Premužićeva staza (57 km - 3 dana)

Doživljaj najljepših dijelova Sjevernog i Srednjeg Velebita u 57 kilometara najljepše hrvatske planinarske staze i u tri dana čistog užitka
Program putovanja

Program putovanja

Zavižan - Alan - Škorpovac - Baške Oštarije

1. DAN //// RIJEKA – ZAVIŽAN – ALAN
Polazak iz Rijeke – Jelačićev trg - u 7.00 sati.
Vožnja prema mjestu Krasno, u kojem ćemo započeti upoznavanje Velebita. Velebit je po mnogim mišljenjima jedinstvena planina, ne samo u našoj domovini već i u svijetu. To potvrđuje i odluka UNESC-a da Velebit proglasi prirodnom baštinom čovječanstva, a od nedavno i da zaštiti bukove šume u njemu. S koje god ga se strane promatra, Velebit privlači pozornost i izaziva divljenje veličinom i dužinom, a još ljepša slika su krajolici u vršnom dijelu Velebita i daleki vidici koji se otvaraju s njegovih najviših vrhova. Da bi cijela priča oko mističnog Velebita bila upotpunjena prije same šetnje odvesti ćemo Vas u multimedijalnu Kuću Velebita, gdje ćete na trenutak postati speolog – spustiti se u Lukinu jamu, botaničar, ući u medvjeđi brlog uz pomoć 3D naočala, doživjeti buru i još puno puno iznenađenja.

Nastavljamo vožnju do Zavižana, odnosno do početka Premužićeve staze, odakle krećemo na pješačenje prvom dionicom dugom 16 kilometara, kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit. Ova dionica savršena je za zagrijavanje i upoznavanje s planinom. Početna nadmorska visina ove dionice je 1520 m, najviša točka je 1620 m, dok je nadmorska visina na kraju ove dionice 1340 m. Početak staze smješten je oko 2 kilometra sjeverozapadno od PD Zavižan. Preko proplanka staza ulazi u šumu i nastavlja kroz sve krševitije područje, ulazeći naposljetku među kukove. Do najviše točke (1620 m) dolazi se na prijevoju pod Gromovačom. Staza se dalje spušta i uskoro stižemo do Rossijeve kolibe, koja se nalazi otprilike na sredini dionice. Iza Rossijeve kolibe započinje naupečatljiviji dio staze, koji se probija kroz samo središte Rožanskih kukova, strogog rezervata prirode. Iza odvojka za vrh Crikvena, staza se strmo spušta stubama i nastavlja šumovitom padinom Krajačevog kuka, potom valovitim livadama, obronkom Alančića te se kroz bukovu šumu spušta do Alana. Po dolasku u Planinarski dom Alan slijedi odmor. U PD Alan postoji mogućnost toplog obroka (prema najavi). Noćenje u pastirskim stanovima u blizini doma.

2. DAN //// ALAN - ŠKORPOVAC
Nakon ranog doručka krećemo na drugu dionicu, u duljini od oko 24 kilometara, od Alana do planinarskog skloništa Škorpovac. Ovo je najdulja dionica Premužićeve staze. Dužina dionice zapravo predstavlja i njezinu najzahtjevniju karakteristiku, budući da je staza uglavnom ravna ili lagano silazna te ne iziskuje veći fizički napor. Na ovoj dionici ujedno napuštamo Sjeverni Velebit i ulazimo u područje Srednjeg Velebita. Obilazimo prostranu travnatu dolinu Mirevo te prelazimo na primorsku stranu s koje se šire nezaborvani vidici prema moru i otocima Rabu i Pagu. Staza nastavlja dalje do manjeg prijevoja ispod Ograđenika, nakon čega se počinje lagano spuštati i dolazi do starog izvora Gornje korito. Ubrzo stižemo do polja Radlovca, u kojem se nalaze ruševine pastirskog sela. Staza dalje obilazi prostrano polje, Radlovačko brdo i Ljuljačku te kroz rijetku bukovu šumu stiže do Škorpovca. Nakon cjelodnevnog pješaćenja smjestit ćemo se u Planinsko sklonište Škorpovac i ovdje prenoćiti.

3. DAN //// ŠKORPOVAC – BAŠKE OŠTARIJE

Nakon doručka krećemo u pješačenje posljednjom, trećom dionicom, dugom oko 16 km, kojom se lagano spuštamo do Baških Oštarija. Krećemo stazom kroz udolinu, koju od mora dijeli niz niskih vrhova. Prolazi padinom Budakovog brda i Solina, uz travnati sinokos i kameniti kuk Velinac. Prelazi na padinu Visibabe i lagano se spušta do Kapljuna, pukotine u stijeni iz koje cijele godine kaplje voda te stiže do prijevoja Dabarska kosa. S prijevoja se pruža pogled na more i otok Pag s jedne strane te na Ravni dabar s druge strane. Na prijevoju između Badnja i Kize – Prpić kosici, izlazimo na kolni put kojim brzo stižemo do sela Stupačinova i zatim do Oštarija. Ovdje ćemo odmoriti, okrijepiti se, sumirati dojmove i oprostiti se s veličanstvenim Velebitom. Tu nas ujedno čeka i naš prijevoz s kojim u kasnim poslijepodnevnim satima krećemo prema Rijeci. Planirani dolazak u Rijeku je u večernjim satima.


CIJENA: 835 kn

CIJENA UKLJUČUJE:
- prijevoz na relaciji Rijeka – Zavižan i Baške Oštarije – Rijeka
- licenciranog gorskog vodiča / vodiča NP Sjeverni Velebit
- 1 noćenje u pastirskim stanovima na Alanu (http://www.np-sjeverni-velebit.hr/posjeti/smjestaj/)
- boravišnu pristojbu
- pratitelja putovanja
- pripremu i organizaciju putovanja, PDV


CIJENA NE UKLJUČUJE:

- ulaznicu za NP Sjeverni Velebit i Kuću Velebita - 50 kn
- obroke
- donaciju za noćenje u Planinarskom skloništu Škorpovac
- sve što nije navedeno u stavci „Cijena uključuje“


OBAVEZNA OPREMA:

- obuća za planinarenje: gojzerice ili tenisice za hodanje
- japanke ili papuče za boravak u smještaju
- vreća za spavanje
- odjeća: majica kratkih rukava, majica dugih rukava ili vesta, deblja zimska majica, rezervne majice i čarape te ostala odjeća za trodnevno pješačenje (u skladu s vremenskim uvijetima)
- ruksak, kabanica ili vjetrovka
- pribor za higijenu
- ručna baterijska svjetiljka
- hrana i voda: minimalno 2 litre vode po osobi, hrana za 2-3 dana (preporučujemo lakšu hranu za doručak i pješačenje (žitarice, voće, suho voće, energetske ploćice…) te sendviče, konzerve i sl. za večeru)

OPCIONALNA OPREMA:

- štapovi za hodanje
- dalekozor
- šešir i kapa

TABLICA KONDICIJSKE I TEHNIČKE ZAHTJEVNOSTI
Kondicijska zahtjevnost
K1 - Lagano. Manje od 5 sati hodanja
K2 - Umjereno zahtjevno. 5-7 sati hodanja
K3 - Zahtjevno. 7-9 sati hodanja
K4 - Vrlo zahtjevno. Više od 9 sati hodanja
Tehnička zahtjevnost
T1- Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala
T2- Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotrebu ruku. Lagano penjanje
T3- Zahtjevno. Povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična užad).
Zimi upotreba dereza i cepina po potrebi
T4- Vrlo zahtjevno. Duže i zahtjevnije staze osiguranih puteva, stalno penjanje.
Zimi stalna upotreba dereza i cepina

