Cres - otok iznenađenja

14.08.2015.

Otok Cres je uz otok Krk najveći hrvatski otok. Ova sva susjedna otoka, smještena u Kvarnerskom arhipelagu već nekoliko godina vode tijesnu borbu u kojoj nekoliko metara razlike u površini, ovisno o mjerenjima, staju čas na stranu jednog, a čas na stranu drugog otoka. No, neovisno o tituli, Cres se osim svojom veličinom ističe i bogatom prirodnom raznolikošću te dobrom prometnom povezanošću s kopnom, zbog čega je jedan od najzanimljivijih sjevernojadranskih otoka.

Cres, koji se još naziva i 'romantična ljepotica' obiluje netaknutom prirodom, malim romantičnim mjestima, prekrasnim plažama te skrivenim uvalama, kojima se može pristupiti samo s morske strane. Za otok je karakteristična i upečatljiva razlika između sjevernog i južnog dijela. Na sjevernom dijelu prevladavaju strme stijene s visokim i gustim hrastovim šumama, dok je južni dio prošaran pašnjacima i goletima. Poznata karakteristika Cresa je i višestoljetna tradicija uzgoja ovaca koje su u prošlosti bile glavni izvor mesa i mlijeka. Također, nadaleko su poznati proizvodi od creske vune, a najpoznatiji gastronomski specijalitet je creska janjetina.

Cres je omiljeno odredište turista koji traže mirni odmor u iskonskoj prirodi te originalnom mediteranskom ugođaju. Uz velike potencijale u segmentu 'robinzonskog' turizma, manja mjesta, od kojih su neka smještena uz more, a druga na višim područjima, pružaju svojim posjetiteljima romantičnu atmosferu tradicionalnog Mediterana te su upravo zbog toga privlačna sve većem broju gostiju, koji na Cres dolaze u potrazi za opuštanjem, odmorom i bijegom od stresne svakodnevice. Zahvaljujući prirodnim bogatstvima te kulturnom nasljeđu, otok Cres pogodan je i za različite oblike aktivnosti i turističke ponude, poput vožnje biciklom ili brodom, jedrenja, ronjenja, promatranja ptica i sl. S obzirom da je otok bio nastanjen već u mlađe kameno doba, svuda po otoku mogu se vidjeti ostaci antičkih gradova i ranokatoličkih crkvica, a sama mjesta obiluju povijesnim i kulturnim znamenitostima. Kao posebnu zanimljivost treba istaknuti neobičnu prirodnu pojavu – slatkovodno jezero Vrana. Razina jezera je ispod razine mora što ga čini vrlo zanimljivim. Mit i legenda govore da na dnu jezera postoji dvorac.

 

Mjesta smještena na obali obiluju skrivenim plažama i čistim morem, dok se ona nešto udaljenija od mora odlikuju velikim brojem šetnica, pješačkih staza i planinarskih puteva koji vode do skrovitih uvala. Najveći grad, Cres, smješten na sjevernom dijelu otoka, u okrilju duboke i blage uvale, najprepoznatljivije je mjesto na otoku te centar otočkog života. No, uz Cres, skrivena blaga ovog otoka, koja mu daju posebnu draž, su spomenuta manja i slabije poznata mjesta poput Lubenica, Valuna i Belog.

 

Lubenice, mjesto smješteno na oko 380 metara visokoj litici iznad mora, nekadašnja je antička utvrda s koje se pruža spektakularan pogled na Kvarnerski zaljev i istarsku obalu. Uz ostatke gradskih zidina te gradskih vrata, brojnih crkvica i starog trga te neopisivog zalaska sunca, jedno od svakako najznačajnijih obilježja Lubenica je plaža Sv. Ivan, smještena podno grada. Ova prekrasna plaža smatra se jednom od najljepših plaža na Jadranu, a prema njemačkom časopisu Bild ona je jedna od 40 najljepših plaža u svijetu.

