Hallstatt, vidikovac Welterbeblick i rudnik soli

Otkrijte čaroliju najpoznatijeg austrijskog sela
Program putovanja

Program putovanja

Fantasia Travel vodi vas na izlet u austrijsku regiju Salzkammergut i njezin najveći biser Hallstatt. Smješten na obali jezera, ovaj gradić specifične arhitekture i zanimljive povijesti, prepoznat je među brojnim posjetiteljima iz cijelog svijeta kao romantična kulisa prirodnih ljepota i prekrasnih vizura.
A svi koji su spremni za avanturu i nezaboravni doživljaj, moći će uživati u vožnji žičarom, u spektakularnom pogledu sa 350 m visokog vidikovca, kao i posjeti najstarijem rudnik soli na svijetu te čuti priču o 7.000 godina staroj povijesti eksploatacije „bijelog zlata“ – soli.

Polazak iz Rijeke - 05.00 – Jelačićev trg / 5.15 - Vrata Jadrana
Ugodnom vožnjom kroz Sloveniju i Austriju do Hallsttatskog jezera i kako kažu najljepšeg gradića na svijetu smještenog na obali jezera – Hallstatta. Stotine tisuća turista iz cijelog svijeta svake godine posjećuje i iznova se zaljubljuje u ovaj pitoreskni gradić, pa stoga i ne čudi podatak da su u Kini odlučili sagradili njegovu vjernu kopiju. Smješten u možda najljepšem dijelu Austrije, Hallstatt, zajedno s planinom Dachstein čini kulturni krajolik Salzkammergut koji je 1997. godine upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Osim iznimnih prirodnih ljepota, Hallstatt se može pohvaliti i laskavom titulom najstarijeg ljudskog naselja u Europi.

Cijela regija Salzkammergut poznata je brojnim rudnicima soli, a eksploatacija „bijelog zlata“ – soli u najstarijem rudniku na svijetu, smještenom ponad Hallstatta, traje već više od 7000 godina. Posjet rudniku soli, spada u najveće atrakcije ne samo Hallstatta već cijele regije.

Svi zaiteresirani za posjet rudniku soli, s vodičem će se uputiti prema uspinjači koja vozi do do vidikovaca Welterbeblick s kojeg se pruža očaravajući pogled na samo selo, jezero i okolne planine. Nakon uživanja u pogledu slijedi razgled rudnika soli, koji pruža nezaboravnu avanturu. Jer, kada se u razgled uključe zanimljive priče, poučne prezentacije, najduži podzemni tobogan i najstarije drvene stepenice na svijetu, podzemno jezero, tuneli i rudarski vlakić - zabava je zagarantirana. Nakon ovakve avanture silazak u grad moguć je žičarom ili sat i pol dugom šetnjom kroz prirodu do centra mjesta u kojem se skrivaju brojne zanimljivosti.

Posjetu rudniku soli nije obavezan, tako da se već po dolasku možete uputiti u šetnju ovim šarmantnim gradićem u kojem vas očekuju uske uličice i zadivljujuća arhitektura zgrada, brojna skrivena mjesta za čarobne fotografije, kava na terasama s kojih se pruža fenomenalan pogled na jezero i okolne planine, šetnica uz more kao i još jedna velika Hallstattska atrakcija - kosturnica u kojoj se čuva preko 1200 lubanja. Tu je i veličanstveno Hallstattsko jezero koje jednostavno poziva da mu posvetite pozornost. Uz jezero se možete prošetati, a njime možete zaploviti na jednom od brojnih brodića, koji ovom mjestu daju dodatnu čar. Sve ovo sigurno će aktivno ispuniti vaše slobodno vrijeme i ostaviti vas bez daha. 


U dogovoreno vrijeme slijedi sastanak s pratiteljem putovanje i povratak prema Rijeci, uz usputna kraća zaustavljanja.
Dolazak u Rijeku predviđen je u kasnim večernjim satima.

CIJENA: 290 KN

CIJENA UKLJUČUJE:
- prijevoz turističkim autobusom prema programu
- pratitelja/icu putovanja
- troškove jamčevine, pripreme i organizacije izleta, PDV

CIJENA NE UKLJUČUJE:
- neobavezna doplate:
OPCIJA 1 - ulaznica za rudnik soli (u cijenu je uključena vožnja žičarom, vidikovac Welterbeblick i razgled rudnika) – 31,00 EUR (cijena za grupe od minimalno 20 osoba)
OPCIJA 2 - vožnja žičarom do vidikovca - 16.50 EUR
- obroke
- osobnu potrošnju
- sve što izrijekom nije navedeno u stavci 'Cijena uključuje'

MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:
- općom uplatnicom, internet bankarstvom
- online: kartice i PayPal (jednokratno)
- online: karticama na rate - Amex; Diners; karticama Zagrebačke banke - MasterCard standard, MasterCard gold, MasterCard go!, MasterCard platinum, Visa Business i Visa Avenue Mall; karticama PBZ-a - VISA Inspire i Maestro

REZERVACIJE:
- Za potvrdu rezervacije potrebno je uplatiti polog od 100 kn (po osobi), a ostatak iznosa najkasnije do 7 dana prije polaska

NAPOMENE:
Agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkazivanja putovanja u slučaju nedovoljno prijavljenog broja putnika ili u slučaju promjene kalkulativnih elemenata. Cijena ovog aranžmana kalkulirana je na min 40 plaćenih putnika. Tijekom putovanja agencija zadržava pravo izmjene programa ukoliko za to postoji potreba, ali se obavezuje program izvršiti u cijelosti. Agencija zadržava pravo promjene rasporeda dodijeljenih sjedala kod izvršene rezervacije uslijed promjene veličine i tipa autobusa zbog povećanja ili smanjenja broja putnika. Agencija također zadržava pravo izmjene satnice polaska/polazaka i satnice uopće ukoliko je to iz tehničkih razloga potrebno.

COVID-19
Prijevoz se obavlja prethodno dezinficiranim autobusom. Putnici nisu dužni nositi masku u autobusu, no preporučujemo da ju ponesu na izelt, kako ne bi imali problema oko ulaska u muzeje, crkve. kulturno-povijesne objekte i druge građevine u kojima je nošenje maske obavezno. Prilikom ulaska u autobus, putnici su dužni dezionficirati ruke. Ako prije polaska osjetite znakove prehlade, imate povišenu temperaturu ili druge simptome zaraze COVID-19 virusom, molimo vas da ne dolazite na izlet.

Cjenik

Cjenik

CIJENA UKLJUČUJE:
- prijevoz turističkim autobusom prema programu
- licenciranog turističkog vodiča
- troškove jamčevine, pripreme i organizacije izleta, PDV

CIJENA NE UKLJUČUJE:
- neobavezna doplate:
OPCIJA 1 - ulaznica za rudnik soli (u cijenu je uključena vožnja žičarom, vidikovac Welterbeblick i razgled rudnika) – 31,00 EUR (cijena za grupe od minimalno 20 osoba)
OPCIJA 2 - vožnja žičarom do vidikovca - 16.50 EUR
- obroke
- osobnu potrošnju
- sve što izrijekom nije navedeno u stavci 'Cijena uključuje'

MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:
- općom uplatnicom, internet bankarstvom
- online: kartice i PayPal (jednokratno)
- online: karticama na rate - Amex; Diners; karticama Zagrebačke banke - MasterCard standard, MasterCard gold, MasterCard go!, MasterCard platinum, Visa Business i Visa Avenue Mall; karticama PBZ-a - VISA Inspire i Maestro

REZERVACIJE:
- Za potvrdu rezervacije potrebno je uplatiti polog od 100 kn (po osobi), a ostatak iznosa najkasnije do 7 dana prije polaska

OTKAZ IZLETA:
U slučaju otkaza putovanja od strane putnika:
- do 10 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat uplaćenog iznosa u potpunosti (100%). 
- od 10 do 7 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 70% iznosa aranžamana 
- od 7 do 3 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 40% iznosa aranžmana 
- od 3 dana prije polaska do polaska, odnosno u slučaju ne dolaska na polazak, putnik ne ostvaruje pravo na povrat uplaćenih sredstava.