KORISNE INFORMACIJE:

- u PD Alan postoji mogućnost toplog obroka (cijena oko 40 kn)
- u Baškim Oštarijama postoji mogućnost toplog obroka
- mogućnost tuširanja postoji u pastirskim stanovima na Alanu, u Škorpovcu ne
- pitka voda nalazi se na Škorpovcu (na dionicama nema pitke vode – treba nositi vodu za cijeli dan)
- preporučujemo da ruksak ne bude teži od 10 kg

VAŽNO:
- sudionici putovanja dužni su u svakom trenutku slušati upute vodiča te se ne odvajati od grupe, niti se udaljavati od staze. Agencija neće odgovarati za eventualne probleme nastale zbog individualnih postupaka i nepoštivanja uputa.
- neadekvatno ponašanje, nedovoljna psiho-fizička kondicija, prešućivanje bolesti, neadekvatna oprema, egoizam i isticanje pojedinca ispred interesa grupe može dovesti u opasnost druge sudionike izleta ili ih izlaže nepotrebnoj nervozi i stresu, što u svakom slučaju umanjuje uživanje u izletu za cijelu grupu, a može dovesti u pitanje i cijeli izlet ili jedan njegov dio. Agencija će, prema preporuci gorskog vodiča, s putovanja udaljiti sve sudionike koji budu neadekvatno opremljeni te ukoliko svojim ponašanjem budu ugrožavali izvedbu programa ili ostale sudionike izleta. U tom slučaju, agencija nije dužna putniku kompenzirati uplaćeni aranžman, a sve troškove povratka u mjesto stanovanja, snosi sam putnik.
- sudionici izleta dužni su poštivati planinarsku etiku te pravila ponašanja i boravka u planinskom smještaju.
- ukupna duljina dionice iznosi 57 km. Staza prelazi 100m visinske razlike u usponu te 700m visinske razlike u spustu (razlika se prelazi kroz 40 km – nema oštrijih nizbrdica). Teren je mješovit: kamene i šumske staze, livade, makadam… Molimo vas da prije prijave dobro razmislite o vlastitoj kondiciji i mogućnostima, a u slučaju eventualnih dvojbi ili dodatnih pitanja, slobodno kontaktirajte agenciju.

MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:
- općom uplatnicom, internet bankarstvom
- online: kartice i PayPal (jednokratno)
- online: karticama na rate - Amex; Diners; karticama Zagrebačke banke - MasterCard standard, MasterCard gold, MasterCard go!, MasterCard platinum, Visa Business i Visa Avenue Mall; karticama PBZ-a - VISA Inspire i Maestro

REZERVACIJE:

- Za potvrdu rezervacije potrebno je uplatiti polog od 300 kn (po osobi), a preostali dio do 7 dana prije polaska.

NAPOMENE:

Agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkazivanja putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenog broja putnika ili u slučaju promjene kalkulativnih elemenata. Cijena ovog aranžmana kalkulirana je na min 8 plaćenih putnika. Tijekom putovanja agencija zadržava pravo izmjene programa ukoliko za to postoji potreba, ali se obavezuje program izvršiti u cijelosti. Agencija zadržava pravo promjene rasporeda dodijeljenih sjedala kod izvršene rezervacije uslijed promjene veličine i tipa autobusa zbog povećanja ili smanjenja broja putnika. Agencija također zadržava pravo izmjene satnice polaska/polazaka i satnice uopće ukoliko je to iz tehničkih razloga potrebno. U slučaju loših vremenskih uvijeta, koji dovode u pitanje provedbu programa, otkaz izleta od strane agencije moguć je do 48 sati prije polaska.PREMUŽIĆEVA STAZA

Premužićeva staza je pješački, planinarski put koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Staza je dugačka 57 km, a prvih 16 km (8-9 sati hoda) prolazi područjem NP Sjeverni Velebit. Uobičajeni smjer kretanja je sa sjevera, od Planinarskog doma Zavižan (1594 m), preko prijevoja Veliki Alan (1412 m) do Oštarijskih vrata (927 m).
Premužićevu stazu danas smatramo pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu - suhozidu, te je položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Staza nema teških uspona pa je pogodna i za posjetitelje nenavikle na planinarenje.
Premužićeva staza 2009. godine u cijeloj je svojoj dužini i službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja. Gradnja uzdužne planinarske staze započela je 1930. godine. Zasluga je organizatora, reformatora i osuvremenitelja hrvatskog planinarstva Ivana Krajača što je ing. Ante Premužić na Velebitu uspio trasirati ovaj turistički put. Staza je izgrađena u samo četiri godine, a zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj. Nazvana je po šumarskom inženjeru Anti Premužiću koji je u to vrijeme bio građevinski referent u Direkciji šuma u Sušaku: on ju je projektirao, organizirao izgradnju i sudjelovao u njoj. Radove su izvodili brojni radnici iz podvelebitskih sela. Izgradnjom staze omogućen je pristup u najnepristupačnije i najljepše dijelove Velebita dotad poznate samo malom broju stanovnika. Nije građena pomoću betona, cementa i suvremenih strojeva, već je primijenjena tehnika suhozidne gradnje koju su s koljena na koljeno prenosili stanovnici velebitskog podgorja. Zidanim serpentinama, podzidima, polutunelima i mostićima prolazi kroz najdivljiji i najnedostupniji velebitski krš. Trasirana je tako da nema velikih uspona, a visinska razlika između najviše i najniže točke u cijeloj njezinoj dužini je ukupno 700 m - najviša točka je na 1620 m u NP Sjeverni Velebit, a najniža od 920 m je na samom njezinom kraju, na Baškim Oštarijama koje pripadaju PP Velebit. Prosječni nagib je 10%, najveći je 20%, a prosječna širina staze je 1,2 m. Staza je odlično obilježena i ugodna za pješačenje. Ipak, valja imati na umu da je to planinarska staza i da na njen obilazak svakako valja polaziti uz odgovarajuću pripremu, opremu i opskrbu. Cijela staza obično se prolazi u tri dana.
Staza prolazi pokraj najljepših vrhunaca sjevernog i srednjeg Velebita kao što su: Veliki Zavižan (1676 m), Gromovača (1676 m), Vratarski kuk, Crikvena (1641 m), Goli vrh, Zečjak (1622 m), Visibaba, Šatorina (1624 m), Budakovo brdo, Bačić kuk (1304 m), Kiza (1214 m) i njome se na najbolji način upoznaje s ljepotama i značajkama Velebita. S planinskih vrhunaca pruža se prekrasan pogled na Jadransko more i otoke Pag, Rab, Goli, Prvić i Krk, te na ličko zaleđe s kontinentalne strane. Na sjeveru prolazi područjem NP Sjeverni Velebit (do odvojka za Štokić Dulibu). Iza Rossijeva skloništa ulazi i u strogi rezervat prirode Rožanske kukove, koji, osim brojnih botaničkih i geoloških fenomena, obuhvaćaju i najpoznatije speleološke lokacije na Velebitu.

