Dvigrad

15.06.2015.

Tajanstvene ruševine srednjovjekovnog grada Dvigrada u Limskoj dragi, stoljećima bude maštu ne samo lokalnog stanovništva, već i malobrojnih posjetitelja, koji su tu slučajno zalutali ili su negdje čuli priču o nekad slavnom gradu te se upustili u potragu za njime.
Za Dvigrad sam čula od prijateljice prije nekoliko godina. Ona i tadašnji dečko su lutajući Istrom slučajno naletjeli na ruševine obrasle grmljem, travom i drvećem - prizor koji su otkrili oduševio ih. Naravno, nisu znali o čemu se radi i tek su im kasnije u nekom obližnjem mjestu ispričali da je tu nekad stajao silan grad. Pričali su nam o Dvigradu i mi smo ga uzalud pokušavali pronaći. U vrijeme bez Google Maps te još uvijek nerazvijene turističko-kulturne "ponude" istarskih kaštela, bilo ga je nemoguće locirati. A ni oni više nisu znali kojim su putem do njega došli. Nakon dužeg raspitivanja kod Istrijana, napokon smo otkrili gdje je, no nikad ga nismo posjetili.
Danas Dvigrad možete pronaći u turističkim brošurama Istre, na Google Maps, na povijesnim rutama, ali i u programu Istre Inspirit. Ruševine su 'uređene', a putevi su spremni za brojnije posjetitelje. No, unatoč izgubljenom šarmu izgubljenog grada, Dvigrad i dalje ponosno stoji i čeka da vam ispriča svoju priču.


Službeno, Dvigrad je srednjovjekovni grad, nastao u 10. stoljeću, iako neki nalazi pokazuju da je život ovdje bio prisutan još u prapovijesti i antici. Dvigrad (tal. Duecastelli) je ime dobio prema dvjema utvrdama koje su se nalazile na području kasnijeg grada: Parentino i Moncastello. Svoj procvat Dvigrad doživljava u 13. stoljeću, kada je bio središte općine sa razvijenom upravom. U 15. stoljeću počinje se i gospodarski jače razvijati, no početkom 17. stoljeća, tijekom Uskočkog rata, u kojem je Dvigrad uspio odoljeti dvodnevnoj opsadi, opustošena su okolna sela što je rezultiralo raseljavanjem tamošnjeg stanovništva, koje se naseljava u novom gradu, Kanfanaru. Unatoč tome, u Dvigradu je narednih stotinjak godina nastavilo živjeti nekoliko obitelji, no nakon što ga je kuga pogodila u 18. stoljeću, grad su napustili i preostali stanovnici.
 
 

 
Danas je Dvigrad jedan od najkompleksnijih ruševnih spomenika srednjovjekovnih kaštela. Vidljivo je da je grad bio okružen dvostrukim nizom obrambenih zidina, koje su međusobno bile povezane trima gradskim vratima. Unutar zidina nalazilo se gotovo dvije stotine raznih objekata, poput kuća, trgovina, staja, među kojima se jasno mogu raspoznati male gradske ulice. Gradskom jezgrom dominira crkva svete Sofije, smještena na najvišoj točki unutar grada.
 

 
Službena povijest Dvigrada obogaćena je legendom o poznatom gusaru Kapetanu Henryju Morganu, koji je jednom prilikom, bježeći pred brodovima koji su ga progonili, uplovio u Jadran te se iskrcao na istarsko kopno u blizini Dvigrada. Sa pratnjom je krenu u unutrašnjost je brzo uočio zidine tada već napuštenog Dvigrada, pa je odlučio upravo na tome mjestu sakriti svoje blago. Blago je ukopao u isušeni bunar pored gornje kule, s namjerom da se kasnije vrati i ponese svoje blago. Prema legendi ne zna se točno je li se Kapetan ikad vratio, ali lokalno stanovništvo obližnjeg sela Mrgana sačuvalo je usmenu predaju na gusara prema kojem je njihovo mjesto dobilo ime. 
 
Fantasia Travel vodi vas u Dvigrad na glazbeno-scenski spektakl "Morganovo blago", 25. lipnja. U sklopu Istra Inspirit programa, na autentičnoj lokaciji oživljeni su plesovi i običaju starih Dvigrađana, iz vremena prije nego je grad pokorila kuga, kao i priča o dolasku zloglasnog Kapetana Henryja Morgana u napušteni grad. Više pogledajte na: Istra Inspirit - Morganovo blago


Komentari

Zdenka Renjina

18.01.2020. 10:51

Bas na tv maloprije gledala i razmisljam tko je tu zivio i zbog cega je ovu krasotu napustio...sta ti je zivot. Hvala na blogu mada sam i od g.Gugle puno saznala.

MARIE ALICE

22.12.2019. 12:34

Pozdrav svima vama pozdrav. Zovem se Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio zajam od 60000 eura. Prije sam nešto tražio zajam i oni su me kasnije prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja mi je bila spremna i voljna pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlučio kontaktirati s njom i dala mi je priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam svoj dobar kredit dobio dobro zdravlje i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)

Rebeka Milevoj

29.03.2017. 21:44

Molim vas ako nađete bilo koju sliku Dvigrada PRIJE rata, molim vas stavite ju na stranicu. Zahvaljujem unaprijed 🙂

Broj komentara: 3

Prikazani od 3. do 1.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*