U slučaju otkaza putovanja od strane agencije, putnik ima pravo na povrat uplaćenog iznosa u potpunosti (100%). Agencija se obvezuje da će povrat sredstava na račun putnika izvršiti najkasnije 7 dana od otkaza putovanja. 
Otkaz putovanja od strane agencije moguć je do 5 dana prije polaska.

Datum od Cijena odrasli Cijena djeca (4-12)
11.07.2020. 290,00 kn 290,00 kn
22.08.2020. 290,00 kn 290,00 kn
Putno osiguranje

Putno osiguranje

Policu putnog zdravstvenog osiguranja moguće je ugovoriti na upit.

Polica uključuje: putno zdravstveno osiguranje + osiguranje od posljedice nesretnog slučaja.
Polica nudi pokriće za slučaj hitne medicinske pomoći koja je potrebna zbog bolesti osiguranika ili posljedica nesretnog slučaja, uključujući bolničko liječenje, prijevoz do bolnice ili u mjesto boravka. Osiguranje od nezgode nudi naknadu za slučaj trajne invalidnosti i smrti zbog nezgode za vrijeme putovanja.

Cijena police je 30 kn (po osobi).
Uvjeti plaćanja

Uvjeti plaćanja

Kupovina aranžmana agencije Fantasia Travel moguće je putem internetske trgovine na stranici www.fantasiatravel.hr. Za kupnju aranžmana nije potrebno registrirati se. Kupovina je jednostavna i možete ju obaviti u nekoliko klikova. Po potvrdi uplate na Vašu e-mail adresu stići će potvrda o kupnji aranžmana, koju je potrebno predočiti na polasku.
Molimo Vas da prije kupnje aranžmana obratite pozornost na Opće uvijete putovanja i Opće uvijete internetske trgovine.

MOGUĆNOSTI PLAĆANJA ARANŽMANA U INTERNETSKOJ TRGOVINI:


1. Općom uplatnicom ili internet bankarstvom (virmanom)
2. PayPal računom
3. Jednokratno plaćanje karticama American Express, Diners, Visa, Visa Electron, VPay, Maestro, MasterCard, Discover, Dina Card
4. Obročno plaćanje (plaćanje na rate) karticama American Express (2-6 rata); Diners (2-12 rata); karticama Zagrebačke banke - MasterCard standard, MasterCard gold, MasterCard go!, MasterCard platinum, Visa Business i Visa Avenue Mall (2-12 rata na minimalni iznos od 500 kn); karticama PBZ-a - VISA Inspire i Maestro (2-6 rata)

1. PLAĆANJE OPĆOM UPLATNICOM ILI INTERNET BANKARSTVOM
Kod izbora ovog načina plaćanja, na svoju adresu e-pošte dobit ćete obavijest sa svim podacima potrebnim za uplatu, uključujući broj bankovnog računa na koji trebate uplatiti vrijednost narudžbe. Uplatu potom možete izvršiti korištenjem internet bankarstva ili bilo kojim drugim načinom na koji inače plaćate svoje račune - putem banke, pošte, Fine ili sl.
Na temelju vaše narudžbe izvršena je predrezervacija za odabrani turistički aranžman. Predrezervaciju možete potvrditi uplatom cijelog iznosa narudžbe ili pologa. Visina pologa ovisi o samom aranžmanu i istaknuta je u programu putovanja. 
Uobičajeno vrijeme za potvrdu transakcija između banaka je maksimalno 48 sati. Fantasia Travel će čuvati Vašu predrezervaciju 3 radna dana. Rezervacija se može i produžiti na Vaš zahtjev, ukoliko nas kontaktirate na 099 306 4453 ili na info@fantasiatravel.hr. Nakon što je uplata evidentirana na računu, na vašu adresu e-pošte stići će voucher (e-karta) koju ste dužni predočiti pri polasku (turistički aranžmani) ili dolasku (usluge smještaja). 

Ukoliko uplaćujete za drugu osobu ili netko za Vas uplaćuje sa svog računa, molimo Vas da nam na e-mail info@fantasiatravel.hr dostavite ime uplatitelja i ime osobe koja će putovati (putnika). Ukoliko uplaćujete za više osoba, na vaš e-mail će doći voucher (e-karta) na kojoj će biti naznačen broj putnika. Ukoliko nam budu trebala imena ostalih putnika (npr. kod putovanja u inozemstvo, putovanja s noćenjima i sl.), kontaktirat ćemo Vas preko e-maila.

2. PLAĆANJE PREKO PAYPAL RAČUNA
Ukoliko posjedujete PayPal račun, povezan s ovjerenom i važećom kreditnom ili debitnom karticom, dovoljno je ulogirati se uz pomoć adrese e-pošte i lozinke.
Plaćanje se odvija preko sigurnosno zaštićene PayPal stranice, što znači da podatci koje koristite prilikom plaćanja nisu dostupni tvrtci Fantasia Travel j.d.o.o., već isključivo PayPal-u. Prilikom potvrde plaćanja PayPal-om, bit ćete automatski preusmjereni na stranicu PayPal sustava.
Nakon što je uplata evidentirana, na vašu adresu e-pošte stići će e-karta koju ste dužni predočiti pri polasku (turistički aranžmani) ili dolasku (usluge smještaja). 

3. JEDNOKRATNO PLAĆANJE KARTICAMA
Jednokratno plaćanje karticama odvija se preko sustava za naplatu Agent Cash, koji koristi sigurnosnu vezu, zaštićenu SSL (eng. Secure Sockets Layer) certifikatom. Prilikom odabira ovog načina plaćanja otvorit će se novi prozor za unos podataka o platitelju i kartici kojom se vrši plaćanje. Podaci koje unosite sigurnosno su zaštićeni te osim imena i prezimena platitelja, nisu vidljivi agenciji Fantasia Travel. 
Iznimno, jednokratno plaćanje karticom American Express vrši se preko sustava za naplatu WsPay, koji je zaštićen najvišim sigurnosnim standardima koje osigurava WSpay™ sustav za on-line autorizaciju kreditnih kartica u skladu sa zahtjevima kartičara i kartičarskih brendova te PCI DSS standarda. Prilikom odabira ovog načina plaćanja bit ćete preusmjereni na stranicu za unos podataka o platitelju i kartici kojom se vrši plaćanje. Podaci koje unosite sigurnosno su zaštićeni te osim imena i prezimena platitelja, nisu vidljivi agenciji Fantasia Travel. 

4. OBROČNO PLAĆANJE KARTICAMA (PLAĆANJE NA RATE)
Obročno plaćanje karticama vrši se preko WsPay sigurnosnog sustava. Kod odabira ovog načina plaćanja, bit ćete preusmjereni na sigurnosno zaštićenu stranicu, na kojoj je potrebno unijeti tražene osobne podatke i podatke o kartici. Nakon unosa broja kartice, ako je podržano plaćanje na rate, potrebno je odabrati željeni broj rata.
Vaši podaci niti u jednom trenutku nisu dostupni tvrtci Fantasia Travel j.d.o.o. Unos i prijenos osobnih podataka i podataka o broju kreditne kartice zaštićen je najvišim sigurnosnim standardima koje osigurava WSpay™ sustav za on-line autorizaciju kreditnih kartica u skladu sa zahtjevima kartičara i kartičarskih brendova te PCI DSS standarda. Autorizacija i naplata kreditnih kartica radi se korištenjem sustava WSpay™ za autorizaciju i naplatu kartica u realnom vremenu.
Obročno plaćanje moguće je karticama:
• American Express (2-6 rata); 
• Diners (2-12 rata); 
• karticama Zagrebačke banke - MasterCard standard, MasterCard gold, MasterCard go!, MasterCard platinum, Visa Business i Visa Avenue Mall (2-12 rata na minimalni iznos od 500 kn);
• karticama PBZ-a - VISA Inspire i Maestro (2-6 rata)

Nakon što je proces plaćanja završen, na vašu adresu e-pošte stići će potvrda o plaćanju, a u najkraćem mogućem roku i potvrda agencije da je uplata uspješno evidentirana te e-karta, koju ste dužni predočiti pri polasku (turistički aranžmani) ili dolasku u smještajnu jedinicu (usluge smještaja).