Cjenik

Cjenik

CIJENA UKLJUČUJE:
- prijevoz na relaciji Rijeka – Zavižan i Baške Oštarije – Rijeka
- licenciranog gorskog vodiča / vodiča NP Sjeverni Velebit
- 1 noćenje u pastirskim stanovima na Alanu (http://www.np-sjeverni-velebit.hr/posjeti/smjestaj/)
- boravišnu pristojbu
- pratitelja putovanja
- pripremu i organizaciju putovanja, PDV

 
CIJENA NE UKLJUČUJE:

- ulaznicu za NP Sjeverni Velebit i Kuću Velebita - 50 kn
- obroke
- donaciju za noćenje u Planinarskom skloništu Škorpovac
- sve što nije navedeno u stavci „Cijena uključuje“

MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:
- općom uplatnicom, internet bankarstvom
- online: kartice i PayPal (jednokratno)
- online: karticama na rate - Amex; Diners; karticama Zagrebačke banke - MasterCard standard, MasterCard gold, MasterCard go!, MasterCard platinum, Visa Business i Visa Avenue Mall; karticama PBZ-a - VISA Inspire i Maestro

REZERVACIJE:

- Za potvrdu rezervacije potrebno je uplatiti polog od 300 kn (po osobi), a preostali dio do 7 dana prije polaska. 

Datum od Datum do Cijena odrasli
05.10.2019. 07.10.2019. 835,00 kn
01.11.2019. 03.11.2019. 835,00 kn
Uvjeti plaćanja

Uvjeti plaćanja

Kupovina aranžmana agencije Fantasia Travel moguće je putem internetske trgovine na stranici www.fantasiatravel.hr. Za kupnju aranžmana nije potrebno registrirati se. Kupovina je jednostavna i možete ju obaviti u nekoliko klikova. Po potvrdi uplate na Vašu e-mail adresu stići će potvrda o kupnji aranžmana, koju je potrebno predočiti na polasku.
Molimo Vas da prije kupnje aranžmana obratite pozornost na Opće uvijete putovanja i Opće uvijete internetske trgovine.

MOGUĆNOSTI PLAĆANJA ARANŽMANA U INTERNETSKOJ TRGOVINI:


1. Općom uplatnicom ili internet bankarstvom (virmanom)
2. PayPal računom
3. Jednokratno plaćanje karticama American Express, Diners, Visa, Visa Electron, VPay, Maestro, MasterCard, Discover, Dina Card
4. Obročno plaćanje (plaćanje na rate) karticama American Express (2-6 rata); Diners (2-12 rata); karticama Zagrebačke banke - MasterCard standard, MasterCard gold, MasterCard go!, MasterCard platinum, Visa Business i Visa Avenue Mall (2-12 rata na minimalni iznos od 500 kn); karticama PBZ-a - VISA Inspire i Maestro (2-6 rata)

1. PLAĆANJE OPĆOM UPLATNICOM ILI INTERNET BANKARSTVOM
Kod izbora ovog načina plaćanja, na svoju adresu e-pošte dobit ćete obavijest sa svim podacima potrebnim za uplatu, uključujući broj bankovnog računa na koji trebate uplatiti vrijednost narudžbe. Uplatu potom možete izvršiti korištenjem internet bankarstva ili bilo kojim drugim načinom na koji inače plaćate svoje račune - putem banke, pošte, Fine ili sl.
Na temelju vaše narudžbe izvršena je predrezervacija za odabrani turistički aranžman. Predrezervaciju možete potvrditi uplatom cijelog iznosa narudžbe ili pologa. Visina pologa ovisi o samom aranžmanu i istaknuta je u programu putovanja. 
Uobičajeno vrijeme za potvrdu transakcija između banaka je maksimalno 48 sati. Fantasia Travel će čuvati Vašu predrezervaciju 3 radna dana. Rezervacija se može i produžiti na Vaš zahtjev, ukoliko nas kontaktirate na 099 306 4453 ili na info@fantasiatravel.hr. Nakon što je uplata evidentirana na računu, na vašu adresu e-pošte stići će voucher (e-karta) koju ste dužni predočiti pri polasku (turistički aranžmani) ili dolasku (usluge smještaja). 

Ukoliko uplaćujete za drugu osobu ili netko za Vas uplaćuje sa svog računa, molimo Vas da nam na e-mail info@fantasiatravel.hr dostavite ime uplatitelja i ime osobe koja će putovati (putnika). Ukoliko uplaćujete za više osoba, na vaš e-mail će doći voucher (e-karta) na kojoj će biti naznačen broj putnika. Ukoliko nam budu trebala imena ostalih putnika (npr. kod putovanja u inozemstvo, putovanja s noćenjima i sl.), kontaktirat ćemo Vas preko e-maila.

2. PLAĆANJE PREKO PAYPAL RAČUNA
Ukoliko posjedujete PayPal račun, povezan s ovjerenom i važećom kreditnom ili debitnom karticom, dovoljno je ulogirati se uz pomoć adrese e-pošte i lozinke.
Plaćanje se odvija preko sigurnosno zaštićene PayPal stranice, što znači da podatci koje koristite prilikom plaćanja nisu dostupni tvrtci Fantasia Travel j.d.o.o., već isključivo PayPal-u. Prilikom potvrde plaćanja PayPal-om, bit ćete automatski preusmjereni na stranicu PayPal sustava.
Nakon što je uplata evidentirana, na vašu adresu e-pošte stići će e-karta koju ste dužni predočiti pri polasku (turistički aranžmani) ili dolasku (usluge smještaja). 

3. JEDNOKRATNO PLAĆANJE KARTICAMA
Jednokratno plaćanje karticama odvija se preko sustava za naplatu Agent Cash, koji koristi sigurnosnu vezu, zaštićenu SSL (eng. Secure Sockets Layer) certifikatom. Prilikom odabira ovog načina plaćanja otvorit će se novi prozor za unos podataka o platitelju i kartici kojom se vrši plaćanje. Podaci koje unosite sigurnosno su zaštićeni te osim imena i prezimena platitelja, nisu vidljivi agenciji Fantasia Travel. 
Iznimno, jednokratno plaćanje karticom American Express vrši se preko sustava za naplatu WsPay, koji je zaštićen najvišim sigurnosnim standardima koje osigurava WSpay™ sustav za on-line autorizaciju kreditnih kartica u skladu sa zahtjevima kartičara i kartičarskih brendova te PCI DSS standarda. Prilikom odabira ovog načina plaćanja bit ćete preusmjereni na stranicu za unos podataka o platitelju i kartici kojom se vrši plaćanje. Podaci koje unosite sigurnosno su zaštićeni te osim imena i prezimena platitelja, nisu vidljivi agenciji Fantasia Travel. 