Uz očaravajuće Lubenice, svakako vrijedi spomenuti i obližnji Valun, slikovito staro ribarsko naselje, okruženo šljunčanim plažama, smješteno u dubokoj uvali Creskog zaljeva. Mjesto je poznato i po iznimnoj ribljoj gastronomiji te je svakako jedno od nezaobilaznih mjesta za romantičnu večeru ili ručak na nekoj od terasa smještenih uz samo more.

Na gotovo samom sjeveru otoka smjestio se Beli, jedno od najstarijih i u prošlosti najvažnijih creskih naselja. Smješteno na 130 metara visokom brijegu, na mjestu prethistorijske tvrđave, klasično je primorsko mjesto zbijenog tipa, bogati kulturno-povijesnim znamenitostima. No, ono po čemu je Beli danas najpoznatiji je "Eko centar Beli" u kojem se provodi integralna zaštita Bjeloglavih supova, zaštićenih ptica grabljivica, čija su jedina preostala prebivališta otoci Cres, Krk i Prvić, a koji su jedan od prepoznatljivih simbola otoka Cresa. Uz spomenuto, Cres je otok koji obiluje i mnogim drugim obilježjima i tajnama, kojima iznenađuje i oduševljava svoje posjetitelje, koji mu se upravo zbog toga iznova vraćaju.

 
MUZEJ OVČARSTVA I FESTIVAL VUNE U LUBENICAMA
 
U gradu Lubenice smjestio se neobičan muzej posvećen jednom od glavnih simbola otoga Cresa - Creskoj vuni, koji povezuje tradiciju, ekologiju (koja je poznato obilježje otoka) i turizam. Cilj je, na trajni način, dokumentirati i javnosti prezentirati sve razine ovčarskog življenja koje se susreću tijekom jedne kalendarske godine. Ove godine se prvi put u Lubenicama se održao i Festival vune, projekt je pokrenut s ciljem poticanja ekološkog, edukativnog i umjetničkog promišljanja vune, koja se više ne promatra kao otpad ili nužnost nego kao životni izbor. Vuna je oduvijek imala i sasvim praktičnu uporabu, kao materijal za izradu odjeće, ili za punjenje madraca i jastuka. Promjenom životne filozofije koja se zalaže za povratak prirodi i odmak od užurbane civilizacije ona ponovno postaje popularna, no još uvijek je nešto nedostajalo da pridobije mase: redizajn u moderan i privlačan proizvod. Osobe koje danas rade s njom nisu tek ponavljači dobro uhodanih postupaka u proizvodnji nego su dizajneri, vizionari, a ovaj festival prikazao je na koji se način kroz vunu prožimaju tradicija i popularna kultura.

 

Komentari

Kumah James

14.05.2021. 00:39

Dragi Gospodine / Gospođo, Dobrodošli u Midland Credit Management. Tražite li poslovni, kompanijski ili lični zajam? Nudimo širok spektar finansijskih usluga koji uključuje: poslovno planiranje, komercijalne i razvojne finansije, nekretnine i hipoteke, zajmove za konsolidaciju dugova, poslovne zajmove, privatne zajmove, refinanciranje kuća, hotelske zajmove, studentske zajmove itd. Naša kamatna stopa je niska kao 3%. Za dodatne detalje o nabavi zajma od nas: Molimo vas da odmah odgovorite na ovaj e-mail: midland.credit2@gmail.com Pozdrav. Midland Credit Management Oznaka: zajmodavac / investitor. E-adresa kompanije: midland.credit2@gmail.com Web stranica kompanije: midlandcreditonline.com

Valeria Marco

16.04.2021. 07:42

Zovem se Valeria Marco, prije 6 mjeseci mog poslovnog kolapsa, nisam se nadao da ću opet uspjeti. Pokušao sam posuditi novac od banke, ali nisam imao dovoljno novca na kreditnoj kartici i nijednu imovinu kao zalog da bih dobio zajam, tada me je vrlo bliska prijateljica Camila Diego upoznala s pravim zajmodavcem putem interneta pod nazivom GINA MORGAN LOND COMPANY LTD. Kreditna kompanija ove žene mogla mi je dati zajam od 160.000 € bez ikakve imovine kao zalog ili kreditnu karticu, ali mi ga je dala na poverenje. Tako sam prijateljima rekao sam sebi zašto sam sebičan, pa sam odlučio podijeliti ove informacije sa svima. Ako vam je potreban kredit od pouzdanog zajmodavca, kontaktirajte Ginu Morgan putem njenog WhatsApp-a: +393510840300 i e-pošte: ginamorganloancompany@gmail.com