REKLAMACIJE I POVRAT NOVČANIH SREDSTAVA

OTKAZ PUTOVANJA OD STRANE AGENCIJE
Fantasia Travel j.d.o.o. obvezuje se da će, u slučaju otkazivanja aranžmana od strane agencije Fantasia Travel, isplatiti cijeli iznos na račun s kojeg je uplata zaprimljena u roku od 14 radnih dana od dana otkazivanja aranžmana, odnosno od dana kada je putnik obaviješten da aranžman nije moguće realizirati.

OTKAZ PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA
1. JEDNODNEVNI IZLETI
U slučaju otkaza putovanja od strane putnika:
• do 10 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat uplaćenog iznosa u potpunosti (100%). 
• od 10 do 7 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 70% iznosa aranžamana 
• od 7 do 3 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 40% iznosa aranžmana 
• od 3 dana prije polaska do polaska, odnosno u slučaju ne dolaska na polazak, putnik ne ostvaruje pravo na povrat uplaćenih sredstava.

2. VIŠEDNEVNI ARANŽMANI
Ukoliko putnik odustane od putovanja, Fantasia Travel j.d.o.o. uplatit će novčana sredstva na račun s kojeg je uplata zaprimljena, a sukladno Općim uvijetima putovanja Fantasia Travel turističke agencije: 
• do 30 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 90% cijene aranžmana
• 29 do 22 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 75 % cijene aranžmana
• 21 do 15 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 60 % cijene aranžmana
• 14 do 8 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 20 % cijene aranžmana
• 7 do 0 dana prije polaska, putnik ne ostvaruje pravo na povrat uplaćenih sredstava.
• U slučaju nedolaska na polazak ili nakon polaska, putnik ne ostvaruje pravo na povrat uplaćenih sredstava.

Uvjeti putovanja

Uvjeti putovanja

OPĆI UVJETI POSLOVANJA I PUTOVANJA
TURISTIČKE AGENCIJE FANTASIA TRAVEL j.d.o.o.


1. OPĆE ODREDBE
1.1. Općim uvjetima poslovanja i putovanja turističke agencije Fantasia Travel j.d.o.o. (u daljnjem tekstu Opći uvjeti) uređuju se međusobni odnosi između
Fantasia Travel turističke agencije j.d.o.o., Pulac 12/1, Rijeka, OIB: 43015613341 (u daljnjem tekstu Fantasia Travel)
i osobe koja poduzima putovanje (u daljnjem tekstu Putnik)
te osobe koja ugovara (kupuje) putovanje/izlet za sebe ili treću osobu (u daljnjem tekstu Ugovaratelj putovanja).

Opći uvjeti sastavni su dio Ugovora o putovanju (u daljnjem tekstu Ugovor) te Programa putovanja i Individualnog programa putovanja.

Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, prihvaća u cijelosti ove Opće uvjete:
1. Potpisom Ugovora ili
2. Potpisom vouchera ili
3. Izvršenjem narudžbe u web shopu www.fantasiatravel.hr, bez obzira na odabrani način plaćanja ili
4. Potvrdom rezervacije (uplatom cijelog iznosa putovanja ili akontacije)
Na taj način sve što je navedeno u ovim uvjetima postaje pravna obveza i za Putnika i za agenciju Fantasia Travel.

1.2. Izrazi koji se koriste u ovim Općim uvjetima imaju značenje utvrđeno Zakonom o pružanju usluga u turizmu (NN 130/2017), osim ako drugačije nije izričito naznačeno.

1.3. Izrazi koji se koriste u ovim Općim uvjetima, a imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod.

1.4. Opći uvjeti poslovanja i putovanja turističke agencije Fantasia Travel j.d.o.o. primjenjuju se na odgovarajući način na sljedeće usluge: omogućavanje kupnje putovanja u povezanom putnom aranžmanu; organiziranje, prodaja i provedba izleta; posredovanje u prodaji paket-aranžmana; posredovanje u prodaji izleta.

1.5. U slučaju da je Ugovorom, posebnim uvjetima poslovanja ili pojedinim programom putovanja u vezi bilo koje od točaka ovih općih uvjeta i uputa određeno drugačije, vrijedi redom ono određeno ugovorom, potom programom putovanja, a zatim posebnim uvjetima te Općim uvjetima.

1.6. Fantasia Travel nastupa u ulozi posrednika kada nije organizator putovanja. U tom slučaju Fantasia Travel putniku prenosi primljene informacije od organizatora putovanja, odnosno pružatelja usluge i pomaže mu pri prijavi na putovanje. Izvršitelj usluge, odnosno organizator putovanja, je u potpunosti odgovoran za izvršenje usluge koju je putnik rezervirao posredstvom agencije Fantasia Travel.

1.7. Ako je Fantasia Travel organizator ili krajnji pružatelj putničke usluge, tada se na agenciju Fantasia Travel primjenjuje ono što je ovim Općim uvjetima predviđeno za krajnjeg pružatelja, odnosno neposrednog izvršitelja putničke usluge.

2. PRIJAVE I PLAĆANJE
2.1. Prijavu za putovanje može izvršiti svaka osoba navodeći imena putnika i njegove/njihove druge podatke u svrhu realizacije putovanja i to telefonom, e-mailom, kupnjom putovanja preko internetske stranice www.fantasiatravel.hr ili drugim sredstvima komunikacije, kao i kod ovlaštenih Subagenata.

2.2. U slučaju telefonske prodaje odnosno prodaje preko interneta smatrat će se da je putnik prihvatio odredbe ovih Općih uvjeta u trenutku kada je telefonski ili internetom naručio turističku uslugu. Putnik, odnosno Ugovaratelj putovanja, je u obvezi upoznati se sa Općim uvjetima objavljenima na internetskoj stranici www.fantasiatravel.hr.

2.3. Na temelju primljene prijave Fantasia Travel će putniku ponuditi Ugovor koji se smatra obvezujućim nakon što su ga potpisale ugovorne strane ili na drugi način jasno potvrdile svoju suglasnost (internet, elektronička pošta, stavljanje na raspolaganje broja kreditne kartice, uplata na račun), odnosno kada Putnik ili Ugovaratelj putovanja izvrši uplatu na ime cijene rezervacije, bez obzira na to je li Ugovor potpisan.

2.4. Ako u ponudi nije drugačije navedeno, prilikom prijave potrebno je uplatiti 40% cijene, a ostatak najkasnije 15 dana prije datuma početka putovanja. Fantasia Travel i Putnik mogu ugovorom dogovoriti i drugačije mogućnosti plaćanja. Smatra se da je Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, ispunio obvezu uplate akontacije s danom u kojem je uplatio iznos na ime akontacije u korist računa agencije Fantasia Travel. Pravodobno i pravilno plaćena akontacija jamče Putniku, pod uvjetima određenima ovim Općim uvjetima, Ugovorom i Programom putovanja, raspoloživo mjesto na ugovorenom putovanju. Ako Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, ne uplati preostali iznos cijene u predviđenom roku, smatrat će se da je odustao od putovanja te će se primijeniti odredbe o otkazu putovanja od strane Putnika, odnosno Ugovaratelja putovanja.

