Božić u Bojani

30.12.2014.

Selo Bojana udaljeno je tri kilometra od Grabovnice, odnosno poznatog imanja obitelji Salaj te oko pet kilometara od grada Čazme. U Bojani s obitelji živi akademski slikar Franjo Matešin, koji ovdje stvara predivnu priču prožetu tradicijom, starim običajima i umjetnošću.
 
Prije dvanaest godina Franjo Matešin, u rodnom selu Bojani, otvorio je vlastiti atelier i galeriju. Ponukan željom da oživi mjestašce te da u njega unese dašak kulture, kao i da svojoj djeci omogući kreativno i zanimljivo djetinjstvo, Franjo je osmislio mjesto na kojem će oživjeti tradiciju, ali i veličati umjetnost u svim njezinim oblicima. 2008. godine galerija je dobila svoj stalni postav, a iste je godine u parku do galerije otvoren amfiteatar, koji je Matešin sam projektirao.
 
 
U sklopu galerije i amfiteatra postavljaju se likovne izložbe drugih autora, priređuju koncerti i predstave, prikazuju filmovi, održavaju razne promocije, sastanci te razna druga kulturna i društvena događanja. Imanje Matešinovih postalo je s vremenom kulturna oaza Moslavačkog kraja.
 
 
 
Jedno od središnjih godišnjih događanja svakako je Božić u Bojani, koji se ovdje održava od 2007. godine. Božić u Bojani nastao je s željom da se prikaže tradicionalni način slavlja Božića u Moslavačkom kraju. Samo par kilometara od imanja obitelji Salaj, osvijetljenog s 1.500.000 lampica, u Bojani ćete pronaći sasvim drugačiju priču osvijetljenu samo svjetlošću oko 1000 lampiona raspoređenih u prekrasnom parku. Put kroz park odvest će vas do amfiteatra u čijem središtu se nalazi oganj uz koji se možete zagrijati, ali i zapjevati u predivnom ambijentu izvrsne akustičnosti.
  
  
 Uz amfiteatar nalazi se tradicijska soba, uređena kako bi u potpunosti prikazala život u stara vremena.
  
 
Na povratku prema galeriji svakako prođite pored jaslica, koje su izradila djeca Lidije i Franje Matešina te njihovi prijatelji iz sela.
 
   
Na kraju s obitelji Matašin možete, uz kamin, popiti topli čaj te kupiti domaće proizvode koje obitelj sama uzgaja na prirodan i ekološki način. Nikako nemojte zaboraviti pogledati postav galerije, koji je, iako se o ukusima ne raspravlja, izvanredan.
 
Ova topla obiteljska priča skromna je i nesvakidašnja, no upravo zbog toga je posebna i vrijedna divljenja. Ukoliko ste na putu za imanje Salajevih, nikako nemojte propustiti priliku da ju doživite i da napustite Moslavinu ispunjeni radošću i mirom koje ovo mjesto pruža.

Više informacija o Božiću u Bojani, Galeriji Matešin i programu na imanju Matešin potražite na: www.matesin.com

Komentari

Eduardo

04.11.2020. 11:42

Tako sam uzbuđena ... Zajam sam dobila od zajmodavca koji mi je pomogao s posudbom. Bilo je nevjerojatno kako sam dobio kredit. Pokušao sam s drugom uslugom, ali nikada nisam mogao dobiti zajam od te usluge. Neki od njih tražit će od mene da ispunim puno dokumenata i na kraju dana neće završiti dobro. Ali sretna sam nakon sastanka s Elenom Nino. Uspio sam dobiti zajam od 22.000 eura, sada moje poslovanje ide dobro i želim da svi to znate danas, jer su brzi i 100% pouzdani. Sada plaćam zajam koji sam dobio od tvrtke Elena Nino po cijelom svijetu. Stupite u kontakt s njima i ne gubite vrijeme s tim zajmodavcima, ljubazno kontaktirajte ovu e-adresu: elenanino0007@gmail.com

Ivana Pedro

16.09.2020. 05:31

Zdravo, Tražite li pravi zajam? Jeste li dužni i trebate novac za podmirivanje računa, trebate li hitan zajam za pokretanje novog posla ili poboljšanje posla? Trebate li zajam za kupnju automobila ili kuće? imate li nedovršeni projekat nadohvat ruke zbog neadekvatnog financiranja? Imate li nisku kreditnu ocjenu i teško vam je dobiti kapitalne usluge od lokalnih banaka i drugih finansijskih institucija? Da li su vam potrebni investicijski zajmovi za ulaganje u određena područja specijalizacije, na pravom ste mjestu za rješenja zajmova upravo ovdje! Nudimo sve vrste zajmova bilo kojem iznosu za kompanije i pojedince po niskoj i pristupačnoj kamatnoj stopi od 3%. Naš proces kapitala i kreditiranja je siguran, originalan i 100% osiguran i zagarantovan. Zainteresirani, kontaktirajte me odmah putem e-maila; (ivanapedro85@gmail.com)

Anita Kožić

03.09.2020. 11:04

Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com PREVARANTI , NE NASJEDAJTE, NEMA TU KREDITA

Davis

14.08.2020. 22:44

Tako sam uzbuđena što sam dobila zajam od zajmodavca koji mi je pomogao oko mog zajma. Bilo je nevjerojatno kako sam dobio zajam ... Pokušao sam drugu uslugu, ali nikad nisam mogao dobiti zajam od te usluge. Neki od njih tražit će od mene da ispunim puno dokumenata i na kraju dana neće dobro završiti. Ali sretan sam nakon susreta s Elenom Nino. Uspio sam dobiti zajam od 22.000 eura, sada mi posao ide dobro i želim da to danas znate svi jer su brzi i 100% pouzdani. Sada plaćam zajam koji sam dobio od tvrtke Elena Nino zajmove u cijelom svijetu. Stupite u kontakt s njima i ne gubite vrijeme s njima, molimo kontaktirajte ovu e-poštu: elenanino0007@gmail.com

Sandra Pusica

31.07.2020. 14:11

Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com WhatsApp (+16014560144) Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

Broj komentara: 10

Prikazani od 10. do 6.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*