Prirodne znamenitosti

Prokletije - Albanske Alpe

28.05.2019.

Prokletije, poznate i kao Albanske Alpe, planinski su lanac pun kontrastnih reljefa, dolina i planinskih grebena. Gusta mreža dolina, kanjona i prolaza stvara put kroz planine, do njihovih najudaljenijih dijelova. Smještene su na samom jugu Dinarida, koji se proteže sjevernim dijelom Albanije, u rasponu od oko 2.000 km2. Prokletije su dio Europskog zelenog pojasa, a podijeljene su u dva dijela: na Zapadne i Istočne Prokletije.

Plitvička jezera: Legenda o Crnoj kraljici

28.12.2018.

Plitvička jezera jedan su od najpoznatijih i najljepših hrvatskih simbola: ono što je gradska jezgra Dubrovnika na popisima najvrednije kulturne baštine, to su Plitvička jezera na popisima prirodne baštine. Ona su fenomen koji, prema starim vjerovanjima, nije nastao baš posve 'prirodno'.

Brijuni - otočje na kojem se pisala povijest

19.02.2018.

Brijunski arhipelag, sastavljen od 14 otoka i otočića, smjestio se uz zapadni bok najvećeg hrvatskog poluotoka Istre. Od prapovijesti do današnjih dana, zahvaljujući blagoj klimi i povoljnom geografskom položaju, kontinuirano se odvijao život, čijim tragovima danas svjedočimo na stotinjak lokaliteta, arheoloških nalazišta te kulturno-povijesnih vrijednosti. Pet tisuća godina dug suživot ljudi, flore i faune oblikovali su Brijune u područje iznimne vrijednosti, koju su prepoznali brojni slavni i manje slavni posjetitelji iz cijelog svijeta.