2.5. Kod Individualnih programa putovanja, akontacija se uplaćuje prema cjeniku navedenom u ponudi ili Individualnom programu putovanja. Uplatom akontacije smatra se da je Ugovaratelj putovanja prihvatio Individualni program putovanja. U slučaju otkaza prihvaćenog Individualnog programa putovanja, primjenit će se odredbe o otkazu putovanja od strane Ugovaratelja putovanja, odnosno Putnika. Općih uvjeta. Uplaćena akontacija uračunat će se u cijenu putovanja. Ako Fantasia Travel nije u mogućnosti potvrditi rezervaciju po kojoj je uplaćena akontacija, uplaćeni iznos na ime akontacije vratit će uplatitelju, u cijelosti.

2.6. Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik dužan je, na zahtjev agencije Fantasia Travel, dostaviti sve podatke i dokumente potrebne radi realizacije putovanja. U slučaju da Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, ne dostavi tražene podatke putovanja u roku i na način naveden u zahtjevu agencije Fantasia Travel, smatra se da je odustao od putovanja. Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, odgovoran je za svu štetu koja za njega ili organizatora putovanja nastane zbog davanja netočnih i/ili nepotpunih podataka, odnosno dokumenata.
2.7. Putnik je prilikom polaska dužan pružatelju usluge pokazati ispravu o plaćenom aranžmanu (e-karta/uputnica/voucher agencije Fantasia Travel ili ovlaštenog Subagenta). U suprotnom pružatelj usluge nije dužan primiti Putnika na ugovoreno putovanje. Ako na polazak dođe više osoba nego što je naznačeno na putnikovim dokumentima (voucheru), pružatelj usluga ima pravo uskratiti putovanje, organizator putovanja ima pravo uskratiti putovanje neprijavljenim putnicima. Ako na polazak dođu putnici drugačije starosne dobi u odnosu na ono što je sadržano na putnikovim dokumentima (voucheru), pružatelj usluge ima pravo uskratiti putovanje putnicima čija je starosna dob drugačija od one na dokumentu (voucheru).

3. CIJENE PAKET ARANŽMANA I POSEBNIH USLUGA
3.1. Cijene Paket aranžmana objavljene su u Programu putovanja te vrijede od dana objave Programa putovanja.

3.2. Cijena Paket aranžmana, ako Ugovorom ili Programom nije drugačije određeno, u pravilu uključuje usluge prijevoza, smještaja i ugostiteljskih usluga, troškove organizacije putovanja i obvezna zakonska osiguranja. Cijena Paket aranžmana u pravilu ne uključuje, osim ako Ugovorom ili Programom nije drugačije određeno, pristojbe zračnih luka, troškove pribavljanja i izdavanja viza, ulaznice za objekte koji se posjećuju, putno osiguranje te neobavezne sadržaje.

3.3. Putnik je, osim osnovne cijene aranžmana, dužan platiti i sve obvezne doplate koje se, ako nisu uračunate u osnovnu cijenu usluge, u Ugovoru o putovanju zbrajaju zajedno s osnovnom cijenom aranžmana te na temelju Ugovora predstavljaju ukupnu novčanu obvezu putnika.

3.4. Na zahtjev agencije Fantasia Travel Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, dužan je unaprijed i posebno platiti takse, pristojbe ili ulaznice određene posebnim propisima koje Fantasia Travel naplaćuje u tuđe ime i za tuđi račun i na čiji iznos ne može utjecati, a nužne su za realizaciju usluge. Fantasia Travel će o postojanju, cijeni, kao i o eventualnim promjenama u režimu naplate tih naknada pravovremeno obavijestiti Putnika.

3.5. Posebne usluge su usluge koje pruža organizator putovanja ili pružatelj usluge, a nisu uključene u cijenu, pa ih stoga putnik plaća posebno, kao odvojenu uslugu.

3.6. Organizator putovanja dužan je osigurati izvršenje posebnih usluga pod uvjetom da su te usluge (jednokrevetna soba, posebna prehrana i sl.) kao takve navedene i opisane u Programu putovanja i pod uvjetom da ih je Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik naručio prilikom prijave putovanja. One se doplaćuju se na cijenu paket aranžmana i ulaze u konačni obračun naveden u Ugovoru.

3.7. U slučaju u kojem posebne usluge nisu sastavni dio Programa putovanja, a koje Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik može naručiti prije, odnosno tijekom putovanja, organizator putovanja će nastojati osigurati pružanje tih usluga od njihova neposredna davatelja. U tom slučaju Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, dužan je izvršiti uplatu cijene za tražene posebne usluge na način i u roku kako to zahtijeva neposredni davatelj tih usluga, uvećanu za naknadu pribave tih usluga koja pripada agenciji Fantasia Travel. Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, dužan je platiti naručenu posebnu uslugu čak i ako putnik od nje odustane.
Za posebne i dodatne usluge koje nisu uključene u Ugovor te one koje putnik zatraži za vrijeme pružanja usluge i plati na licu mjesta kod neposrednog pružatelja usluge, Fantasia Travel ne snosi odgovornost bez obzira na pomoć koju će pružiti putniku u pribavljanju tih usluga i na informacije o okvirnim cijenama tih usluga.

3.8. Fantasia Travel u promidžbenim materijalima i programu može preporučiti da putnik pojedine usluge, kao što su primjerice fakultativni izleti, najam opreme i slično, plati na licu mjesta. U tom slučaju Fantasia Travel ne nastupa kao organizator niti kao posrednik, nego samo kao informator. U tom slučaju putnik može uputiti reklamacijske zahtjeve isključivo izvođaču odnosno ponuditelju usluge, na licu mjesta.

3.9. Mogući popusti i pogodnosti međusobno se uvijek isključuju i nikad se ne zbrajaju, i u tom slučaju putnik može izabrati popust ili pogodnost koja mu najviše odgovara i za koju ispunjava uvjete. Popust se obračunava isključivo na dio cijene bez obveznih ili dodatnih doplata, odnosno na dio iz kojeg su isključene boravišne pristojbe, zrakoplovne pristojbe, lučke pristojbe ili slično, ili dodatne posebne usluge (prehrana, prijevoz, ulaznice, osiguranja i sl.).
Eventualni posebni popusti na punu cijenu Paket aranžmana, npr. za djecu ili druge pogodnosti za putnike, primjenjuju se samo ako su naznačeni na Programu putovanja.

4. PUTNA DOKUMENTACIJA
4.1. Putnom dokumentacijom se smatraju dokumenti koje je agencija Fantasia Travel dužna predati Ugovaratelju putovanja odnosno Putniku a koji su potrebni da bi se realiziralo putovanje iz Ugovora (primjerice original voucher, program putovanja, zrakoplovne karte, eventualne pisane obavijesti i sl.).

4.2. Svi putni dokumenti bit će dostavljeni putniku najkasnije 5 dana prije polaska na put, ako Programom putovanja odnosno Individualnim programom putovanja nije drugačije navedeno.

4.3.Radi izbjegavanja bilo kakvih dvojbi, putnom dokumentacijom u smislu Općih uvjeta ne smatraju se putne isprave.

5. PROMJENA CIJENE PAKET ARANŽMANA I PRAVO NA RASKID UGOVORA ZBOG POVEĆANJA CIJENE
5.1. Cijene svih aranžmana temeljene su na odnosu vrijednosti kune i stranih valuta. a organizator putovanja može zahtijevati povećanje ugovorene cijene ukoliko je nakon dana rezervacije došlo do:
• promjene valutnih tečajeva u odnosu na dan objavljivanja programa,
• promjena troškova prijevoza (goriva, cestarina i sl.),
• promjene cijene smještaja, prehrane i drugih usluga navedenih u aranžmanu.

