Hallstatt - Najljepše selo na svijetu

17.04.2018.

Smješten između Halštatskog jezera i planine Dachstein, austrijsko najstarije i vjerojatno najfotografiranije selo, Hallstatt, pravi je biser regije Salzkammergut. Ovo mjesto je toliko lijepo da je u Kini izgrađena replika ovog antičkog sela nastalog u blizini rudnika soli, resursa koje stanovnici ove regije stoljećima eksploatiraju i po kojem cijelo područje nosi ime. Hallstatt i njegova okolica proglašeni su zaštićenom baštinom od strane UNESCO-a 1997. godine, zahvaljujući iznimno bogatom povijesnom i kulturnom nasljeđu, koje savršeno upotpunjuju prirodne ljepote.

Uz šarmantna jezera i očaravajuće vidikovce, područje se odlikuje i zanimljivim pećinama i brojnim planinarskim stazama, zbog čega je sve traženije odredište putnika željnih aktivnog odmora u netaknutoj prirode.

Hallstatt

Središte regije i svakako najpoznatije odredište je „najljepše selo na svijetu“ – Hallstatt. Osim nenadmašne fotogeničnosti, Hallstatt odlikuju i brojne znamenitosti, koje svakako vrijedi posjetiti. Ovo su neke od njih:

1. RUDNIK SOLI i VIDIKOVAC WELTERBEBLICK

Skywalk - Rudnik soli - Hallstatt

Povijesna utvrda Rudolfsturm služila je za obranu područja rudnika od napadača i ujedno se koristila kao dom upravitelju rudnika. Danas se na tom mjestu nalazi poznati vidikovac Welterbeblick, koji se popularno naziva Skywalk, s kojeg se pruža veličanstveni pogled na selo Hallstatt i njegovo jezero, a u zgradi nekadašnje utvrde nalazi se restoran u kojem ćete pronaći različite domaće specijalitete. S vidikovca smještenog na visini od 350 metara možete uživati u jedinstvenom pogledu na krovove halštatskih kuća, preko jezera sve do fantastične kulise planina. U neposrednoj blizini nekadašnjeg obrambenog tornja nalazi se ulaz u jedinstveni rudnik soli, koji se smatra najstarijim u svijetu, a pretpostavlja se da se sol iz njega eksploatira već 7.000 godina. Osim bogate povijesti, rudnik pruža i vrhunsku zabavu, odnosno 64 metra dug spust rudarskim kolicima između različitih razina u planini. Kilometri rudnika prikazuju fascinatni svijet podzemlja i nekadašnjeg teškog rudarskog rada, a tu je i vremenska spirala koja prikazuje 7.000 godina rudarstva.

2. HALŠTATSKO JEZERO

Hallstatt

Halštatsko jezero je prekrasno planinsko jezero smješteno u podnožju planine Dachstein. Jezero je dugačko 8.5 kilometara, široko između 1 i 2 kilometra, duboko 125 metara te je okruženo šumovitim padinama koji mu daju izgled fjorda. Najpoznatija mjesta na obalama Halštatskog jezera su Obertraun, Steeg i Hallstatt. Ovo jezero povijesno je najznačajnije u alpama, a zahvaljujući pristupačnim plažama i fantastičnoj planinskoj kulisi već desetljećima privlači umjetnike i zaljubljenike u prirodu. Aktivnosti na jezeru uključuju pecanje, ronjenje i vožnju brodićima ravnog dna, koji nose naziv regije Salzkammergut. Jezero je također polazište za brojne pješačke i biciklističke staze, od kojih mnoge vode u planine koje ga okružuju.