4. OBROČNO PLAĆANJE KARTICAMA (PLAĆANJE NA RATE)
Obročno plaćanje karticama vrši se preko WsPay sigurnosnog sustava. Kod odabira ovog načina plaćanja, bit ćete preusmjereni na sigurnosno zaštićenu stranicu, na kojoj je potrebno unijeti tražene osobne podatke i podatke o kartici. Nakon unosa broja kartice, ako je podržano plaćanje na rate, potrebno je odabrati željeni broj rata.
Vaši podaci niti u jednom trenutku nisu dostupni tvrtci Fantasia Travel j.d.o.o. Unos i prijenos osobnih podataka i podataka o broju kreditne kartice zaštićen je najvišim sigurnosnim standardima koje osigurava WSpay™ sustav za on-line autorizaciju kreditnih kartica u skladu sa zahtjevima kartičara i kartičarskih brendova te PCI DSS standarda. Autorizacija i naplata kreditnih kartica radi se korištenjem sustava WSpay™ za autorizaciju i naplatu kartica u realnom vremenu.
Obročno plaćanje moguće je karticama:
• American Express (2-6 rata); 
• Diners (2-12 rata); 
• karticama Zagrebačke banke - MasterCard standard, MasterCard gold, MasterCard go!, MasterCard platinum, Visa Business i Visa Avenue Mall (2-12 rata na minimalni iznos od 500 kn);
• karticama PBZ-a - VISA Inspire i Maestro (2-6 rata)

Nakon što je proces plaćanja završen, na vašu adresu e-pošte stići će potvrda o plaćanju, a u najkraćem mogućem roku i potvrda agencije da je uplata uspješno evidentirana te e-karta, koju ste dužni predočiti pri polasku (turistički aranžmani) ili dolasku u smještajnu jedinicu (usluge smještaja).

REKLAMACIJE I POVRAT NOVČANIH SREDSTAVA

OTKAZ PUTOVANJA OD STRANE AGENCIJE
Fantasia Travel j.d.o.o. obvezuje se da će, u slučaju otkazivanja aranžmana od strane agencije Fantasia Travel, isplatiti cijeli iznos na račun s kojeg je uplata zaprimljena u roku od 14 radnih dana od dana otkazivanja aranžmana, odnosno od dana kada je putnik obaviješten da aranžman nije moguće realizirati.

OTKAZ PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA
1. JEDNODNEVNI IZLETI
U slučaju otkaza putovanja od strane putnika:
• do 10 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat uplaćenog iznosa u potpunosti (100%). 
• od 10 do 7 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 70% iznosa aranžamana 
• od 7 do 3 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 40% iznosa aranžmana 
• od 3 dana prije polaska do polaska, odnosno u slučaju ne dolaska na polazak, putnik ne ostvaruje pravo na povrat uplaćenih sredstava.

2. VIŠEDNEVNI ARANŽMANI
Ukoliko putnik odustane od putovanja, Fantasia Travel j.d.o.o. uplatit će novčana sredstva na račun s kojeg je uplata zaprimljena, a sukladno Općim uvijetima putovanja Fantasia Travel turističke agencije: 
• do 30 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 90% cijene aranžmana
• 29 do 22 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 75 % cijene aranžmana
• 21 do 15 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 60 % cijene aranžmana
• 14 do 8 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 20 % cijene aranžmana
• 7 do 0 dana prije polaska, putnik ne ostvaruje pravo na povrat uplaćenih sredstava.
• U slučaju nedolaska na polazak ili nakon polaska, putnik ne ostvaruje pravo na povrat uplaćenih sredstava.

Uvjeti putovanja

Uvjeti putovanja

OPĆI UVJETI PUTOVANJA FANTASIA TRAVEL TURISTIČKE AGENCIJE

1. ZNAČENJE POJEDINIH IZRAZA U OVIM OPĆIM UVJETIMA
Organizator putovanja – Fantasia Travel turistička agencija j.d.o.o.
Ugovaratelj putovanja – svaka osoba koja s Organizatorom putovanja zaključi Ugovor o organiziranju putovanja, bez obzira tko je Putnik
Putnik – osoba koja osobno poduzima putovanje, neovisno o tome da li je ona istovremeno i Ugovaratelj putovanja
Opći uvjeti - Opći uvjeti putovanja Fantasia Travel j.d.o.o., turistička agencija
Ugovor– ugovor o organiziranju putovanja, kojeg su Organizator putovanja, odnosno druga od njega ovlaštena osoba i Ugovaratelj putovanja zaključili u svrhu realizacije putovanja prema točno određenom Programu putovanja odnosno prema Individualnom programu putovanja.
Paket aranžman – unaprijed utvrđena kombinacija od najmanje dvije pojedinačne usluge koje se sastoje od prijevoza, smještaja ili drugih turističkih i ugostiteljskih usluga koje čine cjelinu, a pružaju se u vremenu od 24 sata ili uključuju barem jedno noćenje te se prodaju po ukupnoj, unaprijed utvrđenoj cijeni
Program putovanja – svaki objavljeni promidžbeni materijal koji se odnosi na točno određeni Paket aranžman kojim je ujedno opisan plan putovanja te u tom pogledu i kao takav predstavlja opću ponudu Organizatora putovanja koji sklapanjem Ugovora čini sastavni dio tog Ugovora, pod uvjetom da samim Ugovorom nije što drugo određeno
Individualni program putovanja – Paket aranžman izrađen na zahtjev zainteresiranog Ugovaratelja putovanja odnosno Putnika
Voucher – pisana isprava koja glasi na ime ili na određenu grupu putnika te sadrži neprenosivo pravo osoba na čije ime glasi na usluge koje su u njoj navedene odnosno nalog neposrednom davatelju usluga da osobama na čije ime glasi pruži navedene usluge
Subagent – treće osobe putem kojih Organizator putovanja promovira, prodaje i ugovara svoja putovanja.
Svi termini koji se spominju u ovim Općim uvjetima, a počinju velikim slovom imaju značenje kakvo im je dano u ovoj točki Općih uvjeta pod uvjetom da nisu drugačije definirani Ugovorom.

2. OPĆE ODREDBE
Opći uvjeti, Program putovanja, odnosno Individualni program putovanja sastavni su dio Ugovora. Podaci sadržani u Programu putovanja odnosno Individualnom programu putovanja mogu biti mijenjani Ugovorom, u kojem slučaju je mjerodavno ono što su Organizator putovanja i Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik ugovorili Ugovorom. U slučaju da su odredbe Ugovora i/ili Programa putovanja odnosno Individualnog programa putovanja i/ili Općih uvjeta različitog sadržaja, na ugovorni odnos između Ugovaratelja putovanja/Putnika i Organizatora putovanja primijenit će se prvo Ugovor, zatim Program putovanja, odnosno Individualni program putovanja i na kraju Opći uvjeti.
Potpisom Ugovora ili vouchera ili potvrde rezervacije ili suglasnosti za terećenje kartice Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik u cijelosti prihvaća ove Opće uvjete.
Ugovor se smatra obvezujućim nakon što su ga potpisali djelatnik Organizatora putovanja odnosno Subagenta i Ugovaratelj putovanja i nakon što je u cijelosti uplaćena ugovorena cijena ili dio cijene te je nesporno osigurano plaćanje preostalog iznosa do ugovorenog datuma.
Pod uvjetom da Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik nije u mogućnosti osobno potpisati Ugovor, isti postaje obvezujući odnosno proizvodi pravne učinke tek kada Organizator putovanja primi cijeli iznos ugovorene cijene u cijelosti odnosno dio cijene ako je nesporno osigurano plaćanje preostalog iznosa do ugovorenog datuma.
U slučaju da je Putnik maloljetno dijete, a Ugovaratelj putovanja nije roditelj (skrbnik) tog djeteta, Ugovor se smatra obvezujućim odnosno proizvodi pravne učinke tek kada su ispunjenje gore navedene pretpostavke i kada se roditelj djeteta suglasi s ugovorenim putovanjem odnosno odredbama Ugovora, potpisom tog Ugovora ili davanjem posebne pisane suglasnosti.