5.2. Organizator putovanja može o promjeni cijene aranžmana izvijestiti pismeno ili usmeno. Putnik može otkazati aranžman bez troška otkaza ako dođe do povišenja cijene više od 10% u odnosu na ugovorenu cijenu i to najkasnije u roku od 48 sati od primljene pismene obavijesti. Ne otkaže li putnik aranžman pisanim putem u navedenom roku, smatra se da je suglasan s promjenom cijene. U slučaju otkaza putovanja zbog povećanja cijene manjeg od 10% putnik nema pravo na naknadu štete. Objavljene cijene rezultat su ugovora organizatora putovanja s partnerima i ne moraju odgovarati cijenama istaknutima na licu mjesta u odredištu u kojem putnik boravi.

6. OTKAZ PUTOVANJA OD STRANE AGENCIJE FANTASIA TRAVEL ILI ORGANIZATORA PUTOVANJA
6.1. Bez obveze na naknadu štete Ugovaratelju putovanja, odnosno Putniku, Fantasia Travel može otkazati putovanje zbog više sile koja može nastupiti prije ili za vrijeme putovanja i u slučaju da se za putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika, a koji je naznačen u svakom Programu putovanja. Otkaz zbog nedovoljnog broja putnika Organizator je dužan izvršiti najkasnije 5 kalendarskih dana prije početka putovanja.
6.2. Ako Fantasia Travel otkaže putovanje, Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, ima pravo na povrat cijelog uplaćenog iznosa cijene putovanja, ali nema pravo na naknadu troškova vize, cijepljenja ili sličnih usluga.

7. OTKAZ UGOVORA I PREKID PUTOVANJA OD STRANE UGOVARATELJA PUTOVANJA, ODNOSNO PUTNIKA
7.1. Putnik ima pravo na otkaz rezervacije. U slučaju da putnik otkaže ugovor o putovanju, Fantasia Travel ima pravo na naknadu troškova nastalih otkazom ugovora. Troškovi otkaza Ugovora definirani su u ovim Općim uvjetima, osim ako u Ugovoru ili Programu putovanja nije drukčije određeno. U tom slučaju vrijede troškovi otkaza navedeni u Ugovoru ili Programu putovanja.

7.2. Visina povrata troškova otkaza rezervacije ovisi o vremenskom razdoblju prije dana početka ugovorenog putovanja i to na sljedeći način:

VIŠEDNEVNA PUTOVANJA
Ako putnik otkaže uslugu putovanja Fantasia Travel od ukupne cijene usluge putovanja zadržava:
• do 30 dana prije polaska: 10 % cijene aranžmana
• 29 do 22 dana prije polaska: 25 % cijene aranžmana
• 21 do 15 dana prije polaska: 40 % cijene aranžmana
• 14 do 8 dana prije polaska: 80 % cijene aranžmana
• 7 do 0 dana prije polaska te u slučaju ne dolaska na polazak (''no show''): 100 % cijene aranžmana
• nakon polaska: 100 % cijene aranžmana.

JEDNODNEVNA PUTOVANJA
Ako putnik otkaže uslugu putovanja Fantasia Travel od ukupne cijene usluge putovanja zadržava:
• do 10 dana prije polaska: 0% (moguć je otkaz bez naknade)
• od 10 do 7 dana prije polaska: 30% cijene aranžmana
• od 7 do 3 dana prije polaska: 60% cijene aranžmana
• od 3 dana do 0 dana prije polaska te u slučaju ne dolaska na polazak (''no show''): 100% cijene aranžmana
• nakon polaska: 100% cijene aranžmana

7.3. Otkazom rezervacije Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, ne ostvaruje pravo na povrat sredstava uplaćenih za posebne usluge, poput ulaznica, putnog osiguranja, vize, zrakoplovnih pristojbi i sl.

7.4. Ako su stvarno nastali troškovi, odnosno udio u fiksnim troškovima grupe, veći od onih u navedenoj ljestvici, Fantasia Travel zadržava pravo naplate stvarno nastalih troškova, a u maksimalnoj visini 100% cijene aranžmana.

7.5 Pri ugovaranju charter putovanja, incentive putovanja, putovanja na krstarenja, putovanja na tečajeve stranih jezika u inozemstvu, putovanja na kongrese, sajmove te drugih specifičnih programa, kao i programa koji se odvijaju u terminima božićnih, novogodišnjih, uskrsnih i ostalih blagdana, vrijede posebni uvjeti naplate troškova otkaza putovanja, a koji su definirani Programom putovanja i/ili Ugovorom o putovanju.

7.6. U slučaju otkazivanja putovanja kojeg je dio prijevoz zrakoplovom i/ili brodom, uvjeti povrata novčanih sredstava definirani su uvjetima i pravilima zračnog prijevoznika odnosno brodara.

7.7. Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, dužan je potvrditi otkaz rezervacije, odnosno raskid Ugovora, u pisanom obliku - e-mailom na adresu info@fantasiatravel.hr. Ako Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, ne potvrdi usmeno priopćeni otkaz u pisanom obliku, smatrat će se da nije otkazao putovanje. Troškovi otkaza rezervacije naplaćuju se prema datumu primitka pisanog otkaza rezervacije ili datumu usmeno priopćenog otkaza, pod uvjetom da Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, u roku od 48 sati od usmenog otkaza dostavi pismeni otkaz. Ako Ugovaratelj, odnosno Putnik, ne dostavi pisani otkaz u roku od 48 sati, danom otkaza smatrat će se onaj dan kada agencija zaprimi pisanu obavijest te će Putnik sukladno tome snositi troškove otkaza putovanja.

7.8. Tijekom putovanja putnik može prekinuti putovanje na svoju želju uz potpis izjave o prekidu korištenja usluge putovanja. Ako za vrijeme korištenja usluge putovanja putnik prekine korištenja usluge putovanja, nakon povratka nema pravo na povrat troškova ili uplaćenog iznosa, ni djelomično niti u cijelosti.

8. PUTNA OSIGURANJA
8.1. Ugovorena cijena putovanja ne uključuje osiguranje od rizika nesretnog slučaja i/ili bolesti na putovanju, osiguranje od oštećenja i/ili gubitka prtljage, osiguranje od otkaza putovanja, niti putno zdravstveno osiguranje. Organizator putovanja dužan je prilikom prijave za putovanje, Ugovaratelju putovanja, odnosno Putniku, ponuditi navedena osiguranja.

8.2. Polica osiguranja može se ugovoriti neposredno kod osiguravatelja koji nude ugovaranje takvih osiguranja ili kod agencije Fantasia Travel, koja u tom slučaju nastupa u ime i za račun osiguratelja.
Fantasia Travel preporučuje ugovaranje polica putnog osiguranja, a posebno osiguranja od otkaza putovanja, bilo direktno kod osiguratelja, bilo posredno preko agencije.

8.3. Premija osiguranja izračunava se u ovisnosti o vrijednosti usluge putovanja, a prema cjeniku osiguravajućeg društva s kojim Fantasia Travel ima sklopljen ugovor o posredovanju. Fantasia Travel nastupa kao posrednik za sklapanje polica osiguranja.

8.4. Ako putnik sklopi osiguranje od rizika otkaza usluge putovanja direktno u nekom od osiguravajućih društava, putnikova se prava na temelju osiguranja od rizika otkaza potražuju u tom osiguravajućem društvu, pri čemu se primjenjuju opći uvjeti poslovanja osiguravajućeg društva. Tijek rješavanja slučaja odštete i vrijeme rješavanja slučaja odštete u nadležnosti je osiguravajućeg društva kod kojeg je ugovoreno osiguranje od rizika otkaza usluge putovanja.

9. PROMJENA PROGRAMA PUTOVANJA
9.1. Fantasia Travel, odnosno Organizator putovanja, zadržava pravo potpune i djelomične promjene programa putovanja ako prije početka putovanja nastupe izvanredne okolnosti koje nije bilo moguće predvidjeti, izbjeći ili otkloniti (rat, nemiri, štrajk, terorističke akcije, sanitarni poremećaji, elementarne nepogode, prometne nezgode, iznenadni i neuobičajeni zastoji u prometu, intervencije nadležnih vlasti, iznenadne promjene voznih redova, kašnjenje zrakoplova i drugih prijevoznih sredstava, vremenske neprilike i sl.).

