Daruvarske toplice - tisućljetno lječilište i odmaralište

16.01.2015.

Na mjestu današnjih Daruvarskih toplica, još u vrijeme Rimskog Carstva nalazile su se terme (od 2. stoljeća), koje su Rimljani nazivali Aquae Balissae, što znači jaka vrela. Terme su se sastojale od vrućih, toplih i hladnih kupki te prostorija za masažu i saunu, a vjeruje se da su ih posjetili carevi Hadrijan, Komod i Konstantin Veliki.
U toku povijest njima su se koristili srednjovjekovni velmože te turski begovi, a u vrijeme Austro-Ugarske, za vladavine carice Marije Terezije, one su, kao i svi posjedi ovog kraja, pripale grofu Antunu Jankoviću (1765. godine). On je ovdje dao sagraditi nove bazene i objekte te je ovo postalo lječilište austrougarskog plemstva.
 

 
Od tada su Daruvarske toplice ostale poznato lječilište te mjesto odmora, rekreacije i rehabilitacije. U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju naviše se liječe reumatske te ženske bolesti. U toplicama postoji nekoliko izvora termalne vode od 39° do 47 °C, a uz njih tu je i mineralno blato, koje se također koristi za liječenje, a posebno kao prirodna metoda liječenja neplodnosti. 


 
U sklopu Daruvarskih toplica nalazi se i jedinstveni pejzažni park, Julijev park, u kojem se nalaze skulpture 'Ždral' (simbol grada Daruvara) i 'Kupačica', a posebno se ističe staro zaštićeno stablo ginka (jedina zaštićena prirodna vrijednost u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji). Ovo drvo ginka najstarije je i najveće u Hrvatskoj te drugo najstarije u Europi, a ujedno je i jedno od deset najstarijih ginko stabala izvan Azije.
 
 
Brončana skulptura 'Kupačica' ili 'Gola Maja?, kako je Daruvarčani od milja zovu, jedan je od najranijih radova slavnog kipara Antuna Augustinčića (1927. godine), a od 1956. godine nalazi se u Daruvarskim toplicama, kao simbol ženske plodnosti. 
 
 
Prema priči, tadašnji gradski oci kupili su je za male novce u kiparevom atelieru u Klanjcu: odbačenu i zapuštenu pronašli su je u kutu dvorišta te su joj odlučili podariti novi dom. Početkom 2012. godine 'Kupačica' je ukradena, no i brzo pronađena, iako oštećena: rezalicom je razrezana na 13 komada (lopovi su dijelove namjeravali prodati na crnom tržištu metala). Srećom, stručnjaci s Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu uspjeli su je u potpunosti obnoviti te je iste godine vraćena na svoje mjesto i time ostala jedan od najprepoznatljivijih simbola Daruvarskih toplica, ali i grada Daruvara.
 
Fantasia Travel vodi vas u Daruvarske toplice na opuštajući wellness vikend. Detalje potražite na: Wellness vikend u Daruvarskim toplicama.

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*