Verona - grad ljubavi

11.01.2020.

Duh Shakespearove tragedije, bezvremenske ljubavne priče o Romeu i Juliji i danas prožima ulice Verone, koja s elegancijom i ponosom, zahvaljujući najpoznatijim ljubavnicima na svijetu, nosi nadimak – grad ljubavi.

Tragedija “Romeo i Julija” jedno je od najpoznatijih djela slavnog engleskog pisca Williama Shakespearea te jedno od najpoznatijih ljubavnih tragedija uopće. To je prva Shakespeareova tragedija, inspirirana legendom o ljubavnicima iz Verone, koji su svoje živote završili tragično, upravo zbog ljubavi. Još je i Dante Alighieri, više od sto godina prije Shakespearea, u svojoj Božanstvenoj komediji, u dijelu o Čistilištu, spomenuo tragediju obitelji Montecchi i Cappelletti, a spominje se i u djelu Povijest Verone, tiskanom oko 1595. godine. Nekoliko je književnika prije Shakespearea koristilo ovaj motiv nesretnih ljubavnika iz Verone u svojim djelima, ali je njegovo zasigurno ostalo najpoznatije.

Fiktivna ili stvarna, ova priča poslužila je kao inspiracija mnogima kako bi posjetili Veronu te odali počast neraskidivoj ljubavi, koja je ispisana na ulicama i trgovima ovog talijanskog grada. Posjet Veroni nepotpun je bez posjeta barem jednoj znamenitosti posvećenoj njezinim najpoznatijim stanovnicima.

CASA DI GIULIETTA / JULIJINA KUĆA (+ JULIJIN BALKON)
Iako nema stvarnih dokaza da je Julija Capuleti postojala, milijuni ljudi diljem svijeta slave ju kao božicu ljubavi, a oko dva milijuna turista svake godine pohode Veronu, kako bi vidjeli balkon ispod kojeg joj se udvarao Romeo.
Balkon je dio Julijine kuće (La Casa di Giulietta), koja je izgrađena u 13. stoljeću, a pripadala je Dal Cappello, koja je poslužila kao inspiracija za Capuletije, u Shakespearovom djelu. Grb obitelji nalazi se na pročelju kuće, a ulazna vrata vode u natkriveni prostor, u kojem parovi iz cijelog svijeta ostavljaju poruke na papirićima ili ih zapisuju direktno na zidove. Ovaj prostor vodi u unutarnje dvorište, u čijem se centru nalazi brončana statua Julije. Statua je gotovo neprekidno okružena posjetiteljima, koji poziraju s rukom na Julijinim grudima, budući da to, prema legendi, donosi sreću u ljubavi. No, svakako najdojmljiviji detalj unutarnjeg dvorišta je masivni balkon, koji je restauriran 1930-ih, kako bi mu se vratio srednjovjekovni izgled. Naime, Julijina kuća imala je različite namjene tijekom stoljeća, dok nije otkupljena od strane lokalnih vlasti, zaštićena i pretvorena u muzej. U muzeju se nalaze fascinantne umjetnine i freske, a u Julijinoj sobi nalazi se krevet koji je korišten u filmu Romeo e Giulietta (franco Zeffirelli, 1968.).
Romantična atmosfera Julijine kuće čini ju najposjećenijom atrakcijom grada.

Verona Julijina kuca

TOMBA DI GIULIETTA / JULIJIN GROB
Kameni grob od crvenog mramora leži u maloj prostoriji nekadašnjeg samostana San Francesco al Corso. Vjeruje se da je u njemu pokopana Julija Capuleti i da je, sukladno tome, ova kripta mjesto na kojem se odigrao tragični kraj Shakespearove priče. Originalno, grob je bio u dvorištu samostana, no zbog velikog interesa i brojnih posjetitelja, s vremenom je značajno oštećen te je 1930-ih premješten u kriptu ispod manastira te ga je danas moguće posjetiti kao dio Muzeja fresaka.

Verona Julijin grob

PISMA JULIJI
S vremenom, kultu Julije prerastao je svojevrsni kult božice ljubavi, kojoj se zaljubljeni iz cijelog svijeta obraćaju za pomoć. U potrazi za savjetom, ostavljaju pisma u zidu pred Julijinom kućom, a još oko pet tisuća pisama godišnje stigne elektroničkom poštom ili poštom. Neka pisma adresirana su samo s “Julija, Verona, Italija”. No, svako pismo pronađe put te svaki pošiljatelj dobije odgovor, i to rukom pisan. Za to se brinu Julijine tajnice i tajnici. Njih 15, od kojih su dvojica muškarci, volontiraju, neki svakodnevno, neki samo nekoliko dana u tjednu, a neki već 20 godina.
Sve je počelo 1937. godine s Ettoreom Solimanijem koji je bio zadužen za održavanje Julijinog groba u samostanu San Francesco al Corso. Posjetitelji su na grobu ostavljali poruke, a Solimani je na njih odgovarao i potpisivao ih s “Julijin tajnik”. Nakon što je otišao u mirovinu, 1958. godine, posla su se prihvatili volonteri dok gradonačelnik sredinom ‘80-ih nije zamolio predsjednika Julijina kluba da preuzme tu zadaću. Club di Giulietta (Julijin klub) činila je skupina prijatelja, uglavnom umjetnika, koji su se okupljali kako bi razgovarali o umjetnosti, a klub postoji i danas. U glavnom uredu kluba čuvaju se baš sva pisma koja su stigla za Juliju.

Verona Julijina kuca pisma

CASA DI ROMEO / ROMEOVA KUĆA

Puno manje poznata, Romeova kuća nalazi se u blizini Julijine kuće. Kuća obitelji Montague (Montecchi) je velebna srednjovjekovna građevina, s velikim dvorištem i kolonadama, sakrivenim iza nazubljenog ciglenog zida. Budući da se nalazi u privatnom vlasništvu, nije otvorena za javnost. Romeu i njegovoj nesretnoj sudbini posvećena je i mramorna ploča na antičkim zidinama na piazzi Bra, na kojoj se nalazi citat is Shakespearovog dijela, a koji izgovara Romeo, tijekom progonstva iz Verone:
Ne, nema svijeta izvan zidina Verone,
nego muke paklene.
Odavde prognan, prognan sam sa svijeta,
a prognan bit sa svijeta znači smrt!

Verona Romeova kuca

Bez obzira vjerujete li u legendu o Romeu i Juliji, u njihovu stvarnu ili fiktivnu ljubav, jedno je sigurno: ako ste željni romantike inspirirane pričom o neslomljivoj ljubavi, morate posjetiti Veronu! Poseban je doživljaj u vrijeme Valentinova, kada je u ovom gradu apsolutno sve posvećeno samo najbitnijoj stvari na svijetu: ljubavi.

No, da ne bude zabune, Verona je puno više od „grada Romea i Julije“, a o tome više nekom drugom prilikom…