9.2. Agencija Fantasia Travel dužna je bez odgode, u pisanom obliku, obavijestiti Ugovaratelja putovanja, odnosno Putnika, o svim značajnim izmjenama ugovorenog putovanja (program, smještaj, cijene i sl.). Fantasia Travel u toj obavijesti može Ugovaratelju putovanja, odnosno Putniku, ponuditi izmijenjeni paket aranžman uz naznaku izvršenih izmjena i utjecaju tih izmjena na ugovorenu cijenu putovanja. Ugovaratelj putovanja je dužan u roku od 2 (dva) radna dana od prijema takve ponude pisanim putem obavijestiti agenciju Fantasia Travel o prihvatu ili odbijanju ponuđenih izmjena.
U slučaju da Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, odbije izmjene, ima pravo:
(1) odustati od putovanja bez obveze na naknadu štete i troškova koji eventualno zbog toga mogu nastati za agenciju Fantasia Travel, odnosno organizatora putovanja ili
(2) za plaćenu cijenu koristiti drugo odgovarajuće putovanje, ako mu Fantasia Travel takvo putovanje ponudi, bez obveze nadoplate cijene, ako je cijena tog putovanja do 20% viša od ugovorenog putovanja, odnosno uz pravo na povrat preplaćene cijene, ako je cijena tog putovanja niža.
Ako se Ugovaratelj putovanja ogluši na ponudu agencije Fantasia Travel, smatrat će se da je ponudu odbio te se ugovoreno putovanje, protekom roka navedenog u prethodnom članku, smatra otkazanim.

9.3. Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, nema pravo na naknadu štete ako do izmjene putovanja dođe zbog izvanrednih vanjskih okolnosti koje organizator putovanja nije mogao predvidjeti, izbjeći ni otkloniti.

9.4. Fantasia Travel ne snosi nikakvu odgovornost ako se pojedine aktivnosti i sadržaji koji ovise o vremenskim prilikama i prirodnim pojavama ne mogu realizirati u skladu s očekivanjima putnika.

9.5. Ako organizator putovanja nakon početka putovanja nije pružio veći dio ugovorenih usluga ili ocijeni da ih neće biti u stanju osigurati, može na svoj teret, uz suglasnost Putnika, izvršiti izmjene paket aranžmana te, ako je potrebno, obeštetiti Ugovaratelja putovanja ili Putnika za razliku u cijeni između ugovorenih i stvarno pruženih usluga.
Ako nije moguće na odgovarajući način izmijeniti Paket aranžman ili Ugovaratelj putovanja tj. Putnik ne prihvati izmjene iz opravdanih razloga, Organizator putovanja je dužan na svoj trošak omogućiti Putniku povrat do mjesta polaska ili nekog drugog mjesta, ako je on s time suglasan te mu je dužan izvršiti povrat iznosa koji odgovara dijelu cijene neiskorištenog dijela Paket aranžmana.

9.6. Putnik tijekom putovanja može promijeniti paket aranžman, odnosno ugovorene usluge samo uz prethodno dobivenu pisanu suglasnost organizatora putovanja, pod uvjetom da prilikom promjene putovanja izvrši uplatu razlike cijene ukoliko takva promjena povisuje cijenu paket aranžmana.

10. ZDRAVSTVENI PROPISI
Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, dužan je obavijestiti agenciju Fantasia Travel o svim činjenicama u pogledu svog zdravlja, navika, a koje bi mogle ugroziti odvijanje putovanja (ako iz zdravstvenih i drugih razloga traži određenu vrstu hrane, boluje od kronične bolesti, alergija i sl.). U nekim Programima putovanja navedena su posebna pravila za putovanje koja obuhvaćaju obavezno cijepljenje i nabavku odgovarajućih dokumenta, sve to prema propisima Svjetske zdravstvene organizacije za putovanje u pojedine zemlje odnosno pravilima zemlje u koju se ili kroz koju putuje, pa je Putnik dužan cijepiti se i/ili pribaviti odgovarajući dokument o cijepljenu. Putnik je odgovoran za posjedovanje valjanih potvrda i dokumenata o cijepljenu. Ako putovanje ne bude započeto ili bude prekinuto jer putnik nije izvršio cijepljenje, odnosno ne posjeduje odgovarajući dokument o cijepljenju, primijenit će se točka 7. Općih uvjeta.

11. PUTNE ISPRAVE
11.1. Putnik je dužan informirati se o važećim propisima o putnim ispravama, vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima. Putnik je dužan brinuti se da on osobno te njegovi dokumenti i prtljaga odgovaraju uvjetima predviđenima pograničnim carinskim, zdravstvenim i drugim propisima svoje države i države u koju ili kroz koju putuje. Putnik koji se prijavljuje za uslugu putovanja u inozemstvu mora imati tijekom cijelog putovanja važeću putovnicu ili drugu važeću odgovarajuću ispravu kojom može ući u pojedinu državu.

11.2. Putnici su dužni, o vlastitom trošku, pribaviti i posjedovati valjane putne isprave za cijelo vrijeme trajanja putovanja. Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, isključivo je odgovoran za slučaj u kojem nije u mogućnosti ostvariti putovanje zbog neposjedovanja valjanih putnih isprava. U tom slučaju smatra se da je Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik otkazao putovanje, te će se primijeniti točka 7. Općih uvjeta.

11.3. U slučaju krađe ili gubitka putnih isprava za vrijeme putovanja Putnik će sam snositi troškove pribavljanja novih isprava, kao i troškove koji iz toga mogu proizaći.
Putnik je dužan za vrijeme putovanja pridržavati se pravila o osobnoj sigurnosti koja bi upotrijebila svaka prosječna osoba te primijeniti dužnu pažnju. Fantasia Travel, organizator putovanja, niti krajnji pružatelj usluge ne odgovaraju za radnje putnika koji se tiču njegove osobne odgovornosti.
Organizator putovanja pomoći će putniku u slučaju krađe/gubitka putnih isprava, pri tome vodeći računa o normalnom odvijanju Programa putovanja. Organizator putovanja neće biti odgovoran za odluke carinskih, policijskih i drugih službenih tijela kojima se Putniku ne dozvoljava ulazak ili izlazak iz pojedine zemlje te se u tom slučaju primjenjuju odredbe Općih uvjeta koje se odnose na otkaz i prekid putovanja od strane Ugovaratelja putovanja odnosno Putnika. Ako je za pojedino putovanje potrebna viza, Organizator putovanja može, uz posebnu doplatu, posredovati u izdavanju iste, ako je takvu uslugu ugovorio s Ugovarateljem putovanja odnosno Putnikom. Organizator putovanja ne jamči ishođenje vize.

11.4. U slučaju da pojedine države uvjetuju ulazak u državu određenom vremenskom ispravnošću putne isprave prije isteka valjanosti na dan ulaska, putnik je o tim odredbama dužan sam voditi računa. Fantasia Travel, niti krajnji pružatelj usluge za moguće poteškoće ili prisilni prekid usluge putovanja putnika iz takvih razloga ne odgovara.

11.5. Zbog zahtjeva međunarodnog putničkog prometa Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, je prilikom prijave dužan dati sve potrebne podatke o svim (su)putnicima. Podaci moraju u cijelosti biti usklađeni s podacima u službenim ispravama koje su putnici na putovanju dužni, u skladu s propisima prelaska državne granice i odgovarajućim stranim zakonskim odredbama, imati sa sobom. U slučaju da pogrešni podaci prouzrokuju kašnjenje, dodatne troškove ili prekid putovanja, za sve nastale troškove ostalim putnicima odgovara sam putnik.

