Božić u Bojani

30.12.2014.

Selo Bojana udaljeno je tri kilometra od Grabovnice, odnosno poznatog imanja obitelji Salaj te oko pet kilometara od grada Čazme. U Bojani s obitelji živi akademski slikar Franjo Matešin, koji ovdje stvara predivnu priču prožetu tradicijom, starim običajima i umjetnošću.
 
Prije dvanaest godina Franjo Matešin, u rodnom selu Bojani, otvorio je vlastiti atelier i galeriju. Ponukan željom da oživi mjestašce te da u njega unese dašak kulture, kao i da svojoj djeci omogući kreativno i zanimljivo djetinjstvo, Franjo je osmislio mjesto na kojem će oživjeti tradiciju, ali i veličati umjetnost u svim njezinim oblicima. 2008. godine galerija je dobila svoj stalni postav, a iste je godine u parku do galerije otvoren amfiteatar, koji je Matešin sam projektirao.
 
 
U sklopu galerije i amfiteatra postavljaju se likovne izložbe drugih autora, priređuju koncerti i predstave, prikazuju filmovi, održavaju razne promocije, sastanci te razna druga kulturna i društvena događanja. Imanje Matešinovih postalo je s vremenom kulturna oaza Moslavačkog kraja.
 
 
 
Jedno od središnjih godišnjih događanja svakako je Božić u Bojani, koji se ovdje održava od 2007. godine. Božić u Bojani nastao je s željom da se prikaže tradicionalni način slavlja Božića u Moslavačkom kraju. Samo par kilometara od imanja obitelji Salaj, osvijetljenog s 1.500.000 lampica, u Bojani ćete pronaći sasvim drugačiju priču osvijetljenu samo svjetlošću oko 1000 lampiona raspoređenih u prekrasnom parku. Put kroz park odvest će vas do amfiteatra u čijem središtu se nalazi oganj uz koji se možete zagrijati, ali i zapjevati u predivnom ambijentu izvrsne akustičnosti.
  
  
 Uz amfiteatar nalazi se tradicijska soba, uređena kako bi u potpunosti prikazala život u stara vremena.
  
 
Na povratku prema galeriji svakako prođite pored jaslica, koje su izradila djeca Lidije i Franje Matešina te njihovi prijatelji iz sela.
 
   
Na kraju s obitelji Matašin možete, uz kamin, popiti topli čaj te kupiti domaće proizvode koje obitelj sama uzgaja na prirodan i ekološki način. Nikako nemojte zaboraviti pogledati postav galerije, koji je, iako se o ukusima ne raspravlja, izvanredan.
 
Ova topla obiteljska priča skromna je i nesvakidašnja, no upravo zbog toga je posebna i vrijedna divljenja. Ukoliko ste na putu za imanje Salajevih, nikako nemojte propustiti priliku da ju doživite i da napustite Moslavinu ispunjeni radošću i mirom koje ovo mjesto pruža.

Više informacija o Božiću u Bojani, Galeriji Matešin i programu na imanju Matešin potražite na: www.matesin.com

Komentari

MARIE ALICE

22.12.2019. 12:23

Pozdrav svima vama pozdrav. Zovem se Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio zajam od 60000 eura. Prije sam nešto tražio zajam i oni su me kasnije prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja mi je bila spremna i voljna pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlučio kontaktirati s njom i dala mi je priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam svoj dobar kredit dobio dobro zdravlje i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)

Broj komentara: 1

Prikazani od 1. do 1.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*