska stabilnost, slobodno mi pošaljite poruku i bit ću vam na usluzi 24 sata. Ako vam je hitno potrebno financijsko pojačanje, ja sam prava osoba za kontakt, dajem sve vrste zajma, bilo da se radi o ličnom zajmu, komercijalnom zajmu ili trebate zajam iz bilo kojeg drugog razloga, savjetujem vam da kontaktirate moju firma putem adrese {Email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ili mi direktno pošaljite poruku na WhatsApp putem: +447903159998} i primite odgovor u trenu. Moja firma je sveobuhvatna firma za finansijske usluge koja je posvećena tome da vam pomogne u poboljšanju dugoročnog financijskog uspjeha. Značajke i korist; ✓ Možete podnijeti zahtjev za kredit bilo kad i bilo gdje. ✓ Možete posuditi od 1.000 do 20 miliona evra ✓ Primite zajam u roku od 24 sata. ✓ Značajna kamatna stopa od 3,0% ✓ Dobijate šansu za odabir datuma otplate, bilo tjedno, mjesečno ili godišnje u trajanju od 1-30 godina. ✓ Jednostavna internetska aplikacija. ✓ Personalizirane smjernice i stručnost. √ Financijsko savjetovanje Da li vam je toliko teško dobiti kredit od lokalnih banaka ili drugih finansijskih instituta? A zabrinuti ste da nećete moći dobiti kredit? ne brinite više, jer moja je kompanija pomogla brojnom broju pojedinaca i organizacija koji se suočavaju sa financijskim teškoćama u cijelom svijetu. Kada se prijavite za nas, prijavljujete se pouzdanoj kompaniji koja brine o vašim finansijskim potrebama. Vi ćete biti zbrinuti tokom celog procesa. Za više informacija o našoj ponudi zajma, molimo pošaljite nam vaš zahtjev za kredit putem: Email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com WhatsApp: +447903159998 Što se tiče finansiranja, trenutno smo najbolja opcija. Ne grešite ako nas ignorišete, kontaktirajte nas odmah i započnite.

Gospođa Smith Panni Janny

03.03.2020. 13:06

Pozdrav ,, Novac stvara bogatstvo, jedan kredit = jedan san. Financijski kreditni novac 2000 / 500.000.000,00. To je jedini način da dobijete pouzdani kredit bez pribjegavanja banci. Za sve svoje projekte, kakve su ikada bile okolnosti * Ulaganja * Kreditna * Potrošnja * Ulaganje u nekretnine * Osnivanje tvrtke * Auto-kupovina i drugi, jeste li samostalni zaposleni, penzioneri, imaju lošu kreditnu sposobnost 3% fleksibilne otplate tijekom 1/30 godina ovaj odgovor. Glavni izvršni direktor Gospođa Smith Panni Janny Adresa e-pošte: ------------ sunfinanceloanlendingcompany@gmail.com Besplatni broj: ------------ + 1 (57) 528-2722 Što je broj aplikacije ------------ +2349038470654. MOTTO: Poboljšanje života za dobro © Copyright 1996-2019. Tvrtka za zajam zajma Sun Finance Sva prava pridržana.

Broj komentara: 13

Prikazani od 13. do 9.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*