12. OBVEZE PUTNIKA
12.1. Tijekom putovanja putnik je dužan ponašati se na način koji ne ugrožava živote ili zdravlje svojih suputnika i ne ugrožava tijek pružanja usluge putovanja. U slučaju da se putnik ponaša suprotno ovoj odredbi, organizator putovanja, odnosno izvršitelj usluge, ima ga pravo isključiti iz daljnjeg korištenja ugovorenog putovanja ili usluge, bez povrata bilo kakvih troškova (uključujući i troškove povrata u mjesto polaska).

12.2. Putnik je dužan pridržavati se pravila ponašanja u smještajnim objektima (npr. hoteli, hosteli, apartmani, koledž, rezidencije, privatni smještaj i dr.), odnosno sredstvima prijevoza i svojim postupcima ne ugrožavati redovno i nesmetano odvijanje Programa putovanja. U slučaju da Putnik svojim ponašanjem uzrokuje štetu davatelju usluge u smještajnom objektu ili sredstvu prijevoza odnosno onemogućava redovno i nesmetano odvijanje Programa putovanja dužan je takvu štetu odmah otkloniti odnosno nadoknaditi oštećenom pri čemu je u obvezi surađivati s davateljem tih usluga i organizatorom putovanja.

12.3. Ako je u slučajevima opisanima u stavkama 12.1. i 12.2. ovog članka Putnik maloljetna osoba odnosno dijete, roditelj je dužan prihvatiti povratak djeteta kući, odnosno doći po svoje dijete, o vlastitom trošku.

12.4. Svako dijete, bez obzira na dob i visinu potencijalnih popusta, mora biti naznačeno u ugovoru i mora imati važeće putne isprave, potrebne za ulazak u države u kojima ili kroz koje se izvršava usluga putovanja. Ako dijete nije naznačeno u ugovoru ili vaučeru za pojedinačnu uslugu, smatra se da to dijete nema pravo na korištenje usluge.

12.5. Putnik je dužan pridržavati se deviznih i carinskih propisa Republike Hrvatske, kao i zakonskih propisa zemalja u koje i kroz koje putuje. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja zbog kršenja propisa, sve nastale troškove snosi Putnik.

13. OBVEZE ORGANIZATORA PUTOVANJA
13.1. Fantasia Travel, odnosno organizator putovanja, je dužan brinuti o provedbi usluga kao i izboru izvršitelja usluga pažnjom dobrog organizatora te brinuti o pravima i interesima putnika suglasno dobrim običajima u turizmu.

13.2. Organizator putovanja dužan je Putniku pružiti sve usluge navedene u Programu putovanja i odgovara Ugovaratelju putovanja, odnosno Putniku, zbog eventualnog neispunjenja ili djelomičnog ispunjenja usluga, osim u slučaju izvanrednih okolnosti koje nije bilo moguće predvidjeti, izbjeći ili otkloniti (rat, nemiri, štrajk, terorističke akcije, sanitarni poremećaji, elementarne nepogode, prometne nezgode, iznenadni i neuobičajeni zastoji u prometu, intervencije nadležnih vlasti, iznenadne promjene voznih redova, kašnjenje zrakoplova i drugih prijevoznih sredstava, vremenske neprilike, nepredviđene gužve na granicama i sl.).

13.3. Agencija Fantasia Travel nije odgovorna za eventualne pogreške koje nastanu prilikom objave Programa putovanja.

13.4. Organizator jamči kvalitetu usluga u skladu sa standardima zemlje u kojoj se usluga izvršava. Organizator putovanja isključuje svaku odgovornost u slučaju promjena i neizvršenja usluga prouzročenih višom silom te zbog kašnjenja prijevoznih sredstava za koje prijevoznik ne odgovara prema pozitivnim propisima i međunarodnim konvencijama. U ovim slučajevima, Organizator putovanja nije dužan podmiriti dodatne troškove Putnika. U slučaju terorističkih akcija, prirodnih katastrofa, epidemija, nemira i ratova u pojedinim regijama, te drugih razloga na koje Organizator putovanja ne može utjecati, a dogode se tijekom putovanja, Organizator putovanja je u obvezi omogućiti Putniku povrat u mjesto polaska.
Organizator putovanja će upozoriti Ugovaratelja putnika odnosno Putnika o stupnju standarda zemlje putovanja (različitosti u odnosu na standarde u kojoj Putnik prebiva ili boravi ) te o mogućnosti odstupanja od Programa putovanja zbog lokalnih običaja i pravila.

14. POVEZANI PUTNI ARANŽMANI
14.1. Ako putnik nakon odabira i plaćanja za jednu uslugu putovanja rezervira dodatne usluge putovanja za svoje putovanje putem agencije Fantasia Travel, neće ostvariti prava koja se primjenjuju na paket-aranžmane u skladu sa Zakonom o pružanju usluga u turizmu. Stoga agencija Fantasia Travel neće biti odgovorna za pravilno izvršenje pojedinačnih usluga putovanja. Molimo vas da u slučaju problema stupite u kontakt s relevantnim pružateljem usluga. Međutim, ako putnik rezervira bilo koje dodatne usluge putovanja tijekom istog posjeta ili kontakta s agencijom Fantasia Travel, usluge putovanja postat će dio povezanog putnog aranžmana. U tom slučaju Fantasia Travel, sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, ima osiguranu jamčevinu za povrat putnikovih plaćanja izvršenih agenciji Fantasia Travel za usluge koje nisu izvršene zbog nesolventnosti turističke agencije te, prema potrebi, za repatrijaciju putnika. Molimo vas da uzmete u obzir da se time ne osigurava povrat u slučaju nesolventnosti relevantnog pružatelja usluga.

15. PODNOŠENJE PRIGOVORA
15.1. Prigovori se podnose u roku od 8 dana od dana završetka putovanja, odnosno ugovorene usluge, pisanim putem na e-mail adresu info@fantasiatravel.hr. Sukladno zakonu o zaštiti potrošača, agencija Fantasia Travel dužna je odmah obavijestiti Putnika, odnosno Ugovaratelja putovanja, o primitku istog te je u roku od 15 dana od dana primitka prigovora, dužna odgovoriti na isti. Fantasia Travel može odgoditi rok rješenja pritužbe zbog prikupljanja informacija i provjere navoda žalbe kod davaoca usluga najviše za još 15 radnih dana.
Prigovor uložen nakon proteka navedenog roka, agencija Fantasia Travel nije dužna uzeti u razmatranje.

15.1. Putnik mora na nepravilnosti odnosno nedostatke u pružanju ugovorenih usluga u sklopu paket aranžmana (prijevoz, smještaj, obroci i sl.) ukazati na licu mjesta izjavom reklamacije neposrednom pružatelju usluga: recepciji hotela, osoblju restorana, vozaču autobusa, voditelju putovanja... Putnik je dužan surađivati s organizatorom putovanja i neposrednim davateljem usluga radi otklanjanja uzroka prigovora. Ako Putnik ne prihvati na samome mjestu ponuđeno rješenje reklamacije, a koje odgovara ugovorenoj usluzi po vrsti i kvaliteti, Fantasia Travel neće uvažiti naknadnu reklamaciju Putnika, niti je na nju obvezan odgovoriti.
Ako niti nakon prigovora usluga nije pružena na ugovoreni način, Putnik je dužan zatražiti pisanu potvrdu od osobe koja je dužna uredno izvršiti tu uslugu ili od voditelja putovanja (predstavnika agencije) i istu priložiti uz svoju pisanu reklamaciju najkasnije u roku od osam dana nakon povratka s putovanja, a u protivnom Fantasia Travel istu nije dužan uzeti u obzir. Reklamacije po povratku s putovanja bez priložene potvrde, smatrat će se neosnovanima.
U slučaju da se, ovisno o sadržaju, reklamacija mogla riješiti na licu mjesta (na primjer nezadovoljavajuća čistoća sobe, oprema, položaj sobe itd.), a putnik nije prigovorio na licu mjesta i o nepravilnostima nije obavijestio gore navedene osobe, te je iste koristio, smatra se da se putnik složio s tako pruženom uslugom i time je izgubio pravo na kasnije podnošenje reklamacija sa zahtjevom za smanjenje cijene odnosno naknadu štete.