Susan Benson

31.03.2021. 01:27

Pozdrav dame i gospodo, trebate li novčanu pomoć? Ja sam Susan Benson. Ja sam zajmodavac, a takođe i finansijski savjetnik. Da li vam je potreban poslovni zajam, lični zajam, hipoteka ili zajam za dovršetak projekta? ako je vaš odgovor da, preporučiću vam da kontaktirate moju firmu. Pružamo sve vrste zajmova, uključujući dugoročne i kratkoročne zajmove. Za više informacija, pišite nam putem e-pošte: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ili mi pošaljite poruku direktno na WhatsApp putem: +447903159998 i u trenutku primite odgovor. Mi smo sveobuhvatna tvrtka za financijske usluge i obvezani smo da ćemo vam pomoći da ispunite sve svoje težnje. Specijalizirani smo za pružanje rješenja za strukturirano financiranje pojedincima i kompanijama na najučinkovitiji i najbrži način. Evo nekoliko razloga zbog kojih biste nas trebali kontaktirati radi zajma; * Praktičnost - Možete se prijaviti za kredit bilo kada i bilo gdje. * Fleksibilni iznos - Vi odlučujete koliko želite posuditi. * Brzo direktno finansiranje - Primite zajam u roku od 24 sata nakon odobrenja. * Fleksibilna kamatna stopa - pristupačna kamatna stopa od 3%. * Visoke stope odobrenja * Fleksibilna otplata - imate priliku odabrati datum otplate, bilo sedmično, mjesečno ili godišnje u trajanju od 1-30 godina. * Jednostavna internetska aplikacija. * Personalizovane smernice i stručnost. * Nema skrivenih troškova Ne gubite priliku zbog nedostatka sredstava. Kontaktirajte moju kompaniju odmah, možemo vam pomoći pri zajmu jer smo pomogli brojnim pojedincima i organizacijama koji su se suočili sa finansijskim poteškoćama širom svijeta Za više informacija o našoj ponudi zajma, pošaljite nam svoj zahtjev za zajam putem ove adrese e-pošte sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ili na WhatsApp putem +447903159998 Posrednici / savjetnici / brokeri su dobrodošli da dovedu svoje klijente i 100% su zaštićeni. U potpunom povjerenju, radit ćemo zajedno u korist svih uključenih strana.

linda

13.02.2020. 11:41

KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu u SAD-u. Trenutno sam udovica s troje djece i zaglavila sam u financijskoj situaciji u travnju 2018. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite raznih privatnih i korporativnih tvrtki, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim šalterima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i dobro ih ne čujete više od mene, učinili su mi ga dvaput prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti e-poštom ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Nema kreditne provjere, nema cosignera sa samo 2% kamatne stope i boljim planovima otplate i Ako želite kontaktirati bilo koju firmu vezano za osiguranje zajma bez osiguranja, tada se danas obratite g. Davidu Wilsonu za vaš zajam Nude sve vrste zajma koje nude Kratkoročni zajam (5_10 godina) Dugoročni zajam (20_40) Zajam za medijski termin (10_20) Oni nude zajam poput Zajam za dom ............., Poslovni zajam ........ Dug kredita ....... Studentski zajam .........., Zajam za pokretanje posla Poslovni zajam ......., kredit tvrtke .............. itd E-pošta .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je financijski zajam David Wilson pravo mjesto, molim vas, recite mu da sam vam gospođa Linda McDonald usmjerio sreću ....

Broj komentara: 4

Prikazani od 4. do 1.

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*