3. PRIJAVE I PLAĆANJE
Prijavu putovanja može izvršiti svaka osoba navodeći imena putnika i njegove/njihove druge podatke u svrhu realizacije putovanja i to telefonom, e-mailom ili drugim sredstvima komunikacije, kao i kod ovlaštenih Subagenata.
Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik dužan je, na zahtjev Organizatora putovanja, dostaviti sve podatke i dokumente potrebne radi realizacije Ugovora. Organizator putovanja imao prvo zatražiti i zadržati preslike dokumenata ukoliko je to potrebno za realizaciju Ugovora o organiziranju putovanja. U slučaju da Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik ne dostavi tražene podatke putovanja u roku i na način naveden u zahtjevu Organizatora putovanja, smatra se da je odustao od Ugovora.
Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik odgovoran je za svu štetu koja za njega ili Organizatora putovanja nastane zbog davanja netočnih i/ili nepotpunih podataka odnosno dokumenata.
Prije zaključenja Ugovora, Ugovaratelj putovanja dužan je izvršiti uplatu akontacije u visini 40% cijene aranžmana po Putniku, a razliku do pune cijene aranžmana dužan je uplatiti najkasnije 15 dana prije polaska Putnika na putovanje. Ako Ugovaratelj putovanja ne uplati preostali iznos cijene u predviđenom roku, smatrat će se da je Ugovor otkazan i Organizator putovanja pridržava postupiti prema točki 9. ovih Općim uvjetima.
Smatra se da je Ugovaratelj putovanja ispunio obvezu uplate akontacije s danom u kojem je uplatio iznos na ime akontacije u korist računa Organizatora putovanja, odnosno s danom u kojem je Organizator putovanja primio od Ugovaratelja putovanja pisanu suglasnost o terećenju njegove kreditne kartice u svrhu plaćanja akontacije ili ugovorene cijene putovanja.
Kod Individualnih programa putovanja, akontacija se uplaćuje prema cjeniku Organizatora putovanja, kojom se uplatom smatra da je Ugovaratelj putovanja prihvatio Individualni program putovanja.
U slučaju otkaza prihvaćenog Individualnog programa putovanja, neće se primijeniti točka 9. Općih uvjeta, te Organizator putovanja pridržava pravo zadržati uplaćeni iznos na ime akontacije.
Uplaćena akontacija uračunat će se u cijenu putovanja. Ako Organizator putovanja nije u mogućnosti potvrditi rezervaciju po kojoj je uplaćena akontacija, uplaćeni iznos na ime akontacije vratit će uplatitelju, u cijelosti.

4. CIJENA PAKET ARANŽMANA, POSEBNE USLUGE
Cijene Paket aranžmana objavljene su u kunama i vrijede od dana objave Programa putovanja. Cijena Paket aranžmana, ako Ugovorom nije drugačije određeno, u pravilu uključuje usluge prijevoza, smještaja i ugostiteljskih usluga, troškove organizacije putovanja i obvezna zakonska osiguranja (jamčevina). Cijena Paket aranžmana u pravilu ne uključuje, osim ako nije drugačije ugovoreno, pristojbe zračnih luka, troškove pribavljanja i izdavanja viza, ulaznice za objekte koji se posjećuju te neobvezatne sadržaje.
Organizator putovanja dužan je osigurati izvršenje posebnih usluga pod uvjetom da su te usluge (jednokrevetna soba, posebna prehrana i sl.) kao takve navedene i opisane u Programu putovanja i pod uvjetom da ih je Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik naručio prije/prilikom zaključenja Ugovora.
U slučaju u kojem posebne usluge nisu sastavni dio Programa putovanja, a koje Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik može naručiti prije odnosno tijekom putovanja, Organizator putovanja će nastojati osigurati pružanje tih usluga od njihova neposredna davatelja. U tom slučaju Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik dužan je izvršiti uplatu cijene za tražene posebne usluge na način i u roku kako to zahtijeva neposredni davatelj tih usluga, uvećanu za naknadu pribave tih usluga koja pripada organizatoru putovanja i u slučaju odustanka Ugovaratelja putovanja odnosno Putnika od naručenih posebnih usluga.
Eventualni posebni popusti na punu cijenu Paket aranžmana, npr. za djecu ili druge pogodnosti za putnike, primjenjuju se samo ako su naznačeni na Programu putovanja.

5. PROMJENA CIJENE PAKET ARANŽMANA I PRAVO NA RASKID UGOVORA ZBOG POVEĆANJA CIJENE
Cijene Paket aranžmana izražene su u kunama na temelju odnosa vrijednosti kune i stranih valuta po prodajnom tečaju HNB-a važećem na dan zaključenja Ugovora.
Organizator putovanja pridržava pravo povećanja ugovorene cijene Paket aranžmana u slučaju promjene tečaja u odnosu na tečaj koji je bio važeći na dan zaključenja Ugovora, te povećanja cijene usluga koje čine Paket aranžman, a osobito povećanja cijena prijevoza, uključujući gorivo, cestarinu i sl., povećanja cijena smještaja i tarifa prijevoznika. U tom slučaju ukupna cijena Paket aranžmana povećava se recipročno povećanju cijene svake pojedine usluge te njezinom udjelu u formiranju ukupne cijene Paket aranžmana.
U slučaju da povećanje cijene Paket aranžmana iznosi do 10%, Organizator putovanja dužan je o takvom povećanju cijene obavijestiti Ugovaratelja putovanja.
U slučaju da povećanje cijene iznosi više od 10%, Ugovaratelj putovanja ima pravo raskinuti Ugovor, uz pravo na povrat plaćene cijene, bez obveze nadoknade štete Organizatoru putovanja, pod uvjetom da je o raskidu Ugovora obavijestio Organizatora putovanja najkasnije u roku tri (3) radna dana od primitka pisane obavijesti o povećanju cijene većem od 10%. Ne otkaže li putovanje u navedenom roku, smatra se da je Ugovaratelj putovanja suglasan i da je prihvatio promjenu odnosno povećanje cijene.

6. PUTNA DOKUMENTACIJA
Putnom dokumentacijom se smatraju dokumenti koje je Organizator putovanja dužan predati Ugovaratelju putovanja odnosno Putniku a koji su potrebni da bi se realiziralo putovanje iz Ugovora (primjerice original voucher, program putovanja, zrakoplovne karte, eventualne pisane obavijesti i sl.)
Svi putni dokumenti bit će dostavljeni putniku najkasnije 7 dana prije polaska na put, ako Programom putovanja odnosno Individualnim programom putovanja nije drugačije navedeno.
Radi izbjegavanja bilo kakvih dvojbi, putnom dokumentacijom u smislu Općih uvjeta ne smatraju se putne isprave.