3. KATOLIČKA CRKVA

Hallstatt

Halštatska katolička crkva, Uznesenja djevice Marije, ukopana je u planinu, zajedno sa svjetski poznatom kosturnicom i kontemplativnim grobljem. Poznata daleko izvan granica Austrije, crkva se odlikuje kasnogotičkim freskama i renesansnim tornjem. Uz zanimljivu povijest, crkva je poznata i po misterioznoj krađi tijekom 1980-ih, koju su različiti europski istražitelji pokušavali riješiti više od 30 godina. Naime, 1987. godine jedan je talijanski par otuđio četiri gotičke slike s malog oltara posvećenog Djevici Mariji. Za dvije slike se pretpostavljalo da su nakon krađe postale dio privatnih kolekcija, dok su druge dvije provele desetljeća uskladištene. Tijekom racije 2017. godine, sve slike su pronađene te će od proljeća 2018. godine ponovno biti vidljive na svom originalnom mjestu, u jednoj od najljepših crkvi u regiji Salzkammergut.

4. KOSTURNICA

Hallstatt kosturnica
Svjetski poznata kosturnica u kapeli Svetog Mateja, jedna je od najinteresantnijih turističkih znamenitosti Hallstatta. Kapelica je izgrađena u 12. stoljeću i smještena je uz ranije spomenutu katoličku crkvu. Hallstatt je dom najveće zbirke lubanji - u kosturnici je pohranjeno preko 600 umjetnički iscrtanih lubanja. Umjetničko ukrašavanje lubanja većinom se odvijalo tijekom 19. stoljeća, na temelju tradicije koja potječe iz područja istočnih alpi (unutrašnja Uatrija, gornja Austrija, Salzburg, Tyrol i Bavarska). Ovaj običaj se u Hallstattu prakticirao čak i u 20. stoljeću. Kosti su se u kostrunicu prenosile zbog nedostatka mjesta na lokalnom groblju: kada se grob iskopavao za novog pokojnika, prethodno zakopane kosti prenesene su u kostrurnicu u ritualu drugog sprovoda. Nasljeđe pokokojnikove obitelji sačuvano je u crtežima i natpisima. Ovisno o statusu obitelji ili o umjetnikovim preferencijama, lubanje su označene imenima ili inicijalima, na temelju kojih se, s vremenom, moglo identificirati premunulog.

5. GLAVNI TRG

Hallstatt

Glavni trg svakako je jedno od najljepših mjesta u Hallstattu. Svake godine se gosti, iz cijelog svijeta, sastaju na povijesnom trgu, okruženom pitoresknim kućicama. Ovdje ćete pronaći ugodne kafiće, restorane, barove, hotele i naravno suvenirnice. Trg je ujedno i mjesto različitih događanja tijekom cijele godine, od proljetnih procesija, do božićnog sajma. U centru trga nalazi se spomenik Svetom Trojstvu. Spomenik je samo 6 godina nakon postavljanja preživio jednu od najvećih katastrofa koje su zadesile selo: požar iz 1750. godine, koji je krenuo iz jedne od kuća na trgu te se proširio i pretvorio gotovo cijeli trg u pepeo. U požaru je poginulo četvereo ljudi, a 35 kuća je izgorilo.

Izlet u Hallstatt

Želiš posjetiti Hallstatt - najljepše selo na svijetu? 

Pridruži nam se na jednodnevnom izletu i provedi prekrasan dan u ovom pitoresknom mjestu. 

Više detalja potraži na: http://www.fantasiatravel.hr/izlet-hallstatt-rudnici-soli-iz-rijeke.aspx

Komentari

KREDIT

07.03.2021. 16:05

Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Sandra Pusica

03.07.2020. 18:19

Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com WhatsApp (+16014560144) Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

Fantasia Travel

13.05.2019. 12:40

Draga Marina, molim Vas kontaktirajte nas na info@fantasiatravel.hr ili na 051 718 432 da se dogovorimo oko rezervacije za slobodne termine. Lijepi pozdrav!

Marina Fučić

09.05.2019. 23:52

Poslala sam upit nisam dobila odgovor za izlet u Hallstatt. Poslala sam upit 9.04 2019.

Marina Fučić

09.04.2019. 16:14

Kad se moze rezervirati izlet za 12.5 2019. u Hallstatt. Hvala

Broj komentara: 5

Prikazani od 5. do 1.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*