Momjanski muškat

26.10.2014.

Momjanski muškat, specifična sorta bijelog muškata, autohtona je sorta momjanštine. Momjanski muškat je suh i sladak, intenzivne zlatne boje. Pripisuje mu se miris divljih karanfila, ruže i kadulje, a neki tvrde da ima i afrodizijska svojstva. Ovo desertno vino savršeno prati slastice, ali i druga profinjena jela i stoga ga mnogi ljubitelji vina često ga stavljaju na prvo mjesto među istarskim sortama.

 Na 270 metara nadmorske visine, na samo nekoliko kilometara od Buja te dvadesetak kilometara od mora, smjestio se gradić Momjan, mjesto bogate povijesti, ali i pomalo zaboravljen u sadašnjosti.
 
Tipičan je ovo sjevernoistarski gradić, koji je zbog svog položaja i mnogih izvora vode naseljen još u prethistorijsko vrijeme. Nakon pada Rimskog Carstva postaje feud koji je bio u vlasništvu najprije talijanskih, a onda i njemačkih plemića, da bi 1848. godine dobio status seoske općine, a 1905. godine postao dijelom općine Buje. Na njegovim zapadnim obroncima smještene su ruševine kaštela za kojeg se smatra da potječe iz 13. stoljeća. Momjan danas obuhvaća široko područje na kojem se nalazi nekoliko zaseoka, a bogato je prirodnim ljepotama i zemljištima pogodnim za uzgoj vinove loze, maslina i voćnih stabala.
 


U vinogradima se, uz malvaziju, proizvodi muškat, vino visoke kvalitete, priznato i izvan granica Hrvatske (možda i više nego unutar njih), za koje se vjeruje da je bilo iznimno traženo na bečkom i talijanskom dvoru. 
 
I doista, jednom kada probate ovaj biser, teško ćete ga odbiti kada vam ga sljedeći put netko ponudi. U Momjanu će vam najčešće ponuditi bijeli ili rosé muškat, s time da treba imati na umu kako je 'pravi' momjanski muškat ovaj bijeli. On dolazi u dvije (slatko i jako slatko) ili tri (slatko, srednje slatko i jako slatko) izvedbe te treba paziti s odabirom, jer muškat i u svom najblažem obliku nekima može biti presladak. Stoga je najbolje pojačavati intenzitet kroz obrok: prije obroka najmanje slatko, slatko tijekom ili iza obroka i jako slatko uz desert. Ili pokušajte s najprije s malvazijom, a muškat ostavite kao šećer na kraju. Ako ga pijete prvi put, svakako pitajte konobara za preporuku. U gastronomskoj ponudi momjanštine, koja je bazirana na agroturizmima i domaćoj kuhinji, naći ćete i druge delicije spravljene od muškata, poput izvrsne pjenice od muškata u agroturizmu San Mauro.

Iako bi bilo nepošteno svoditi Momjan na muškat ili navoditi muškat kao jedan od glavnih razloga zašto ga posjetiti, ne može se zanemariti činjenica da će čaša momjanskog muškata nakon šetnje momjanskim šumama ili izleta na momjanskim brežuljcima savršeno zaokružiti momjansku priču. I da, možete ga kupiti u nekim dućanima ili na sajmovima: ne morate do Momjana da bi ga probali, ali gledati zalazak sunca nad bujštinom s terase konobe ili agroturizma, s čašom muškata u ruci, teško ćete zamisliti ili si predočiti gdje god da se nalazite, osim u Momjanu.
 

Komentari

MARIE ALICE

22.12.2019. 12:24

Pozdrav svima vama pozdrav. Zovem se Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio zajam od 60000 eura. Prije sam nešto tražio zajam i oni su me kasnije prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja mi je bila spremna i voljna pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlučio kontaktirati s njom i dala mi je priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam svoj dobar kredit dobio dobro zdravlje i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)

Broj komentara: 1

Prikazani od 1. do 1.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*