7. PROMJENA UGOVORA / PAKET ARANŽMANA
Ako Organizator putovanja prije početka putovanja značajnije izmijeni ugovoreni Paket aranžman (program, smještaj ili cijenu i sl.) dužan je o tome, bez odgode, obavijestiti Ugovaratelja putovanja u pisanom obliku. Organizator putovanja u toj obavijesti može Ugovaratelju putovanja ponuditi izmijenjeni Paket aranžman odnosno Ugovor uz naznaku izvršenih izmjena i utjecaju tih izmjena na ugovorenu cijenu putovanja. Ugovaratelj putovanja je dužan u roku od 2 (dva) radna dana od prijema takve ponude obavijestiti Organizatora putovanja o prihvatu ili odbijanju ponuđenih izmjena.
U slučaju da Ugovaratelj putovanja odbije izmjene, ima pravo raskida Ugovora bez obveze na naknadu štete i troškova koja eventualno zbog toga može nastati Organizatoru putovanja ili pravo da za plaćenu cijenu koristi drugo odgovarajuće putovanje ako mu Organizator putovanja takvo putovanje ponudi, bez obveze nadoplate cijene ako je cijena tog putovanja viša odnosno uz pravo na povrat preplaćene cijene ako je cijena tog putovanja niža. Ako Ugovaratelj putovanja u tom slučaju raskine Ugovor ima pravo na isplatu uplaćenog iznosa u cijelosti.
Ako se Ugovaratelj putovanja ogluši na ponudu Organizatora putovanja, smatrat će se da je ponudu odbio te se Ugovor, protekom roka navedenog u prethodnom članku, smatra raskinutim.

Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik nema pravo na naknadu štete ako do izmjene Paket aranžmana dođe zbog izvanrednih vanjskih okolnosti koje Organizator putovanja nije mogao predvidjeti, izbjeći ni otkloniti.
Ako Organizator putovanja nakon početka putovanja nije pružio veći dio ugovorenih usluga ili ocijeni da ih neće biti u stanju osigurati, može na svoj teret uz suglasnost Putnika izvršiti izmjene Paket aranžmana te ako je potrebno obeštetiti Ugovaratelja putovanja odnosno Putnika za razliku u cijeni između ugovorenih i stvarno pruženih usluga.
Ako nije moguće na odgovarajući način izmijeniti Paket aranžman ili Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik ne prihvati izmjene iz opravdanih razloga, Organizator putovanja je dužan na svoj trošak omogućiti Putniku povrat do mjesta polaska ili nekog drugog mjesta, ako je on s time suglasan, te mu je dužan izvršiti povrat iznosa koji odgovara dijelu cijene neiskorištenog dijela Paket aranžmana.
Putnik tijekom putovanja može promijeniti Paket aranžman, odnosno ugovorene usluge samo uz prethodno dobivenu pisanu suglasnost Organizatora putovanja, pod uvjetom da prilikom promjene putovanja izvrši uplatu razlike cijene ukoliko takva promjena povisuje cijenu Paket aranžmana.

8. OTKAZ PUTOVANJA OD STRANE ORGANIZATORA PUTOVANJA
Bez obveze na naknadu štete Ugovaratelju putovanja odnosno Putniku, Organizator putovanja može otkazati putovanje zbog više sile koja može nastupiti prije ili za vrijeme putovanja i u slučaju da se za putovanje ne prijavi dovoljan broj Putnika, koji je naznačen u svakom Programu putovanja. U slučaju da Organizator putovanja otkazuje putovanje zbog nedovoljno prijavljenog broja putnika to pravo na otkaz može ostvariti najkasnije do 5 kalendarskih dana prije polaska.
Ako Organizator putovanja otkaže putovanje, Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik ima pravo na povrat cijelog uplaćenog iznosa cijene putovanja, ali nema pravo na naknadu troškova vize, cijepljenja ili sličnih usluga.

9. OTKAZ I PREKID PUTOVANJA OD STRANE UGOVARATELJA PUTOVANJA/PUTNIKA
a) U slučaju da Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik otkaže putovanje, Organizator putovanja zadržava uplaćeni iznos u visini koja ovisi o vremenu otkazivanja putovanja i to na sljedeći način:
• do 30 dana prije polaska - 10 % cijene aranžmana
• 29 do 22 dana prije polaska - 25 % cijene aranžmana
• 21 do 15 dana prije polaska - 40 % cijene aranžmana
• 14 do 8 dana prije polaska - 80 % cijene aranžmana
• 7 do 0 dana prije polaska - 100 % cijene aranžmana
• nakon polaska - 100 % cijene aranžmana.
Ako su stvarno nastali troškovi odnosno udio u fiksnim troškovima grupe veći od onih u navedenoj ljestvici, Organizator putovanja zadržava pravo naplate stvarno nastalih troškova. Ovi otkazni rokovi se primjenjuju i u slučaju promjene datuma polaska. U slučaju da Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik za vrijeme trajanja putovanja otkaže putovanje zbog izvanrednih vanjskih okolnosti koje nije mogao predvidjeti u vrijeme zaključenja Ugovora, odnosno otkloniti niti izbjeći, Organizator putovanja ima pravo samo na naknadu stvarno nastalih troškova.
Ako su u Programu putovanja određeni drugačiji uvjeti za otkaz putovanja, primjenjuju se otkazni uvjeti utvrđeni u takvom Programu putovanja.
b) Pri ugovaranju charter putovanja, incentive putovanja, putovanja na krstarenja, putovanja na tečajeve stranih jezika u inozemstvu, putovanja na kongrese, sajmove, te drugih specifičnih programa, kao i programa koji se odvijaju u terminima božićnih, novogodišnjih, uskrsnih i ostalih blagdana, vrijede posebni uvjeti naplate troškova otkaza putovanja. Organizator putovanja u slučaju otkaza Ugovaratelja putovanja odnosno Putnika pridržava pravo naplate svih nastalih troškova, koji mogu iznositi i do pune cijene aranžmana, bez obzira na rokove otkaza naznačenih pod točkom 9.a. Općih uvjeta.
U slučaju otkazivanja putovanja kojeg je dio prijevoz zrakoplovom i/ili brodom, uvjeti povrata novčanih sredstava definirani su uvjetima i pravilima zračnog prijevoznika odnosno brodara.
Usmeni otkaz Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik je dužan potvrditi u pisanim obliku bilo dopisom, telefaksom ili e-mailom. Ako Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik ne potvrdi usmeno priopćeni otkaz u pisanom obliku, smatrat će se da nije otkazao putovanje.
Ako Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik, na vlastiti zahtjev, prekine putovanje koje je u tijeku, nema pravo na naknadu troškova nastalih zbog prijevremenog povratka u mjesto polaska.

10. PUTNA OSIGURANJA
Ugovorena cijena putovanja ne uključuje osiguranje od rizika nesretnog slučaja i/ili bolesti na putovanju, osiguranje od oštećenja i/ili gubitka prtljage, osiguranje od otkaza putovanja kao niti putno zdravstveno osiguranje. Organizator putovanja dužan je prilikom zaključenja Ugovora, Ugovaratelju putovanja odnosno Putniku ponuditi navedena osiguranja. Ugovor o osiguranju može se ugovoriti neposredno kod osiguravatelja koji nude ugovaranje takvih osiguranja ili kod Organizatora putovanja, koji u tom slučaju nastupa u ime i za račun osiguratelja.

