Prokletije - Albanske Alpe

28.05.2019.

Prokletije, poznate i kao Albanske Alpe, planinski su lanac pun kontrastnih reljefa, dolina i planinskih grebena. Gusta mreža dolina, kanjona i prolaza stvara put kroz planine, do njihovih najudaljenijih dijelova. Smještene su na samom jugu Dinarida, koji se proteže sjevernim dijelom Albanije, u rasponu od oko 2.000 km2. Prokletije su dio Europskog zelenog pojasa, a podijeljene su u dva dijela: na Zapadne i Istočne Prokletije.

Zahvaljujući specifičnim prirodnim ljepotama i netaknutoj prirodi, Prokletije su dom čak dva nacionalna parka u Albaniji (Dolina Valbone i Theth) te istoimenog nacionalnog parka u Crnoj gori. Uz Dolinu Valbone i Theth, smješten je strogi rezervat prirode Lumi i Gashit.

Prokletija - Albania - Valbona

DOLINA RIJEKE VALBONE
Smješten u Istočnim Prokletijama, ovaj nacionalni park obuhvaća čak 8.000 hektara prekrasne prirode koja okružuje gornji tok rijeke Valbone. Dolina Valbone smatra se jednim od najljepših dijelova Albanije, a u nju se ulazi kroz kanjon riječice Shoshan, koji je širok svega 2-3 metra, a dubok čak 50 metara. U dolini su smještena pitoreskna sela s tradicionalnim planinskim kućicama, od kojih je najvažnije i najpoznatije istoimeno selo – Valbona. Uz višestoljetnu tradiciju života u planinama, za ovo područje karakteristična je i specifična gastronomija, a najpoznatija jela su mazja, flija (višeslojno jelo nalik palačinkama, koje se priprema na otvorenim ložištima, a najčešće se poslužuje s domaćim medom) i pitja. Na kraju doline nalazi se selo Rrogam, okruženo djevičanskom prirodom. Dolina Valbone je i jedna od početnih točaka za uspon na planinu Jezerce (2,694 m), najviši vrh Prokletija i Dinarida.

Prokletije - Albanija - Valbona

Cijela dolina odlikuje se različitim bojama i pejzažima. S jedne strane nalazi se kristalno čista voda rijeke Valbone, a na drugoj oštri zeleni obrisi planina. Flora nacionalnog parka obuhvaća veliki broj različitih vrsta biljaka i stabala. Najraširenija je smreka, a tu su i bukva, orah, kesten te divlja jabuka. Dolina obiluje i grmovima borovnica, malina i jagoda. Fauna parka uključuje medvjede, vukove, divlje mačke, a i stada divljih koza koja se penju po liticama. Voda rijeke Valbone obiluje pastrvom. Područje je poznato po obilnim količinama snijega, koji počinje padati u studenom te traje sve do svibnja, a prosječna visina snijega je 1 metar.

Prokletije - Albania - Theth

THETH
Nacionalni park Theth spoj je prekrasnih planina i veličanstvenih rijeka, zapanjujućih slapova i nestvarno plavih laguna.
Rijeka Shala teče i krivuda područjem Thetha stvarajući 30 metara visoki slap Grunas i istoimeni kanjon. U blizini kanjona nalazi se selo Ndërlys, u kojem su Vaskat e Gurit (u prijevodu: "kamene kade"), impresivne kamene formacije koje stvara Crna rijeka. Crna rijeka spušta se od jezera Kaprre i stvara još jedan impresivni "bazen": Blue Eye of Theth (Plavo oko). Ovaj izvor sa izrazito plavom nijansom okružen bogatim zelenilom predstavlja prizor za pamćenje, kojem završni pečat daje napušteni toranj.
Još neke od značajnijih znamenitosti su crkva u Thethu, Kula krvne osvete (Kulla e Ngujimit), spilja Theth, slap Gjeçaj, jezero Peja… Oko 90% nacionalnog parka pokriveno je stablima bukve, koja se uzdižu nad mnogobrojnim vrstama cvijeća, poput Wulfenie baldacci, odnosno Albanske Wulfenie, autohtone vrste koja raste jedino na području Thetha.

Prokletije - Albania - Theth
Nakon iscrpljujućih, ali ispunjenih sati provedenih u planinarskim obilascima prirodnih ljepota, posjetitelji Thetha mogu odmoriti uz odlične domaće specijalitete, koje pripremaju gostoljubivi domaćini. Pečena janjetina, topli kruh, sir, jogurt, maslac, med i različite vrste voća i povrća nezaobilazni su dio ponude lokalnih pansiona.


Zahvaljujući bogatim prirodnim resursima, u Prokletijama se razvija sve veći broj različitih rekreativno-turističkih aktivnosti, poput skijanja, planinarenja, pecanja, brdskog biciklizma, trekinga i kanuinga… Prirodne ljepote i raznolikost kojima obiluje područje Prokletija privlače sve više posjetitelja, no unatoč tome Albanske Alpe i dalje su nebrušeni planinski biser i odlično odredište za sve ljubitelje aktivnog odmora u netaknutoj prirodi.

Komentari

MARIE ALICE

22.12.2019. 12:45

Pozdrav svima vama pozdrav. Zovem se Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio zajam od 60000 eura. Prije sam nešto tražio zajam i oni su me kasnije prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja mi je bila spremna i voljna pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlučio kontaktirati s njom i dala mi je priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam svoj dobar kredit dobio dobro zdravlje i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)

Broj komentara: 1

Prikazani od 1. do 1.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*