15.2. Ako agencija Fantasia Travel nije organizator ugovorenog putovanja, tada isključivo prenosi informacije odnosno rješenje prigovora između putnika i organizatora putovanja, a za sve obveze izvršenja usluge putovanja odgovara pružatelj usluge, odnosno organizator putovanja.

15.3. Za štetu koja povodom usluge putovanja nastane na strani putnika, Fantasia Travel ili organizator putovanja odgovara najviše do visine plaćene cijene usluge putovanja.

15.4. Dok Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, ne primi odgovor agencije Fantasia Travel, odriče se pokretanja bilo kakvih postupaka vezanog uz prigovor te davanja informacija u medije.

15.5. Najviša naknada po reklamaciji može doseći iznos reklamiranog dijela usluga, ne može obuhvatiti već iskorištene usluge, kao ni cjelokupni iznos aranžmana. Ovime se isključuje pravo Ugovaratelja putovanja odnosno Putnika na naknadu nematerijalne štete.
U slučaju sklapanja ugovora po 'fortuna sistemu', ili 'last minute' ponude, Putnik nema pravo prigovora na smještaj.

16. OSIGURANJE ZA SLUČAJ PLATNE NEMOGUĆNOSTI ILI STEČAJA
Fantasia Travel je s osiguravajućom kućom Croatia Osiguranje sklopio ugovor o osiguranju za slučaj platne nemogućnosti ili stečaja. Putnici zatečeni na putovanju, kao i osobe koje su uplatile akontacije za putovanje trebaju na najbrži način kontaktirati Euroherc osiguranje d.d. te navesti adresu ili broj telefona gdje ih predstavnik osiguranja može kontaktirati. Broj police za osiguranje jamčevina turističkih paket aranžmana osiguranja: 804116707.

17. OSIGURANJE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI
Sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu, Fantasia Travel je s osiguravateljem sklopio ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju prouzroči Ugovaratelju putovanja odnosno Putniku neispunjenjem, djelomičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza koje se odnose na Paket aranžman. Polica osiguranja od profesionalne i javne odgovornosti sklopljena je pri osiguravajućem društvu Euroherc osiguranje d.d.

18. UVJETI PRIJEVOZA PUTNIKA U ZRAČNOM PRIJEVOZU
Uvjeti zračnog prijevoza Putnika i prtljage definirani su od strane zračnog prijevoznika te ih se Putnik dužan pridržavati.

19. PRTLJAGA
Fantasia Travel ili organizator putovanja nisu odgovorni za uništenu, ukradenu ili izgubljenu prtljagu, kao ni za krađu prtljage ili dragocjenosti u hotelu (preporučuje se najam i korištenje sefa), odnosno u sredstvima prijevoza. Prijavu svakog oštećenja/otuđenja Putnik upućuje prijevozniku ili recepciji smještajnog objekta.

20. KATEGORIZACIJA I OPIS USLUGA
Ponuđeni smještajni i prijevozni kapaciteti opisani su prema službenoj kategorizaciji države u kojoj se Putnik nalazi za vrijeme putovanja, važećoj u trenutku izdavanja Programa putovanja. Sve usluge u ponudi smještajnih i prijevoznih jedinica (hotela, apartmana, vlak i sl.) pod nadzorom su mjesnih turističkih uprava, zbog čega standardi smještaja i usluga mogu biti različiti i neusporedivi. Agencija Fantasia Travel nije odgovorna za informacije koje nisu u skladu s opisom usluga i objekata u objavljenim Programima putovanja, a koje Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik dobije od strane trećih osoba.

21. PRIHVAT I SMJEŠTAJ PUTNIKA
21.1. Raspored u smještajne objekte određuje se na recepciji smještajnog objekta. Ako Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik nije izričito ugovorio sobu ili apartman posebnih svojstava, prihvatit će bilo koju službeno registriranu sobu, apartman, kabinu i sl. opisanu u Programu putovanja.

21.2. Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik koji želi putovati s kućnim ljubimcima, dužni su prije zaključenja Ugovora zatražiti informaciju od agencije Fantasia Travel o mogućnosti boravka kućnih ljubimaca u smještajnom objektu i eventualnoj doplati cijene za iste.
Putnik je dužan pridržavati se pravila smještajnih jedinica u pogledu vremena početka korištenja soba, apartmana, kabina i sl., te vremena njihovog napuštanja, u protivnom Putnik sam snosi eventualne dodatne troškove.

22. ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA
Osobni podaci Putnika koriste se u svrhu realizacije ugovorenog putovanja, uključivo i prosljeđivanje osobnih podataka trećim osobama u zemlji i inozemstvu, te osiguravateljima ako Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik ugovara izabrana osiguranja preko agencije Fantasia Travel, kao i za daljnju međusobnu komunikaciju. Fantasia Travel se obvezuje da će se dobivenim podacima koristiti samo u svrhu realizacije tražene usluge te da neće podatke iznijeti, dati ili prodati trećoj osobi.

23. PRIMJENA OPĆIH UVJETA NA KRSTARENJA/PRIJEVOZ BRODOM
23.1. Kada se Program putovanja odnosni na krstarenje, odnosno uključuje prijevoz brodom, isključuje se primjena Općih uvjeta u odredbama koje su drugačije uređene općim uvjetima brodara te se u tim slučajevima primjenjuju opći uvjeti brodara, osim u pogledu prava agencije Fantasia Travel na otkaz putovanja ukoliko se nije prijavio dovaljan broj putnika u kojem slučaju se putovanje može otkazati ako se prijavi nedostatan broj Putnika određenim odredbama bilo općih uvjeta brodara bilo Općih uvjeta.

23.2. Prijavom za putovanje, Ugovaratelj putovanja odnosno Putnik potvrđuje da je primio Opće uvjete brodara, da je suglasan da isti čine sastavni dio Ugovora, te odredbe općih uvjeta brodara prihvaća u cijelosti.

24. ZAVRŠNE ODREDBE
24.1. Nadležno tijelo čijem službenom nadzoru podliježe djelatnost turističke agencije u obavljanju i pružanju usluga u turizmu: Ministarstvo turizma – Samostalni sektor turističke inspekcije, Područna jedinica Rijeka, Osječka 50.

24.2. U slučaju spornih situacija Ugovaratelj putovanja, odnosno Putnik, i agencija Fantasia Travel se obvezuju da će iste pokušati riješiti sporazumno. Ako se utvrdi da ne postoji mogućnost mirnog rješenja spornog pitanja, slučaj će se uputiti nadležnom sudu u Rijeci.

24.3. Opći uvjeti poslovanja i putovanja turističke agencije Fantasia Travel j.d.o.o. objavljeni su na stranici www.fantasiatravel.hr.

Rijeka, 31. siječnja 2019.

Ostali uvjeti

Ostali uvjeti

OTKAZ IZLETA:
U slučaju otkaza putovanja od strane putnika:
- do 10 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat uplaćenog iznosa u potpunosti (100%). 
- od 10 do 7 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 70% iznosa aranžamana 
- od 7 do 3 dana prije polaska, putnik ima pravo na povrat 40% iznosa aranžmana 
- od 3 dana prije polaska do polaska, odnosno u slučaju ne dolaska na polazak, putnik ne ostvaruje pravo na povrat uplaćenih sredstava.

U slučaju otkaza putovanja od strane agencije, putnik ima pravo na povrat uplaćenog iznosa u potpunosti (100%). Agencija se obvezuje da će povrat sredstava na račun putnika izvršiti najkasnije 7 dana od otkaza putovanja. 
Otkaz putovanja od strane agencije moguć je do 5 dana prije polaska.