11. ZDRAVSTVENI PROPISI
Putnik je dužan obavijestiti Organizatora putovanja o svim činjenicama u pogledu svog zdravlja, navika, a koje bi mogle ugroziti odvijanje putovanja (ako iz zdravstvenih i drugih razloga traži određenu vrstu hrane, boluje od kronične bolesti, alergija i sl.). U nekim Programima putovanja navedena su posebna pravila za putovanje koja obuhvaćaju obavezno cijepljenje i nabavku odgovarajućih dokumenta, sve to prema propisima Svjetske zdravstvene organizacije za putovanje u pojedine zemlje odnosno pravilima zemlje u koju se ili kroz koju putuje, pa je Putnik dužan cijepiti se i/ili pribaviti odgovarajući dokument o cijepljenu. Putnik je odgovoran za posjedovanje valjanih potvrda i dokumenata o cijepljenu. Ako putovanje ne bude započeto ili bude prekinuto jer putnik nije izvršio cijepljenje, odnosno ne posjeduje odgovarajući dokument o cijepljenju, primijenit će se točka 9. Općih uvjeta.

12. PUTNE ISPRAVE
Putnici su dužni, o vlastitom trošku, pribaviti i posjedovati valjane putne isprave za cijelo vrijeme trajanja putovanja. Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik isključivo je odgovoran za slučaj u kojem nije u mogućnosti ostvariti putovanje zbog neposjedovanja valjanih putnih isprava. U tom slučaju smatra se da je Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik otkazao putovanje, te će se primijeniti točka 9. Općih uvjeta.
U slučaju krađe ili gubitka putnih isprava za vrijeme putovanja Putnik će sam snositi troškove pribavljanja novih isprava, kao i troškove koji iz toga mogu proizaći. Organizator putovanja pomoći će putniku u slučaju krađe/gubitka putnih isprava, pri tome vodeći računa o normalnom odvijanju Programa putovanja. Organizator putovanja neće biti odgovoran za odluke carinskih, policijskih i drugih službenih tijela kojima se Putniku ne dozvoljava ulazak ili izlazak iz pojedine zemlje te se u tom slučaju primjenjuju odredbe Općih uvjeta koje se odnose na otkaz i prekid putovanja od strane Ugovaratelja putovanja odnosno Putnika. Ako je za pojedino putovanje potrebna viza, Organizator putovanja može, uz posebnu doplatu, posredovati u izdavanju iste, ako je takvu uslugu ugovorio s Ugovarateljem putovanja odnosno Putnikom. Organizator putovanja ne jamči ishođenje vize.

13. OBVEZE PUTNIKA
Putnik je dužan pridržavati se pravila ponašanja u smještajnim objektima (npr. hoteli, hosteli, apartmani, koledž, rezidencije, privatni smještaj i dr.) odnosno sredstvima prijevoza i svojim postupcima ne ugrožavati redovno i nesmetano odvijanje Programa putovanja. U slučaju da Putnik svojim ponašanjem uzrokuje štetu davatelju usluge u smještajnom objektu ili sredstvu prijevoza odnosno onemogućava redovno i nesmetano odvijanje Programa putovanja dužan je takvu štetu odmah otkloniti odnosno nadoknaditi oštećenom pri čemu je u obvezi surađivati s davateljem tih usluga i Organizatorom putovanja.
Ako Putnik ugrožava redovno i nesmetano odvijanje Programa putovanja, Organizator putovanja osim prava na naknadu štete ima pravo prekinuti putovanje, u kojem slučaju će se smatrati da je putovanje prekinuto na zahtjev Putnika.
Ako je u slučaju opisanom u prethodnom stavku ove točke Putnik maloljetna osoba odnosno dijete, roditelj je dužan prihvatiti povratak djeteta kući odnosno doći po svoje dijete, o vlastitom trošku.

Putnik je dužan pridržavati se deviznih i carinskih propisa Republike Hrvatske, kao i zakonskih propisa zemalja u koje i kroz koje putuje. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja zbog kršenja propisa, sve nastale troškove snosi Putnik.

14. OBVEZE ORGANIZATORA PUTOVANJA
Organizator putovanja dužan je brinuti se o provedbi usluga kao i o izboru davatelja usluga pažnjom dobrog gospodarstvenika te brinuti se o pravima i interesima Putnika sukladno trgovačkim običajima u turizmu. Organizator putovanja dužan je Putniku pružiti sve usluge navedene u Programu putovanja i odgovara Ugovaratelju putovanja odnosno Putniku zbog eventualnog neispunjenja ili djelomičnog ispunjenja usluga. Organizator putovanja nije odgovoran za eventualne pogreške koje nastanu prilikom objave Programa putovanja/Paket aranžmana.
Organizator putovanja dužan je sve ugovorene usluge izvesti u potpunosti i kako je opisano u Programu putovanja, osim u slučaju više sile (prometne nezgode, vremenske nepogode, terorističkog akta i slično). U takvim slučajevima Organizator putovanja će osigurati pružanje usluge ovisno o uputama državnih vlasti zemlje u kojoj se događaj zbio. Ako zemlja koja je obuhvaćena Programom putovanja u vrijeme polaska ili tijekom putovanja ne jamči sigurnost boravka i/ili tranzita, Organizator putovanja ima pravo prilagoditi Program putovanja tim okolnostima.
Organizator jamči kvalitetu usluga u skladu sa standardima zemlje u kojoj se usluga izvršava. Organizator putovanja isključuje svaku odgovornost u slučaju promjena i neizvršenja usluga prouzročenih višom silom te zbog kašnjenja prijevoznih sredstava za koje prijevoznik ne odgovara prema pozitivnim propisima i međunarodnim konvencijama. U ovim slučajevima, Organizator putovanja nije dužan podmiriti sve dodatne troškove Putnika. U slučaju terorističkih akcija, prirodnih katastrofa, epidemija, nemira i ratova u pojedinim regijama, te drugih razloga na koje Organizator putovanja ne može utjecati, a dogode se tijekom putovanja, Organizator putovanja je u obvezi omogućiti Putniku povrat u mjesto polaska.
Organizator putovanja će upozoriti Ugovaratelja putnika odnosno Putnika o stupnju standarda zemlje putovanja (različitosti u odnosu na standarde u kojoj Putnik prebiva ili boravi ) te o mogućnosti odstupanja od Programa putovanja zbog lokalnih običaja i pravila.

15. OSIGURANJE ZA SLUČAJ PLATNE NEMOGUĆNOSTI ILI STEČAJA - JAMČEVINA
Organizator putovanja je s osiguravateljem sklopio ugovor o osiguranju za slučaj platne nemogućnosti ili stečaja Organizatora putovanja zbog koje putovanje ne bude poduzeto odnosno radi naknade troškova povrata Putnika u mjesto polaska. U slučaju nastupa osiguranog slučaja, Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik treba na najbrži način kontaktirati osiguravatelja navedenog na Ugovoru ili na drugoj odgovarajućoj ispravi i na zahtjev osiguravatelja dostaviti potrebnu dokumentaciju.

16. OSIGURANJE OD ODGOVORNOSTI ZA ŠTETU
Organizator putovanja je s osiguravateljem sklopio ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju prouzroči Ugovaratelju putovanja odnosno Putniku neispunjenjem, djelomičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza koje se odnose na Paket aranžman.
17. UVJETI PRIJEVOZA PUTNIKA U ZRAČNOM PRIJEVOZU
Uvjeti zračnog prijevoza Putnika i prtljage definirani su od strane zračnog prijevoznika te ih se Putnik dužan pridržavati.

