Karneval u Nici

09.01.2016.

Nica, glavni grad Azurne obale, prostire se cijelom dužinom predivnog Zaljeva anđela. Nalazi se na samom jugu Francuske, u podnožju obronaka Južnih Alpa, na 30 kilometara od Italije. Sa 300 sunčanih dana godišnje, Nica je jedna od najpopularnijih francuskih turističkih destinacija. Uz čuveno Englesko šetalište, luku, stari grad, tržnicu cvijeća, Trg Massena, pješačku zonu i druge znamenitosti, Nica je nadaleko poznata i po svom karnevalu, koji je ujedno i najveći zimski događaj na Azurnoj obali.
Karneval u Nici jedan je od najstarijih u svijetu. Korijene vuče iz 13. stoljeća, a od tada do danas pretvorio se u dvanaest dana lude zabave koja traje od polovice veljače do početka ožujka. Nica u to vrijeme postaje grad raznovrsnih povorki, bogatih uličnih događanja i maštovitih štandova, a cijela proslava svoju kulminaciju doživljava zadnji dan, kada kralj karnevala biva spaljen. Karneval završava uz veliki vatromet koji se reflektira u moru Zaljeva anđela. Ovo je ujedno najveće događanje na Azurnoj obali u zimskim mjesecima, a svake godine posjeti ga oko milijun gostiju. Cilj ovog festivala je bojama i živošću ostaviti dojam da je zima iza nas te da proljeće počinje ovdje – na Francuskoj rivijeri.
 
Karneval u Nici
 

POVIJEST KARNEVALA

Za karneval u Nici smatra se da potječe iz 13. stoljeća, tj. iz 1294. godine, kada je Charles d’Anjou, provansalski grof, zatražio od gradskih otaca da mu prirede „zabavne dane“ tijekom njegovog posjeta Nici. Smatra se da riječ karneval dolazi od izraza carne levare (riješiti se mesa), odnosno izraza koji je označavao da je razdoblje koje prethodi Pepelnici prava prilika za bogate i neumjerene gozbe, prije 40-dnevnog posta. Karneval je srednjem vijeku bio divlji i razuzdan, a maske su se koristile u svrhu sakrivanja identiteta, koje je omogućavalo uživanje u zadovoljstvima, koja su tijekom ostatka godine bila zabranjena od strane Crkve.
Stoljećima je karneval u Nici bio više privatni, nego javni događaj, koji su više obilježavali balovi i plesovi, nego ulične zabave. Prva povorka organizirana je tek 1830. godine., a kao godišnje događanje uveden je 1924. godine.
Kralj karnevala oduvijek je igrao najvažniju ulogu, no uz naziv 'kralj' od 1990. godine dodaje mu se i 'prezime' pa je tako od tada nazivan i Kralj Filma, Kralj Umjetnosti, Kralj 20. stoljeća, no i Kralj Klimatskih Promjena, Kralj Miševa, Štakora, Mačaka i Drugih Mitskih Stvorenja. Ove godine karneval će predvoditi Kralj Medija.
 
Karneval u Nici 

POVORKE

Festival počinje velikom paradom od oko 20-ak karnevalskih vozila koja se kreću ulicama prepunima ljudi. Povorku predvodi kralj karnevala, a vozila iza njega dizajnirana su u skladu s godišnjom temom te se na njima nalazi oko 50 ogromnih lutaka, koje se nazivaju grosses tetes ili velike glave. Za dizajn kola te izradu lutaka koristi se tradicionalna papier-mache tehnika (hrv. 'kaširanje papira'). Nakon izrade lutaka uz pomoć ove stoljećima stare tehnike, iskusni umjetnici ih farbaju, a zatim se pristupa izradi posebnih kostima u koje se lutke oblače, a pri tome je glavno pravilo: što kićenije i šarenije, tim bolje. Postavljene na kola koja su s njima teška oko dvije tone, a dugačka su oko sedam metara, lutke visoke od 8 do 12 metara miču se i mašu gledateljima u skladu s pomicanjem kola. U večernjim satima, ova parada izgleda izuzetno impresivno.
 
Karneval u Nici 
Uz povorke na otvaranju i zatvaranju festivala, vikendima se održavaju i druge povorke koje nisu ništa manje zanimljive. Možda najatraktivnija je Bitka cvijeća (Bataille de Fleurs), koja se održava više puta tijekom festivala. Ovim događaj, koji je prvenstveno uveden kao atrakcija za strane posjetitelje (1856. godine), prikazuje raznovrsnost cvijeća na Azurnoj obali, koja je po njemu, među ostalim, poznata u svijetu. U povorci, koja se odvija na najpoznatijoj šetnici, Promenade des Anglais, koja se proteže paralelno s morem odnosno uz obalu Nice, sudjeluju karnevalska kola koja su u potpunosti prekrivena cvijećem. Sa kola se svježe ubrano cvijeće (gladiole, ruže, gerberi, mimoze...) baca u oduševljenu publiku, a procjenjuje se da se na taj način svake godine potroši oko 100.000 cvjetova od kojih je 80% iz lokalne proizvodnje. Ova divan događaj jedinstveni je način promocije ljepote, elegancije i francuskog šarma.
 
 
Fantasia Travel vodi vas na nezaboravno trodnevno putovanje na karneval u Nicu. Istovremeno ovo je idealan romantični bijeg za sve zaljubljene, jer je upravo LJUBAV tema našeg putovanja koje završava na dan zaljubljenih - na Valentinovo.
Tu su i drugi zanimljivi detalji i mjesta, koja će uljepšati ovo zanimljivo putovanje, a program možete pronaći na: http://www.fantasiatravel.hr/karneval-i-valentinovo-u-nici.aspx
Polazak je 12.02. iz Rijeke!


Komentari

Sandra Pusica

03.07.2020. 18:14

Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com WhatsApp (+16014560144) Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

Broj komentara: 1

Prikazani od 1. do 1.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*