Daruvarske toplice - tisućljetno lječilište i odmaralište

16.01.2015.

Na mjestu današnjih Daruvarskih toplica, još u vrijeme Rimskog Carstva nalazile su se terme (od 2. stoljeća), koje su Rimljani nazivali Aquae Balissae, što znači jaka vrela. Terme su se sastojale od vrućih, toplih i hladnih kupki te prostorija za masažu i saunu, a vjeruje se da su ih posjetili carevi Hadrijan, Komod i Konstantin Veliki.
U toku povijest njima su se koristili srednjovjekovni velmože te turski begovi, a u vrijeme Austro-Ugarske, za vladavine carice Marije Terezije, one su, kao i svi posjedi ovog kraja, pripale grofu Antunu Jankoviću (1765. godine). On je ovdje dao sagraditi nove bazene i objekte te je ovo postalo lječilište austrougarskog plemstva.
 

 
Od tada su Daruvarske toplice ostale poznato lječilište te mjesto odmora, rekreacije i rehabilitacije. U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju naviše se liječe reumatske te ženske bolesti. U toplicama postoji nekoliko izvora termalne vode od 39° do 47 °C, a uz njih tu je i mineralno blato, koje se također koristi za liječenje, a posebno kao prirodna metoda liječenja neplodnosti. 


 
U sklopu Daruvarskih toplica nalazi se i jedinstveni pejzažni park, Julijev park, u kojem se nalaze skulpture 'Ždral' (simbol grada Daruvara) i 'Kupačica', a posebno se ističe staro zaštićeno stablo ginka (jedina zaštićena prirodna vrijednost u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji). Ovo drvo ginka najstarije je i najveće u Hrvatskoj te drugo najstarije u Europi, a ujedno je i jedno od deset najstarijih ginko stabala izvan Azije.
 
 
Brončana skulptura 'Kupačica' ili 'Gola Maja?, kako je Daruvarčani od milja zovu, jedan je od najranijih radova slavnog kipara Antuna Augustinčića (1927. godine), a od 1956. godine nalazi se u Daruvarskim toplicama, kao simbol ženske plodnosti. 
 
 
Prema priči, tadašnji gradski oci kupili su je za male novce u kiparevom atelieru u Klanjcu: odbačenu i zapuštenu pronašli su je u kutu dvorišta te su joj odlučili podariti novi dom. Početkom 2012. godine 'Kupačica' je ukradena, no i brzo pronađena, iako oštećena: rezalicom je razrezana na 13 komada (lopovi su dijelove namjeravali prodati na crnom tržištu metala). Srećom, stručnjaci s Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu uspjeli su je u potpunosti obnoviti te je iste godine vraćena na svoje mjesto i time ostala jedan od najprepoznatljivijih simbola Daruvarskih toplica, ali i grada Daruvara.
 
Fantasia Travel vodi vas u Daruvarske toplice na opuštajući wellness vikend. Detalje potražite na: Wellness vikend u Daruvarskim toplicama.

Komentari

nekoliko zajmova u hrvatskoj

11.05.2021. 02:59

Pozdrav svima vama, molim vas, ne ako vaša banka odbije dati zajam ovdje je sjajan ideal za vas, želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedočenju. Zajam sam dobio 1. siječnja 2021. preko gospođe Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65000 eura i bio sam sretan. Ako vam treba zajam za vaš najbolji interes, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki e-poštom: {vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com} (WhatsApp: +16014560144)

Susan Benson

31.03.2021. 01:27

Pozdrav dame i gospodo, trebate li novčanu pomoć? Ja sam Susan Benson. Ja sam zajmodavac, a takođe i finansijski savjetnik. Da li vam je potreban poslovni zajam, lični zajam, hipoteka ili zajam za dovršetak projekta? ako je vaš odgovor da, preporučiću vam da kontaktirate moju firmu. Pružamo sve vrste zajmova, uključujući dugoročne i kratkoročne zajmove. Za više informacija, pišite nam putem e-pošte: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ili mi pošaljite poruku direktno na WhatsApp putem: +447903159998 i u trenutku primite odgovor. Mi smo sveobuhvatna tvrtka za financijske usluge i obvezani smo da ćemo vam pomoći da ispunite sve svoje težnje. Specijalizirani smo za pružanje rješenja za strukturirano financiranje pojedincima i kompanijama na najučinkovitiji i najbrži način. Evo nekoliko razloga zbog kojih biste nas trebali kontaktirati radi zajma; * Praktičnost - Možete se prijaviti za kredit bilo kada i bilo gdje. * Fleksibilni iznos - Vi odlučujete koliko želite posuditi. * Brzo direktno finansiranje - Primite zajam u roku od 24 sata nakon odobrenja. * Fleksibilna kamatna stopa - pristupačna kamatna stopa od 3%. * Visoke stope odobrenja * Fleksibilna otplata - imate priliku odabrati datum otplate, bilo sedmično, mjesečno ili godišnje u trajanju od 1-30 godina. * Jednostavna internetska aplikacija. * Personalizovane smernice i stručnost. * Nema skrivenih troškova Ne gubite priliku zbog nedostatka sredstava. Kontaktirajte moju kompaniju odmah, možemo vam pomoći pri zajmu jer smo pomogli brojnim pojedincima i organizacijama koji su se suočili sa finansijskim poteškoćama širom svijeta Za više informacija o našoj ponudi zajma, pošaljite nam svoj zahtjev za zajam putem ove adrese e-pošte sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ili na WhatsApp putem +447903159998 Posrednici / savjetnici / brokeri su dobrodošli da dovedu svoje klijente i 100% su zaštićeni. U potpunom povjerenju, radit ćemo zajedno u korist svih uključenih strana.

linda

13.02.2020. 11:42

KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu u SAD-u. Trenutno sam udovica s troje djece i zaglavila sam u financijskoj situaciji u travnju 2018. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite raznih privatnih i korporativnih tvrtki, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim šalterima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i dobro ih ne čujete više od mene, učinili su mi ga dvaput prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti e-poštom ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Nema kreditne provjere, nema cosignera sa samo 2% kamatne stope i boljim planovima otplate i Ako želite kontaktirati bilo koju firmu vezano za osiguranje zajma bez osiguranja, tada se danas obratite g. Davidu Wilsonu za vaš zajam Nude sve vrste zajma koje nude Kratkoročni zajam (5_10 godina) Dugoročni zajam (20_40) Zajam za medijski termin (10_20) Oni nude zajam poput Zajam za dom ............., Poslovni zajam ........ Dug kredita ....... Studentski zajam .........., Zajam za pokretanje posla Poslovni zajam ......., kredit tvrtke .............. itd E-pošta .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je financijski zajam David Wilson pravo mjesto, molim vas, recite mu da sam vam gospođa Linda McDonald usmjerio sreću ....

Broj komentara: 3

Prikazani od 3. do 1.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*