Hrvatska kulturna baština

Cijeli blog "Upoznajemo Hrvatsku" i sve teme koje se na njemu obrađuju spadaju u kulturnu baštinu. No, kako bi se neke stvari razdvojile, barem prema nekom zastarjelom udžbeničkom konceptu, ajmo reći da će se ovdje naći sve one prekrasne 'nežive' stvari zbog kojih, koliko god je to ponekad teško, volimo zemlju u kojoj živimo.

Vodnjansko blago

26.03.2015.

Gradić Vodnjan u južnoj Istri samo je naizgled jedan u nizu istarskih gradova bogatih srednjovjekovnom arhitekturom, sakralnim spomenicima i uskim uličicama koje karakterizira tišina i spokoj. Ono što Vodnjan izvaja je Župna crkva sv. Blaža u kojoj počivaju tijela i neraspadnuti dijelovi tijela šestero katoličkih svetaca i svetica. Na CT snimanju 2009. ustanovljeno je kako su dva tijela sačuvana sa svim unutarnjim organima čime predstavljaju jedinstveni primjer samoočuvanosti u svijetu.

Neobična priča: Božić u Bojani

30.12.2014.

Selo Bojana udaljeno je tri kilometra od Grabovnice, odnosno poznatog imanja obitelji Salaj te oko pet kilometara od grada Čazme. U Bojani s obitelji živi akademski slikar Franjo Matešin, koji ovdje stvara predivnu priču prožetu tradicijom, starim običajima i umjetnošću.