18. PRTLJAGA
Organizator putovanja nije odgovoran za uništenu, ukradenu ili izgubljenu prtljagu, kao ni za krađu prtljage ili dragocjenosti u hotelu (preporučuje se najam i korištenje sefa) odnosno u sredstvima prijevoza. Prijavu svakog oštećenja/otuđenja Putnik upućuje prijevozniku ili recepciji smještajnog objekta.

19. KATEGORIZACIJA I OPIS USLUGA
Ponuđeni smještajni i prijevozni kapaciteti opisani su prema službenoj kategorizaciji države u kojoj se Putnik nalazi za vrijeme putovanja, važećoj u trenutku izdavanja Programa putovanja. Sve usluge u ponudi smještajnih i prijevoznih jedinica (hotela, apartmana, vlak i sl.) pod nadzorom su mjesnih turističkih uprava, zbog čega standardi smještaja i usluga mogu biti različiti i neusporedivi. Organizator putovanja nije odgovoran za informacije koje nisu u skladu s opisom usluga i objekata u objavljenim Programima putovanja, a koje Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik dobije od strane trećih osoba.

20. PRIHVAT I SMJEŠTAJ PUTNIKA
Raspored u smještajne objekte određuje se na recepciji smještajnog objekta. Ako Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik nije izričito ugovorio sobu ili apartman posebnih svojstava, prihvatit će bilo koju službeno registriranu sobu, apartman, kabinu i sl. opisanu u Programu putovanja.
Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik koji želi putovati s kućnim ljubimcima, dužni su prije zaključenja Ugovora zatražiti informaciju od Organizatora putovanja o mogućnosti boravka kućnih ljubimaca u smještajnom objektu i eventualnoj doplati cijene za iste.
Putnik je dužan pridržavati se pravila smještajnih jedinica u pogledu vremena početka korištenja soba, apartmana, kabina i sl., te vremena njihovog napuštanja, u protivnom Putnik sam snosi eventualne dodatne troškove.

21. REKLAMACIJE
U slučaju da Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik izjavi prigovor koji se odnosi na neispunjenje odnosno djelomično ispunjenje pojedine usluge koja čini Paket aranžman, dužan je taj prigovor podnijeti osobi koja je dužna tu uslugu uredno izvršiti, odmah po saznanju, a Organizatoru putovanja u roku 8 dana od završetka putovanja. Prigovor uložen nakon proteka navedenog roka, Organizator putovanja nije dužan uzeti u razmatranje.
Putnik je dužan surađivati s Organizatorom putovanja i neposrednim davateljem usluga radi otklanjanja uzroka prigovora. Ako Putnik ne prihvati na samome mjestu ponuđeno rješenje reklamacije, a koje odgovara ugovorenoj usluzi po vrsti i kvaliteti, Organizator neće uvažiti naknadnu reklamaciju Putnika, niti je na nju obvezan odgovoriti.
Ako niti nakon prigovora usluga nije pružena na ugovoreni način, Putnik je dužan zatražiti pisanu potvrdu od osobe koja je dužna uredno izvršiti tu uslugu i istu priložiti uz svoju pisanu reklamaciju najkasnije u roku osam dana nakon povratka s putovanja, a u protivnom Organizator putovanja istu nije dužan uzeti u obzir. Reklamacije po povratku s putovanja bez priložene potvrde, smatrat će se neosnovanima.
Organizator putovanja je dužan donijeti pisani odgovor na prigovor u roku od 14 dana po njegovu primitku, te ima pravo tražiti odgodu rješavanja reklamacija zbog potrebe prikupljanja informacija i provjere navoda žalbe kod davatelja usluga. Organizator će rješavati samo one reklamacije kojima se uzrok nije mogao otkloniti na licu mjesta.
Dok Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik ne primi odluku Organizatora putovanja, odriče se pokretanja bilo kakvih postupaka vezanog uz prigovor te davanja informacija u medije. Najviša naknada po reklamaciji može doseći iznos reklamiranog dijela usluga, ne može obuhvatiti već iskorištene usluge, kao ni cjelokupni iznos aranžmana. Ovime se isključuje pravo Ugovaratelja putovanja odnosno Putnika na naknadu nematerijalne štete.
U slučaju sklapanja ugovora po 'fortuna sistemu', ili 'last minute' ponude, Putnik nema pravo prigovora na smještaj.

22. OBVEZA RAZMATRANJA MOGUĆNOSTI MIRENJA
U slučaju spornih pitanja koja proizađu iz ili u svezi s Ugovorom, njegove ugovorne strane se obvezuju najprije razmotriti mogućnost rješavanja tih spornih pitanja u postupku mirenja u skladu s Pravilnikom odabranog Centra za mirenje i Zakona o mirenju. Ako Ugovorne strane utvrde da postoji mogućnost mirnog rješenja spornog pitanja Ugovorne strane će odrediti Centar koji će provesti mirenje i članove vijeća mirenja.

23. SUDSKA NADLEŽNOST I MJERODAVNO PRAVO
Ugovorne strane će sva sporna pitanja koja proizađu iz ovog Ugovora pokušati riješiti mirnim putem sukladno točki 22. Općih uvjeta, u protivnom sporazumno utvrđuju nadležnost stvarno nadležnog suda u Zagrebu i primjena važećih propisa Republike Hrvatske.

24. ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA
Osobni podaci Putnika koriste se u svrhu realizacije ugovorenog putovanja, uključivo i prosljeđivanje osobnih podataka trećim osobama u zemlji i inozemstvu, te osiguravateljima ako Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik ugovara izabrana osiguranja preko Organizatora putovanja, kao i za daljnju međusobnu komunikaciju. Organizator putovanja se obvezuje da će se dobivenim podacima koristiti samo u svrhu realizacije tražene usluge te da neće podatke iznijeti, dati ili prodati trećoj osobi. Osobni podaci čuvaju se u bazi podataka, u skladu s odlukom Uprave Organizatora putovanja o načinu prikupljanja, obrade i čuvanja osobnih podataka.

25. PRIMJENA OPĆIH UVJETA NA KRSTARENJA/PRIJEVOZ BRODOM
Kada se Program putovanja odnosni na krstarenje, odnosno uključuje prijevoz brodom, isključuje se primjena Općih uvjeta u odredbama koje su drugačije uređene općim uvjetima brodara te se u tim slučajevima primjenjuju opći uvjeti brodara, osim u pogledu prava Organizatora putovanja na otkaz putovanja ukoliko se nije prijavio dovaljan broj putnika u kojem slučaju se putovanje može otkazati ako se prijavi nedostatan broj Putnika određenim odredbama bilo općih uvjeta brodara bilo Općih uvjeta.
Potpisom Ugovora kojeg je sastavni dio Program putovanja iz gornje odredbe, Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik potvrđuje da je primio Opće uvjete brodara, da je suglasan da isti čine sastavni dio Ugovora, te odredbe općih uvjeta brodara prihvaća u cijelosti.

26. ZAVRŠNE ODREDBE
Ovi Opći uvjeti stupaju na snagu dana 01. rujna 2014. godine.

Rijeka, kolovoz 2014.

Preuzmite Opće uvijete putovanja u PDF formatu.